Najveća hrvatska baza restorana i recepata

1.    Tragovi konzumacije pršuta u Drnišu datiraju od otprilike 1500 g. p. n. e. O konzumaciji svinjetine na drniškom području govore arheološki nalazi kostiju iz Burnuma kod Kistanja, gdje je nađen dokaz kako se rimska vojska koristila svinjetinom u svojoj prehrani. Prvi poznati pisani dokument o soljenom svinjskom mesu potječe od starogrčkog pisca Homera.

2.    U Drniškom pršutu je uživao i car Franjo Josip koji se s njegovim sjajnim okusom upoznao 1877. prilikom otvaranja pruge Siverić - Šibenik – Split.

3.    Drniški pršut je poslužen na krunidbenoj proslavi britanske kraljice Elizabete II 1952. god. Stoga je povodom zlatnog jubileja, obilježavanja 50 obljetnice dolaska na prijestolje, Grad Drniš kraljici prigodno uputio Drniški pršut na dar.

4.    Drniški pršut je priznat kao brend drniškog kraja još 1969. kada su stvoreni uvjeti za masovniju proizvodnju.

5.    Drniški pršut je nosio sa sobom i Josip Broz Tito na svoje zadnje putovanje na Samit nesvrstanih u Havanu 1979. g.

6.    Drniški pršut ponio je sa sobom u SAD sa službenog posjeta Hrvatskoj 2008. i George Bush, tadašnji predsjednik Amerike.

7.    Drniški pršut je svojom kvalitetom i tržišnom vrijednošću omogućio školovanje i prehranjivanje mnogih obitelji drniškog kraja.

8.    Drniški pršut je soljen s krupnom morskom soli, prešan, hladno dimljen i sušen svinjski but, a njegova proizvodnja traje najmanje 12 mjeseci. Njegov okus je umjereno slan s blagom aromom dima i stupnjem osušenosti. Njegova specifična boja je rubin crvena kao dragi kamen crvene boje, za srca koja vole.

9.    Drniški pršut sazrijeva okupan vjetrovima drniškog kraja – burom i jugom, kao najzaslužnijima.

10.    Drniški pršut odlikuju visoke nutritivne vrijednosti i lagana probavljivost.  

Pravi Drniški pršut možete naručiti kod pršutara:
Drago Pletikosa, Bel Cro trade d.o.o. - 098403420, belcrodr@gmail.com
Niko Rakić, Nira d.o.o. - 098266022, drniskiprsut@gmail.com
Niko Tarle, Velt d.o.o. - 0912886855, velt.drnis@gmail.com
Zoran Ćevid, Drniške delicije Maran - 0915118562, drniskedelicijemaran@gmail.com

Uz lokalnu namirnicu uvijek sjajno prijaju i vina od autohtonih sorti toga kraja. U drniškom kraju su od bijelih sorti prisutni debit i maraština, a od crnih lasina i plavina. U novije vrijeme sve više se udomaćio i merlot od kojeg se također rade kvalitetna vina. U ovdašnjoj je tradiciji ispijanje vina iz suska, posude izrađene od smrekova drva. Spoj mirisa smreke i kvalitetnog domaćeg vina iskustvo je koje degustator ne zaboravlja. Vinarije čija vina sazrijevaju oko drniških pršuta su:
Vinarija Vizzulin - merlot, cabernet sauvignon i pošip; kontakti: Smiljan Reljić 098 41 49 87; Borna Reljić 099 222 93 95.
Vinarija Džapo - vrhunski debit i maraština; kontakt: Ivica Džapo 099 43 57 311.
Etnoskelin - Tomislav Skelin 099 378 2241.

Informacije i fotografije: Turistička zajednica Grada Drniša.

S Drniškim pršutom preporučamo recepte:
Špageti s pršutom
Paštafažol s pršutom