Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Domaći gulaši

Ponedjeljak, 01. veljače 2021. u 12:16

Oko toga da li riječ gulaš dolazi od mađarske riječi gulyas što znači govedar ili gulya što znači govedo, stručnjaci se još uvijek spore. Te su rasprave prenesene i na prosudbu pravilnosti gastronomskih termina. Ukoliko je korijen u riječi govedo, naziv gulaša mogla bi nositi samo jela od govedine. Ukoliko je korijen u riječi govedar, gulaš se može tretirati kao naziv postupka pripreme jela koje su govedari priređivali od raznih vrsta mesa koje su im bile dostupne.

Danas se na jelovnicima restorana mogu naći gulaši od raznih vrsta mesa, uključujući i divljači, od gljiva, pa čak i od lignji i hobotnica. Bili ti termini pravilni ili ne, riječ gulaš danas podrazumijeva i postupak pripreme da se namirnica izrezana na komadiće lagano zapeče na ulju u kome je prethodno popržen luk, polije vodom, juhom ili vinom (može i kombinirano) i pirja dok potpuno ne omekša. Varijante na temu su dodavanje rajčice, slanine, krumpira, začinskog bilja, brašna da umak bude gušći ili tekućine da se dobije gulaš juha.

Kako je pravi iskonski, mađarski ljuti gulaš prešao našu današnju granicu, na putu prema moru je sve više gubio na ljutini, a dodavane namirnice i dodaci su ovisile o tome čega je u pojedinim krajevima bilo na raspolaganju. Današnji istarski Gulaš od kokoši ima s originalnim mađarskim zajednički samo postupak priprave. Prilozi gulašima također variraju o tome o kojim se našim krajevima radi. Tako ga na Krku najradije serviraju s lokalnim specijalitetom od tjestenine - šurlicama, u Istri s fužima, u Dalmaciji s palentom ili krumpirom, u Gorskom kotaru s njokima (valjušcima), a u kontinentalnoj Hrvatskoj s povrćem ili krumpirima. Ovo je samo gruba podjela, jer su naravno, naše različite gastronomske regije preuzele od drugih regija dobre varijante.

Najviše ljutine zadržala je međimurska Ljuta gulaš juha. Njezine manje ljute varijante su Dalmatinska gulaš juha i Gulaš juha s krumpirom. Od mesa goveđeg ili junećeg buta rade se i Narodni gulaš, Gulaš s keljem i Gulaš s kiselim kupusom. Slavonskom gulašu i Vampir gulašu često je baza svinjetina. U restoranima su gulaši od divljači često na istaknutim mjestima u meniju. U primorju se sve češće pripremaju i gulaši od hobotnice ili liganja. Vegetarijancima preporučamo gulaše od gljiva.

Recepte za gulaše možete pronaći ovdje:

·  GULAŠ OD DIVLJAČI S NJOKIMA , Primorska kuhinja

·  GULAŠ S KISELIM KUPUSOM , Zagorska kuhinja

·  GULAŠ OD KESTENA , Kreativna kuhinja

·  KRUMPIROV GULAŠ SA BUKOVAČAMA , Njemačka kuhinja

·  SRNEĆI GULAŠ , Lovačka kuhinja

·  NARODNI GULAŠ , Hrvatska kuhinja

·  VAMPIR GULAŠ , Hrvatska kuhinja

·  DALMATINSKA GULAŠ JUHA , Dalmatinska kuhinja

·  MAĐARSKA GULAŠ JUHA , Madžarska kuhinja

·  GORIČKI GULAŠ , Podravska kuhinja

·  GULAŠ OD PODOLCA , Zagorska kuhinja

·  MORSKI PUŽEVI NA GULAŠ , Kvarnerska kuhinja

·  GULAŠ S GLJIVAMA , Lovačka kuhinja

·  GULAŠ OD KOPUNA S NJOKIMA , Primorska kuhinja

·  VINSKI GULAŠ , Zagorska kuhinja

·  GULAŠ OD ŠUMSKIH GLJIVA , Lovačka kuhinja

·  GULAŠ JUHA S KRUMPIRIMA , Hrvatska kuhinja

·  GULAŠ OD KOKOŠI , Istarska kuhinja

·  GULAŠ S KELJEM , Kvarnerska kuhinja

·  SLAVONSKI GULAŠ , Slavonska kuhinja (uz njega preporučamo vino Cabernet Franc, Josić)

·  LJUTA GULAŠ-JUHA , Međimurska kuhinja

Većina gulaša su s tamnijim mesom te se odlično slažu s crnim vinima, a mi među vinima naših partnera posebno preporučamo

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Knjiga "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti" - 25. izdanje

Cikla i 6 recepata s njome

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Naranče u 42 specijaliteta

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?