Informacije o projektu "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica"

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu, iniciran 1995. godine. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2022. godine ta brojka penje na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se provodi preko www.gastronaut.hr, a glasači mogu dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno glasuju ugostitelji, voditelji restorana uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunjavaju upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala daje Časni odbor projekta koji i proglašava novu listu 100 vodećih, koji mogu prezentirati i ono najbolje što hrvatsko ugostiteljstvo nudi u godišnjoj knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti".

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana provodi poduzeće Abisal u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera. Uspoređujući podatke s upitnika za voditelje restorana iz godine u godinu zamijetili smo porast ponude i detalja koje gosta mogu motivirati na povratak, dugoročna ulaganja u kvalitetu ponude i educiranost osoblja te brojna događanja po restoranima. Titula 100 vodećih postala je s godinama prestižna, a ugostitelji su svjesni da je i danas mogu obraniti/zaslužiti jedino ukoliko ih preporuče brojni zadovoljni gosti diljem Hrvatske. Dosadašnji nositelji titule imaju istaknutu naljepnicu Restauranta Croatica na svojim ulaznim vratima. Logo Restaurant Croatica koji se nalazi na naljepnici, ujedno je i QR kod koji otvara on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

100 vodećih restorana prezentira se sa svojom ponudom, prirodnim i povijesnim okružjem godišnjoj ediciji „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“, u izdanju Abisal, Knjižnica Gastronaut. Knjiga izlazi svake godine u tiskovnom i on-line hrvatskom i engleskom izdanju. Sadržaj edicije proširen je i receptima specijaliteta vodećih kako bi izdanje zadržalo mjesto u kućnoj knjižnici i nakon pojave novih godišnjih izdanja. U knjizi se predstavljaju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu, te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima. Nekoliko zadnjih izdanja možete prolistati on-line, Sljedeći izbori 100 vodećih hrvatskih restorana, za koje mogu glasati gosti restorana, će se održati tijekom studenog i prosinca 2023. godine.

Unaprijed zahvaljujemo ukoliko vašim glasanjem doprinesete objektivnosti rezulatata,

prof. Karin Mimica
urednica portala i voditeljica projekta 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica