ISTARSKE PARENE FRITULE (Desert)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

400 g brašna
400 g lješnjaka
80 g šećera
40 g maslaca
250 g jabuka
2 jaja
60 g čokolade
160 g grožđica
1,5 dl vina
1 dl mlijeka
0,5 dl rakije
10 g vanili šećera
kora od naranče
kora od limuna
sol
8 dl ulja za prženje
20 g šećera u prahu

Upute za pripremanje:

Lješnjake samljeti i kuhati u mlijeku oko 15 minuta. Dodati brašno i još malo prokuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Smjesu ohladiti i dodati oguljene i naribane jabuke, ribanu čokoladu, grožđice, šećer, vanili šećer, sol, naribanu koricu naranče i limuna, vino, rakiju, rastopljen maslac i jaja. Dobro izmiješati, tijesto staviti na dasku i rukom oblikovati manje kuglice. Pržiti ih na vrućem ulju dok postanu sa svih strana svjetlosmeđe. Pržene posložiti na tanjur, posipati šećerom u prahu i poslužiti.