• Južna Bohemia

    Uz najpoznatije turističke destinacije Češke - Prag i Karlove vare, ove godine je turističkog Oskara Zlatnu jabuku, koji dodjeljuje FIJET dobio Český Krumlov, grad - kruna Južne Bohemije. Bogata povijesna ostavština Češkog ...

  • Slovensko Posavje

    Kako je zahladilo, toplice i opuštanje u termalnim vodama postaju sve atraktivnije odredište. Zbog blizine našoj granici i atraktivnih bazena i wellness ponude, priličan broj Hrvata svoje vikende provodi uTermama ...

  • Turska gastronomija

    Invazijama turskih sapunica na Hrvatsku, Turci su napokon, nakon više stoljetnih pokušaja osvojili Hrvatsku.

  • Plovdiv

    Plovdiv u Bugarskoj je 8. najstariji grad na svijetu, vršnjak Troje i Mikene, stariji od Jeruzalema, Rima i Kartage, kontinuirano naseljen više od 5.000 godina.

  • Grašak

    Grašak (lat. Pisum sativum) spada u porodicu mahunarki.

  • Motar

    Motar, smucanj, omaga, šćulac ili petrovac (lat. salicornia herbacea l) raste na morskim hridima, najbliže moru od svih kopnenih biljaka.

  • Jagode

    Jagode (Fragaria vesca L.) pripadaju porodici Rosaceae i među omiljenim su mekanim voćem. Strastveni ljubitelji jagoda mogu ih naći u svojim dućanima tijekom cijele godine, ali ipak najukusnije su one ...

  • Komorač

    Komorač (lat. Foeniculum vulgare Mill.) je aromatična biljka zvana još koromač ili slatki kopar. Još u doba starog Egipta, Grčke i Rima, koristilo ga se u ljekovite svrhe, kao pomoć ...

  • Janjetina

    Janje do 3 mjeseca starosti nazivamo mliječnim jer još sisa.

  • Blagdanski kruh

    Proizvodnja kruha poznata je od prethistorijskih vremena, a širila se preko svih kultura svijeta. Čovjek je rano shvatio da ako žitaricu usitni u brašno, a brašno pomiješa sa vodom i ...

  • Zaboravljena proljetna jela

    Srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), nazivaju još i medvjeđi luk ili divlji češnjak.Ova samonikla jestiva biljka bere se od ožujka do svibnja na planinskim područjima. Stabljika koja naraste do ...

  • Srijemuš

    Srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), nazivaju još i medvjeđi luk ili divlji češnjak.Ova samonikla jestiva biljka bere se od ožujka do svibnja na planinskim područjima. Stabljika koja naraste do ...

  • Šparoge

    Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr. Afrika), a u našim krajevima...

  • Hren

    HREN je višegodišnja biljka podrijetlom iz istočne Europe, koja na vlažnom ilovasto-pjeskovitom tlu daje ono što se od nje najviše cijeni, a to je korijen.

  • Cikla

    Crveni, okrugli, tvrdi korijen cikle (lat. Beta vulgaris) je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Važan je izvor kalija, a i listovi cikle uz kalij sadrže veliku količinu vitamina A, željeza ...

  • Slavonija i Baranja

    Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje su obilne porcije ukusnih i poprilično začinjenih jela. Trendovi “zdrave prehrane” još nisu zaživjeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predjelo se obično servira ...

  • Zagorje, Međimurje, Podravina

    Uspomena na plemićke gozbe u tim krajevima reflektirala se i na današnje specijalitete, najčešće mesna jela komplicirane pripreme. Od hladnih predjela svakako treba probati meso z lodrice (meso čuvano u ...

  • Zagreb i okolica

    U Zagrebu su, kao u pravoj metropoli, prisutne sve hrvatske i brojne strane kuhinje. Stari zagorski specijaliteti su uz specijalni ugođaj naglašeni u restoranu Stari puntijar. U sklopu objekta nalazi ...

  • Gorski kotar, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina

    Plodovi šuma i gorskih rijeka su osnovne odrednice ove gastro zone.  Obrok je najbolje započeti sirom škripavcem i dimljenom slaninom ili pršutom od jelena, vepra ili medvjeda uz uštipke ili ...

  • Dalmacija

    Osnovne karakteristike dalmatinske kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (izuzev peršina, češnjaka, luka i lovora), bez previše sklonosti eksperimentiranju s namirnicama i gastro novitetima ...

  • Kvarner i Istra

    Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim receptima uz jaku zastupljenost lokalnih aromatičnih trava i začinskog bilja osnovne su značajke ove kuhinje koja se sastoji od puno ...

  • Brokule

    Brokule - ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu. Sirove, kuhane i pečene. I što je najvažnije – dostupne svježe od studenog do travnja.  Brokule su jedan od najstarijih članova porodice kupusa. Stari ...

  • Lazanje

    Iako su tjestenine uglavnom na glasu kao lagana jela, lazanje su iznimka, jer se među velike listove tjestenine može smjestiti cjelovit, kaloričan glavni obrok. Nakon što se odlučite pripremiti tijesto ...

  • Okusi Krškog kraja

    Tradicija proizvodnje čokolade, specijaliteta od krško-poljske crno-bijele svinje, raški luk kojem je posvećena i knjižica recepata, riba iz Save, vrganji, juhe i umaci od više vrsta korjenastog povrća su dio ...

  • Mađarski turistički izazov

    Na spomen Mađarske, u nas je prva asocijacija poslije „Mađarice mlade“, beskonačna ravnica, ljuta, paprena jela i slasni kolači. Jedno osobito blisko područje, nama u Hrvatskoj, mogla bi i trebala ...

  • Moskva

    FIJET (Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu) je Moskvi dodijelio Zlatnu jabuku

  • Specijaliteti Ivanićkog kraja

    Jeste li kada bili u Ivanić gradu i Kloštar Ivaniću? Ako volite sortu grožđa škrlet i vina koja se iz nje rađaju, seoske turizme s domaćom hranom ili vam se ...

  • Mistični okusi Međimurja

    Hrvatska ima toliko toga lijepoga za ponuditi i kada se tradicijska gastronomija prezentira u sklopu priča i ljepota podneblja (ili obrnuto) dobivamo atraktivni turistički aranžman koji može zaokupiti sva čula ...

  • Virovitica

    Križnica, Milanovac, Grabrovnica većina nas, sudionika Fra Ma Fu festivala, nije niti znala gdje su precizno na karti nalaze i zašto tamo ići, dok nas nije kroz ta mjesta proveo ...

  • Šangaj i okolica

    U današnje vrijeme Interneta, putovanja, televizije, vremena kada informacije lako kolaju, rijetko nam se može dogoditi da o nekoj zemlji steknemo potpuno pogrešan utisak. Moja saznanja o Kini kretala su ...

  • Camembert

    Camembert je meki masni sir s bijelom plemenitom plijesni (Penicillium camemberti bacterium).

  • FIJET u Sloveniji

    Slovenija je bila domaćin zadnjeg svjetskog kongresa FIJET-a – svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu. Ta je mala zemlja prepuna različitosti uspjela u potunosti oduševiti i biti zanimljiv i ...

  • Lastovo

    Nedavno su Gastronauti imali zadovoljstvo uživati u prirodnim i gastronomskim blagodatima otoka Lastova. Ljubav, pažnja i toplina kojom su nas dočekali i ugostili mještani Lastova na čelu s Marinom Katićem ...

  • Marokanska kuhinja

    Smješten na sjeverozapadu Afrike, Maroko s Tunisom i Alžirom čini zemlje Magreba. Ova zemlja omeđena Atlantskim oceanom, Mediteranom i Saharom bila je nedavno domaćin svjetskog kongresa turističkih novinara i pisaca ...

  • Vipavska dolina

    Poželite li posjetiti najpoznatiju turističku špilju na svijetu – Postojnsku jamu, uroniti u njezin sigasti raj, voziti se vlakićem duboko pod zemljom i šetati dvoranama  u kojima stalagtiti i stalagmiti čine ...

  • Specijaliteti uz vina Legovina

    LEGOVINA je mala obiteljska vinarija, smještena na zapadnoj strani istarskog poluotoka, u selu Mekiši kod Kaštelira, dvanaest kilometara od Poreča.

  • Gorj, u vrtovima Karpata

    Pod naslovom i motom Živuća priča o Gorju u vrtovima Karpata turistički djelatnici Gorja su u suradnji s FIJET-om Rumunjska 10.-16.10.2013. ispričali svoju priču o gastronomiji, velikanu ...

  • Gastronauti na Cresu

    Tijekom nedavnog boravka na Cresu, Gastronuati su održali skup

  • Egipat

    Egipat je bio domaćin 54 kongresa FIJET-a (Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu)

  • Rumunjska

    Naša asocijacija na Rumunjsku je obično vezana uz slabo znanu zemlju bivšeg istočnog bloka, izmučenu vladavinom obitelji Chausesko.Uz nešto promišljanja, sjetiti ćemo se i grofa Drakule, čiji je dvorac ...

  • Ukrajinska kuhinja

    Kako je Ruslana pobjedila na Eurosongu, porastao je interes za Ukrajinom, a tako i njenom gasstronomijom. Evo nešto o tomu.

  • Cisterciti i specijaliteti XIII. Stoljeća

    Cisterciti su monasi nastali kao ogranak velike katoličke benediktinske obitelji u XI. stoljeću u Francuskoj u opatiji Citeaux kraj Dijona zahvaljujući sv. Bernardu iz Clairvoaxa. Ime su dobili prema toj ...

  • Večera krčkih knezova Frankopana

    Gastronauti su imali prilike prisustvovati neobičnoj večeri

  • Gastroanuti na Neretvi

    gospodin Pave je u svojim objektima bio domaćin Gastronautima

  • Egipatska kuhinja

    ...isprobavanje današnjih specijaliteta u koje su se dobrano umiješale kuhinje Grčke, Turske, Libanona, Palestine i Sirije

  • Sicilijanska kuhinja II

    Među jake strane Sicilijanske kuhinje spadaju i slastice

  • Sicilijanska kuhinja I

    otok sunca mističnih antičkih ostataka i Cose nostre

  • Vrganji

    03. listopada održan je u Karlovcu skup na temu Vrganja u organizaciji TZ grada Karlovca, Kluba Gastronaut i restorana Srakovćić. Tijekom popodneva, Gastronauti su po Grdunu – području inače bogatom vrganjima ...

  • Kuba

    Kuba je najveći Karipski otok i zemlja prepuna suprotnosti...

  • Toskana

    Toskanska kuhinja savršen je primjer ishrane bogate složenim ugljikohidratima (žitarice i krumpir) i nezasićenih masnoća (maslinovo ulje), zajedničke mediteranskom podneblju...

  • Tuniska kuhinja

    Tunis, mala sjevernoafrička zemlja na Mediteranu, ima dvije veće gastronomske regije – primorsku i kontinentalnu.

  • Autohtona puntarska jela i Gastronauti

    Već tradicionalni Dani maslina...

  • Starorimska noć

    Starorimske bakanalije su pojam koji se često koristi, a što konkretno podrazumijevaju, pokušali su otkriti članovi Kluba Gastronaut 21. ožujka u restoranu Amfora iz Opatije...

  • Zlatna maslina 2001.

    Zamisao Kluba gastronaut da obavlja sve ono što je u opisu i navedeno je i to da nastoji kod svakoga druženja postići i nešto novo a to se upravo dogodilo ...

  • Blagodati morskog dna

    Obje sale Rivice bile su zajedno premalene za primiti sve zainteresirane vodeće ugostitelje, vinske znalce, gastronome i novinare, a sve do jednog osobe koje i same konkretno doprinose razvitku gastronomije ...

  • Podolac i Gastronauti

    Predljetno druženje kluba Gastronaut održano je 28. lipnja u jednom od 100 vodećih hrvatskih restorana – restoranu Stari puntijar u Zagrebu. Tema večeri bila je Stari recepti i stare pasmine, a ...

  • Palamida

    Nakon skupa Gastronauta u prosincu kojeg se još uvijek svi sudionici sjećaju s nostalgijom obitelj Holjar je ponovo ugostila Gastronaute u svom objektu Zlatni zalaz, Supetarska draga. Ovoga puta bila ...

  • Janjetina

    Domaćini Gastronauta bili ovoga puta Marina i Ivan Žganjer. Restoranu Žganjer, Jaškovo, Ozalj okupili su se uz Gastronaute s namjerom da se pridruže klubu svi vodeći ugostitelji Karlovačke županije i ...

  • Gastronomski resursi otoka Raba

    10. prosinac Kuća domaćina hotel – restoran Zlatni zalaz, Supetrska draga na Rabu dočekala jeGastronaute s muzikom i tancom KUD San Marino i coctalima koje je pripravljao Evropski prvak barmena. Nakon ...