Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Bakalar i 18 recepata s njime

Srijeda, 16. prosinca 2020. u 14:01

Bliži se Badnjak, nezamisliv bez bakalara.

Bakalar obitava u dubinama hladnih mora, a najviše ga ima u sjevernom Atlantiku. Naraste do jednog metra i doseže do 30 kg. Na našem se tržištu može najčešće naći u smrznutom ili sušenom stanju. Ako se odlučite za smrznuti bakalar nemojte ga odmrzavati oprije upotrebe jer se od postepene promjene temperature raspada. Okus mu nije niti približno tako dobar kao onaj sušenog bakalara. Izgledom podsjeća na oslića, malokalorijska je namirnica pogodna za razne vrste dijeta, a sadrži znatnu količinu B vitamina i magnezija. Kvalitetan sušeni bakalar mora biti tvrd kao drvo i bijeli. Požuti od sušenja ili čuvanja i žuti bakalar ne treba ga kupovati. Suhi bakalar treba dan – dva močiti u vodi kako bi povratio vlagu i treba mu nekoliko puta promijeniti vodu. Tijekom kuhanja se ne smije dodavati sol jer bi otvrdnuo, a dodatak žlice meda smanjuje opasnost da vam cijela kuća miriše po bakalaru. Nakon kuhanja treba ga očistiti od kože i kostiju i tada je pogodan za daljnju pripravu.

U Primorju je u normalno vrijeme uobičajeno da vas u kućama, kafićima i restoranima za Badnjak ponude Bakalarom na bijelo namazanim na kruh. Odličan gotovi bakalar in bianco proizvodi istarska Milena Baccalla della Mamma, koja s njime snabdijevaja i dućane po cijeloj Hrvatskoj. Imaju i varijante namaza bakalara s maslinama, tartufima i paprikom.

Obrok tradicionalne riblje  večere se može započeti Juhom od bakalara ili Bakalarom na mornarski. Nakon toga može slijediti Rižot od bakalara, Bakalar na brudet ili Bakalar u umaku od rajčice i luka. Glavno jelo se za Badnjak obično prigotovljuje u pećnici, pa preporučamo Bakalar s krumpirima, istarski Bakalar s mlijekom (kome se dodaju fileti slane ribe), punjeni Bakalar “Alla Vincentina” ili Bakalar u pečnici (uz dodatak kapara).

Iz naše baze recepata, možemo vam preporučiti i: Bakalar na portugalski način, Bakalar po domaći (bakalar zi krumpirom), Lo stoccafisso all’anconitana, Mramor iz mora, Koraljni greben, Pašteta od bakalara, Složenac s bakalarom i Složenac s bakalarom i artičokama.

Uz većinu specijalieta s bakalarom, ove vam godine preporučamo vina Zlatan otok. Nećete pogriješiti niti ako laganija jela s bakalarom kombinirate s Vrbničkom žlahtinom, Malvazijom Valenta, Cattunar ili Deklić, Pinotom bijelim ili Graševinom Superior Josić).

Za aperitiv preporučamo pjenušac Valomet, a za digestiv Pelinkovac ili Amaro od Darne.

Namirnice koje su nam bile potrebne, našli smo u Metrou koji je od osnutka poslovao samo za poduzeća, a ovog se prosinca otvorio i za građane. Uz bakalar na bijelo nude i originalni Norveški Gadus Morhua - suhi, namočeni, a po narudžbi i svježi bez glave i utrobe. Uz izvrstan izbor namirnica koje je često teško pronaći, Metro ima u ponudi i veliki izbor kuhinjskih potrepština.

Ukoliko želite naručiti gotova jela s bakalarom, preuzimanje ili dostavu nudi niz restorana, najčešće u varijantama bakalar na bijelo i gulaš od bakalara. 
U našem poznatom restoranu Rivica, već preko 30 godina tijekom prosinca nude "lepezu" tradicionalnih i kreativnih specijaliteta s bakalarom, a ove godine je među njima i Morski prasac – file svježeg bakalara s broskovom i raguom od kobasica. Okusne senzacije Rivice možete naručiti i preuzeti ispred restorana, a za veće narudžbe dostavljaju na području otoka Krka, Rijeke i okolice te Crikveničke rivijere. 

 

Redakcija www.gastronaut.hr želi vam ugodne Božićne blagdane.

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?