• Vina laguna osvojila čak šest medalja na prestižnom Decanteru

    Vina Laguna su na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards ocjenjivanju u Londonu osvojila čak šest medalja, među kojima je svakako najznačajnija zlatna za Malvaziju Istarsku Riservu Vižinadu 2015. Srebro je ...

  • Vinistra iz godine u godinu oduševljava

    Vrhunsko vino opušta, spaja ljude, bez njega nema dobre zabave niti  gastronomije. Suvremeni svjetski trendovi pokazuju da se pije manje, ali kvalitetnije, moderni kupci su educirani i dobro znaju što ...

  • Uskršnja pisanica u Baški

    U Baški je protekloga vikenda osvanula jedinstvena jumbo uskršnja pisanica, koja danju predstavlja atraktivnu foto point točku, dok se noću pretvara u magičnu svjetlosnu instalaciju. Oslikao ju je akademski slikar ...

  • Održane edukacije i radionice za ugostitelje otoka Krka

    Nakon prvog dijela edukacija za ugostitelje u organizaciji TZ otoka Krka, svih lokanih TZ-a  i Gastronauta koje su u veljači 2019. održane  na teme vezane uz pripremu sezone, pravne konzultacije ...

  • Baština Banovine očima novinara

    Pod motom BAŠTINA BANOVINE OČIMA NOVINARA ogranak Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije, u suradnji sa Zborom turističkih novinara i Zborom novinara za okoliš, organizirao je za svoje kolegice i kolege ...

  • Vinski razgovori uz vinarije Stručić i Mikulić

    Na četvrto izdanje "Vinskih razgovora" s novinarom Tomislavom Stiplošekom, predstavljene su dvije male obiteljske vinarije s posebno dobrim vinima. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama" je događaj kojeg ...

  • Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri

    Nakon nedavnog predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold ...

  • Konferencija "Gourmet Hrvatska“, Ilok

    Uspostava kvalitetnog institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira, stvaranje destinacijskih gastronomskih iskustava i povećanje prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu ključni su preduvjeti da bi Hrvatska do 2020. godine postala prepoznatljiva gastronomska turistička ...

  • Platite kavu stihom

    Stihovi su glas duše, osvajaju mnoga srca, uz njih se rađaju ljubavi i dijeli sreća. Mirisna kava, dodir pera i zagrljaj inspiracije nit su vodilja ovogodišnje Julius Meinl globalne kampanje ...

  • Festival Dunava

    Ljepote, raskoš i atrakcije regije Srednjeg Dunava predstavljene su na Festivalu Dunava u zagrebačkom kinu Europa. Predstavljena je gastronomska ponuda, vina, turistički sadržaji, manifestacije urbanog sadržaja i kulturne ustanove hrvatskog ...

  • Konferencija o eno-gastro turizmu

    Peta međunarodna Konferencija Udruge za kulturu stola G.E.T. (Gastronomija-Enologija-Turizam) o eno-gastro turizmu, namijenjena vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima i predstavnicima institucija koje se bave gastro turizmom održana je ...

  • Peta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

    Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore  i Turističke zajednice Zagrebačke županije, a u organizaciji G.E.T. udruge za kulturu ...

  • Vina Laguna Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2016, zlatom otvorila 2019. na Mundus Vini

    Vina Laguna osvojila su zlatnu medalju od ukupno dvaju zlatnih odličja za vina iz Hrvatske na međunarodnom natjecanju Mundus Vini 2019 – springtasting, održanom krajem veljače u Njemačkoj.Iskusne ocjenjivače i ...

  • Vinski razgovori uz vinariju Perak

    Na "Vinskim razgovorima" Procaffeu u Zagrebu novinar Tomislav Stiplošek ugostio je mlade snage obitelji Perak, Maju i Ivana. Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije ...

  • Predstavljen redizajnirani website udruge WOW

    Redizajnirani website udruge Women on Wine (WOW) predstavljen je u prvom zagrebačkom co-working prostoru u baru Inkubator (HUB385). Nakon sedam godina www.womenonwine.com.hr koji se do sada bavio ...

  • Zlatko Novak ponovno obranio titulu pobjednika CRO TOP 10

    U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu  cjelodnevno kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je pobjednika. Dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak kuhar ...

  • Pokal IKKER 2019. otišao u Slovačku

    Deset pobjednika regionalnih natjecanja kuhara u utorak i srijedu se borilo na IKKER-u (Interregionalnom natjecanju kuhara europskih regija) za titulu najboljeg interregionalnog kuhara 2019. godine u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih ...

  • Whisky Fair Zagreb

    Na Sajmu whisky-ija u Plaza Event Centru u Zagrebu oko 3000 posjetitelja moglo je kušati više od 150 vrsta whiskyja, među kojima su bile i ekskluzive i limitirane serije. Svi ...

  • 18. Ucvirkenfest Pula

    Lijepo vrijeme, puna tržnica domaćeg i gostujućeg svijeta, raspjevana pozornica, taljenje čvaraka, pripravljanje čvarkolade u mega padeli.... i puno toga s veseljem i pozitivnim ozračjem – to bi bile osnovne značajke ...

  • Aminess Gourmet Lab

    Turistička kompanija Aminess pokrenula je projekt „Aminess Gourmet Lab“ koji je predstavljen u Zagrebu. Chef David Skoko podučavat će mlade kuhare, konobare, barmene i druge članove Aminess gourmet tima. Projekt ...

  • Ninska šokolijada

    jedina gastro manifestacija Zadarske županije s tri dobivene nagrade u 17 godina trajanja

  • Vino uz žlicu

    Eno-gastro projekt "Vino uz žlicu". Predstavljen je u zagrebačkom Aperitivo baru. Tim projektom promiče se sljubljivanje vina s kuhanim jelima. U pripremi šest sljedova kuhanih jela sudjelovali su Podravkini majstori ...

  • Pobjednički pjenušci u Salonu pjenušavih vina

    U zagrebačkom hotelu Dubrovnik je održan 3. Salon pjenušavih vina na kojem se predstavilo 37 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača, uz nekoliko predstavnika inozemnih pjenušavih vina.Na samom otvorenju ...

  • WineOS

    WineOS-a, vinski festival održan je u Osijeku 11. i 12. siječnja u Muzeju okusa. Uz pedesetak vinara iz Hrvatske nastupili su i vinari iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske i ...

  • Kornati i Marko Polo

    U Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, održana je 13. prosinca 2018. godine 8. dodjela nagrada za najbolje reportaže „Marko Polo – slavni putopisac“. Organizator manifestacije je FIJET Hrvatska (ogranak Međunarodnog udruženja ...

  • Dioklecijanova amfora

    Peta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija, održana je u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova ...

  • Božično pivo

    Na zagrebačkom Strossmayerovom šetalištu u sklopu idiličnog, blagdanskog okruženja Adventa na Strossu predstavljena je nova, 29. etiketa Božićnog piva. Novost je što je ove godine Božićno pivo dostupno i u ...

  • 24. izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica

    Poštovani posjetitelji portala Gastronaut, obavještavamo Vas da su na www.gastronaut.hr u toku 24. godišnji izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana. Pozivamo Vas da svojim glasovima za restorane koje ...

  • Gdje kupiti knjigu 100 vodećih...?

    Hrvatsko i englesko izdanje knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2018/2019” možete kupiti u ovim poslovnicama Tiska, u knjižarama  Hoću knjigu i Menart te u Eno gastro ...

  • Kuharski kup Slavka Večerića 2018.

    Natjecanjem petog kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom "Kuharski kup Slavka Večerića", završeno je u Pregradi trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu, 29. rujna ...

  • 7. natjecanje u ručnom rezanju pršuta u gradu Krku

    Na slikovitom Kamplinu sinoć je nastavljena dugogodišnja tradicija i uspješno održano još jedno izdanje jedinstvenog, svjetskog natjecanja u ručnom rezanju pršuta. Ono sedmo!  Sukobilo se 14 ekipa - što novinarskih, što ...

  • Micak pobjednik 10. Štruklijade

    Na prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu održana je 10. Štruklijada , manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra. Pobjednik ovogodišnje Štruklijade ...

  • Pun Ceker – Kupujmo lokalno

    Od Zrinske gore do prekrasne rijeke Une pa prema vinorodnoj Moslavini u ‘zeleno – plavoj kolijevci’  Republike Hrvatske, prostire se Sisačko-moslavačka županija. Svojom kontinentalnom umjerenom klimom obiluje mnogim životinjskim i biljnim ...

  • 23. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2018/19"

    U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, danas je na brodu Marina u Rijeci promovirano novo, 23. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica „100 vodećih hrvatskih restorana i ...

  • Gastronaut edukacije u gradu Krku

    U organizaciji TZ grada Krka i Gastronauta, 4. i 5. travnja 2018. je u hotelu Valamar Koralj u gradu Krku je održana dvodnevna radionica za voditelje restorana, kuhare i konobare ...

  • Nova uprava Udruge hrvatskih restoratera

    Udruga hrvatskih restoratera je danas održala svoju izbornu skupštinu.

  • Okrunjena vinska kraljica Slovenije

    Meta Frangež je 23. Vinska kraljica Slovenije. Prvi put u povijesti kraljica dolazi iz Gornje Radgone, grada pjenušca. Nova kraljica, studentica je treće godine vinogradarstva, vinarstva i voćarstva na biosistemskom ...

  • Ivan Jug - najbolji sommelier Hrvatske 2018.

    U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano je 22. prvenstvo sommeliera Hrvatske u lošinjskom hotelu Bellevue. Sommelier Ivan Jug zaposlen u zagrebačkom restoranu Noel, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2018 ...

  • Turističke prizme 2018

    Prošli tjedan su u Beogradu dodijeljene međunarodne nagrade za novu kvalitetu u turizmu - TURISTIČKE PRIZME. Čestitamo nagrađenima među kojima je i Nacionalni park Kornati iz Hrvatske! NAGRAĐENI po kategorijama: HOTEL ...

  • Dani hrvatskog turizma 2018 – nagrađeni ugostiteljski objekti

    U gradu Hvaru su u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore 24. i 25. listopada 2018. održani Dani hrvatskog turizma. U strukovno sadržajno i ...

  • Međunarodni dan kave i najbolji baristi Hrvatske

    U društvu partnera i ljubitelja kave, Franck je prvog dana listopada u zagrebačkom Johann Francku obilježio Međunarodni dan kave. Tim povodom održano je i finale regionalnog Franck barističkog natjecanja u ...

  • Superior Taste Award za pršut DOBRO i suncokretovo ulje TENA

    Proizvodi Žito grupe, pršut DOBRO i suncokretovo ulje TENA, nagrađeni su priznanjem Superior Taste Award s 2 zlatne zvjezdice za proizvode izvanrednog okusa. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje International Taste & ...

  • Great British Chefs i Škmer-ovci spremali dalmatinsku spizu

    Londonske kuharske zvijezde Francesco Mazzei (45), vlasnik triju tamošnjih uspješnih talijanskih restorana, i Tom Aikens (48), majstor moderne britanske kuhinje ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, u subotu posjetili su kuharsku akademiju ...

  • Na Kvarner Wine Fest stižu najbolji svjetski šampanjci Dom Perignon i Krug

    Opatija će za nešto malo više od mjesec dana ugostiti međunarodni festival vina i delicija Kvarner Wine Fest na kojem se očekuje stotinjak izlagača, a posjetitelji će tog 02. i ...

  • WineRi 2018. – trs je naš

    Tijekom  WineRi 2018, Rijeka je na dva dana postala vinski grad – 85 vinara, ponudilo je u dvoranama prekrasne Guvernerove palače, posjetiteljima na kušanje oko 400 vrsta vina.Održano je i ...

  • Atelje okusa

    Poduzeće MAM­­-VIN je 25 godina svojim časopisom Svijet u čaši i manifestacijama doprinosilo kulturi vina i hrane. Krajem prošle godine, njegove je projekte preuzela udruga Atelje okusa čiji su ...

  • Vina iz davnina

    Na tiskovnoj konferenciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu najavljena je manifestacija „Vina od davnina“, koja će se održati 13. i 14. travnja u ...

  • Vinart Grand Tasting

    U atraktivnom prostoru zagrebačke Laube, održan je treći Vinart Grand Tasting. Dvodnevni festival je na jednom mjestu okupio 120 odabranih vinarija iz Hrvatske, regije i svijeta. U sklopu festivala je ...

  • Graševina koja osvaja svojom kvalitetom

    Nakon srebrne medalje na Decanteru, kvalitetna graševina Belje osvojila je srebro i na ocjenjivanju Mundus Vini Među brojnim ocjenjivanjima vina u svijetu teško je definirati koje ocjenjivanje je najvažnije. Je ...

  • Zlatko Novak obranio titulu pobjednika CRO TOP 10

    Zlatko Novak obranio titulu pobjednika CRO TOP 10 U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je pobjednika. Najbolji od najboljih, dobitnik prestižne nagrade ...

  • Rudarskoj greblici zaštita

    piše: Tomislav Radić Udruzi Rudarska greblica Ministarstvo poljoprivrede je 16. listopada 2017. odobrilo prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva kolača Rudarska greblica oznakom zemljopisnog podrijetla. To je prvi zaštićeni gastronomski proizvod u ...

  • 12. Vinocom

    Ako postoji vinski sajam u Hrvatskoj kojem se baš svi vinoljupci cijelu godinu vesele – onda je to Vinocom u organizaciji prof. Ivan Dropuljić. Kao i svake godine, održava se zadnji ...

  • Grand Gourmet 2017

    Međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista, restorana i konoba u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i evropskih regija

  • Renesansni festival u Koprivnici

    Kopriva i eliksiri su jedna od glavnih tema Renesansnog festivala u Koprivnici

  • Dani pošipa 2017

    Na Korčuli se od 29. 7. - 5.8.2017. održavaju Dani otvorenih vrata vinarija Smokvica i Čara. Posjetiti vinarije i probati Pošip možete svaki dan od 19 - 21 h, a ...

  • Istrian Wine Run 2017

    Istrian Wine Run je jedinstvena atletska utrka na našim prostorima koja spaja natjecateljsko trčanje i degustaciju vrhunskih vina, pokrenuta s ciljem promocije istarske vinske i gastro ponude. Utrka se već ...

  • Gastronaut edukacija u gradu Krku

    U organizaciji Turističke zajednice grada Krka i Gastronaut.hr u hotelu Valamar Koralj Romantic održan drugi dio edukacije i radionice za ugostitelje grada Krka. Dok je Prof. Nikolina Marčelja Petrc ...

  • Film Gastronauti u Međimurju na Zagreb Tourfilm Festivalu

    Reportaža koju je tijekom druženja Gastronauta u Međimurju snimio Štefan Celec iz Slovenije, ušla je u službenu selekciju Zagreb Tourfilm Festivala. Reportaža je snimana u restoranima koji imaju Gastronautovu titulu ...

  • Wine&Music

    Urbanovo (međimurski vinari). 

  • Jadran Grančić, Luka Radić i Kruno Kovačić nositelji medalja u Turskoj

    Predstavnici ŠKMER reprezentacije Jadran Grančić, Luka Radić i Kruno Kovačić osvajači ovogodišnjeg prestižnog natjecanja IKKER 2017

  • WineRi

    U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (Guvernerovoj palači)  u Rijeci će se 22. i 23. veljače 2017. održati Međunarodni festival vina WineRi.

  • Kulinarska Olimpijada Bocuse d’Or 2017

    U Francuskoj, u Lyonu je danas započela dvodnevna kulinarska Olimpijada Bocuse d’O.  Natjecanje možete pratiti i preko web prijenosa danas i sutra od 9h, a prijenos dodjele nagrada  25 ...