Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Pradomovina naranče je u Kini, gdje su je kultivirali prije 4500 godina. Nekada je bila simbolom braka, jer kao biljka ima krošnju, cvijet i plod te oblik kugle (simbol beskraja).

Uspijeva u vrućim podnebljima, a njezina boja se može kretati od svjetlo narančaste do narančasto crvene. Ima puno C vitamina i prilično A vitamina. Vrlo je zdrava, osvježavajuća voćka koju se može konzumirati i kao preventivu protiv viroza. U frižideru može izdržati 2 tjedna, ali kada se očisti, nakon 8 h na sobnoj temperaturi ili 24 h u frižideru izgubi 20% C vitamina. Prema tome, ako radite juice popijte ga odmah, jedino tako ćete od naranče imati maksimum. Najveće plantaže naranača nalaze se u Brazilu, a sok brazilskih naranči pokriva 50% svjetskog tržišta juica i 80% tržišta koncentrata juica. Naranče uspijevaju i u toplijim dijelovima Mediterana.

Okus naranče je osvježavajući i osim kao samostalnu voćku, možete je koristiti kao dodatak svim sljedovima jela. Njezinom korom, možete ugodno zamirisati zrak tako da je ostavite da se suši na vašim radijatorima. Taj se sunčani miris i komercijalno koristi u aromaterapijama jer, kažu aromaterapeuti, djeluje antidepresivno, sedativno, opušta i osvježava te stvara osjećaj ugode.

Iz naše baze recepata s narančama preporučamo:

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Bakalar i 18 recepata s njime

TRAUBI VINO - Za slatke trenutke

Grad Mozarta u Adventu

Knjiga 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti - 27. izdanje

Hedonističke oaze u kamenu - od Ljubuškog do Mostara

Domaći gulaši

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Top pet kuhinja za svaki dom