Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Barokni grad, Mozartov grad Salzburg, ovih dana zrači sinergijom klasične glazbe i vesele predbožićne atmosfere.

Prvi tragovi naseljenosti u njemu sežu u doba neoilita, a današnje konture koje dolaze fotografirati turisti iz cijelog svijeta je stekao u doba baroka, u 18. stoljeću. U starim hrvatskim izvorima nalazimo ga pod imenom Solnograd, inspiriranim rudnicima soli koji se nalaze u njegovoj blizini. Na njegovom području se nalaze prekrasni dvorci i palače, među kojima su i dvorac Hellbrunn čiji je park pun vodoskoka koji komuniciraju s posjetiteljima te dvorac Leopoldskron u kome je sniman mjuzikl „Moje pjesme, moji snovi“.


Glavni brend grada je vezan uz genijalnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Mozart je  u njemu rođen, u njemu je skladao, a danas se njegov lik  nalazi na stotinama različitih upotrebnih predmeta, od kojih su najpoznatije čokoladne Mozart kugle. Uz one u crvenom omotu koje možete pronaći u svakoj suvenirnici u Austriji,  u Slazburgu postoji slastičarna - dućan u kojem tvrde da su njihove, u plave omote pakirane, ručno rađene Mozart kugle originalne i da se po istoj recepturi koju je 1890. godine osmislio Paul Fürst proizvode i danas.  

Mozartov lik nalazi se i na čašama, tanjurima, magnetima, privjescima, oznakama za knjige, zvonima, priboru za jelo, servisu za kavu, pepeljarama, lepezama i brojnim drugim suvenirima i upotrebnim predmetima, a u šetnji gradom, možete se slikati s velim kartonskim statuama Mozarta.

Mozartova muzika potakla je gradske djelatnike na sistematični rad na imageu Salzurga kao grada klasične muzike.

Koncerti se održavaju cijele godine, a u doba Adventa možete u njima uživati i na gradskim trgovima, tvrđavi iznad grada, u katedrali, velikoj koncertnoj dvorani Salzburger Festspile koja prima preko 2000  osoba te u pojedinim restoranima.


Muzički image Salzburga, nadopunjava i jedna od najpoznatijih božičnih pjesama „Tiha noć“, koja je nastala u 20-ak km udaljenom selu Arnsdorf. Joseph Mohr je 1816. g. napisao tekst koji je uglazbio njegov prijatelj Franza Xaver Gruber.

U Arnsdorfu se danas nalazi muzej Tiha noć, a zvona njihove crkve zvone u toj melodiji. Memorijalna kapelica Tihe noći, sagrađena je u obližnjem selu Oberndorfu. Do danas je pjesma „Tiha noć” prevedena na više od 330 jezika i dijalekata, a svojom smirenošću i svečanošću doprinosi božićnoj atmosferi diljem naše planete.  

Uz zvukove klasične muzike i adventske pjesme u Salzburgu možete uživati na jednom od pet adventskih sajmova.

U šarenilu prigodne ponude na sajmovima  najviše su posječeni štandovi s kuhanim vinom i tradicionalnim kobasica Bosna koje su punjene sirom.

Kako bi olakšala turistima izbor na kojim se sve štandovima zaustaviti, Turistička zajednica grada Salzburga je pripremila posebnu ponudu za grupe u sklopu koje za 12 E, svaki turista dobije 6 bonova za konzumaciju i poklone po različitim štandovima.


Stara jezgra grada cijela je pješačka zona, a u uskim uličicama je i danas iznad svake zgrade stari znak za obrte i djelatnost kojom se u toj zgradi bave. Najljepši pogled na Slazburg i okolicu, pruža se iz tvrđave Hohensalzburg koja se nalazi iznad grada.

Do nje iz centra grada 45 sekundi vozi uspinjača. Na tvrđavi se cijelu godinu održavaju koncerti koji odjekuju gradom, a trenutačno se na nju smjestio i mali Božićni sajam.
Najpovoljniji način za posjetiti znamenitosti i voziti se po gradu pruža Salzburg card  - all inculsive za posjetu svim znamenitostima i voženju javnim prijevozom uključujući i uspinjaču. Kupiti je se može i on-line.

Slazburški restorani su se također dekoracijama i atmosferom prilagodili ovom posebnom dobu godine, a tijekom  večeri za stolom vas znaju posjetiti i krampusi ili sveti Nikola sa anđelima koji kostimirani šeću gradom.


U ponudi salzburških restorana mogu se pronaći svakojake, uglavnom mesne delicije – terine od guske, hladetine od prepelice, tatarski biftek uz koji se servira krumpir sa sirom,  gulaše i pečenja od divljači, patki i guski…

Salzburžani su najviše ponosni na svoj desert Salzburger Nockerln koji svojim izgledom podsjeća na brda koja okružuju Salzburg. Uz tu finu pjenastu, zapečenu smjesu vanilije, mlijeka, jaja, brašna, šećera i soka od limuna, najčešće serviraju umak od nekog bobičastog voća.
U ponudi su naravno i klasični austrijski specijaliteti: bečka šnicla, gulaš s knedlama od kruha ili iz salvete, koljenica ili rebarca sa crvenim kupusom, štrudle i Kaizerschmarn (carski drobljenac - drobljena palačinka).


Tijekom četverodnvenog boravka u Salzburgu i okolici, posjetili smo osam restorana i svaki od njih je po nečemu poseban.


Restoran dvorca Hellbrunn - pačja prsa na pireu od budeve.


Zirkelwirt, pun atmosfere restoran u staroj jezgri, Kaizerschmarn.


Stieglkeller, restoran – pivnica iz koje se pruža prekrasan pogled na Salzburg, a može se naručiti i vođena degustacija piva. U njoj smo uživali u savršenoj pašeteti od guske i pečenoj guski te među bojnim pivama iz njihove proizvodnje umjesto deserta izabrali pivu s medom.


StPeter Stiftskulinarium – najstariji restoran u Europi (1803.g.) sa 11 dvorana od kojih je svaka uređena na drugu temu. Kroz njih nas je proveo voditelj restorana Bratislav Jović te nas i upoznao sa svoja dva konobara iz Hrvatske – jednim iz Rijeke, a drugim iz Kaštela.

Sternbräu – moderan restoran u kojem su nas posjetili i krampusi, a za predjelo je ponuđena terina od guske i patke.


Schorn u mjestu Grödig

Imlauer,  srnetina s kroketima u umaku od vina.


Salettl koji se nalazi u sklopu Muzeja na otvorenom, ragu od dviljači s knedlama iz salvete.


Muzej na otvorenom Freilichtmuseum u Großgmainu udaljen je od Salzburga oko pola sata vožnje. Pet salzburških regija se u njemu prezentiraju sa svojim tradicionalnim gradnjama kuća i starim obrtima. Ukupno je po muzeju na otvorenom raštrkano 58 kuća, a najstarija datira iz 1658. g. S „domaćinima“ možete peći kolače, pjevati adventske pjesme i od njih učiti o tome kako u kući proizvoditi nekad za život nužne uporabne predmete.


Salzborg i njegovu okolicu toplo preporučamo svim ljubiteljima klasične glazbe, fine hrane i božićnog ugođaja.


Za prikupljena iskustva, informacije i doživljaje o Salzburgu i njegovoj okolici zahvaljujemo TZ grada Salzburga čiji je predstavnik Roland Ploetzeneder bio cijelo vrijeme s nama i agenciji Saturn iz Zagreba koja ih zastupa, a vodi je Sandra Piro.

 

Vezana tema: Salzburg