Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Blagdanski kruh

Ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Proizvodnja kruha poznata je od prethistorijskih vremena, a širila se preko svih kultura svijeta. Čovjek je rano shvatio da ako žitaricu usitni u brašno, a brašno pomiješa sa vodom i smjesu ispeče – dobiva prilog jedinstvenog mirisa koji paše uz svaku hranu i vrlo je zasitan. U početku je čovjek kruh radio od samonikle žitarice – ječma, a s vremenom je počeo uzgajati raž, zob, heljdu, kukuruz. Tragovi uzgajanja žitarica u Aziji datiraju od prije 6000 godina. Revolucija kruha zbila se kada je otkrivena mogućnost uporabe pšenice, za koju se pretpostavlja da potiče iz Etiopije, a prvi su je prerađenu u kruh probali Egipćani, miješajući brašno i vodu, po tadašnjim običajima – nogama.

Promatranjem tijesta došli su do zaključka da se pšenično tijesto, ako na njega na nekoliko sati zaborave – ukiseli i poveća obujam. Taj su fenomen pripisivali bogovima, kao i naši preci tisućljećima nakon njih. Komad ukiseljenog tijesta se uvijek sačuvao i služio za pravljenje novog kruha. Vremenom su se kruhu počeli dodavati začini i razni sastojci, počelo se miješati u pripravi nekoliko vrsta brašna i pripremati kruh u raznim oblicima. Statistike pokazuju da prosječni građanin Hrvatske godišnje pojede 91 kg kruha, dok se u zapadnoevropskim zemljama ta brojka kreće 70-80 kg po stanovniku.

Za vrijedne osobe dobre volje, koji žele blagdane "začiniti" mirisom toplog kruha iz pećnice pripremili smo recepte za Domaći kruhBakin kruhKukuruzni kruhKruh od frmentuna (kukuruzni kruh) i Crni kruh. Ako tijesto za kruh pripremate za pečenje ispod peke, vrijeme pečenja produžuje na oko 2 sata. 
Ljubiteljima mirisa Mediterana preporučamo Aromatični kruh, Kruh sa začinskim biljem, Kruh s maslinovim uljem, Kruh s maslinama.
Ako želite još više širiti spektar svojih pečenih kruhova, evo recepata za: Kruh od krumpiraKruh od pivskog tijestaKruh sa integralnom rižom i Sočni kruh sa sirom i mesom.
Od slatkih kruhova za Uskrs svakako paše tradicionalna Pinca, a tu su i recepti za Kruh mliječni (sa grožđicama) i Kruh s medom.