Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Proizvodnja kruha poznata je od prethistorijskih vremena, a širila se preko svih kultura svijeta. Čovjek je rano shvatio da ako žitaricu usitni u brašno, a brašno pomiješa sa vodom i smjesu ispeče – dobiva prilog jedinstvenog mirisa koji paše uz svaku hranu i vrlo je zasitan. U početku je čovjek kruh radio od samonikle žitarice – ječma, a s vremenom je počeo uzgajati raž, zob, heljdu, kukuruz. Tragovi uzgajanja žitarica u Aziji datiraju od prije 6000 godina. Revolucija kruha zbila se kada je otkrivena mogućnost uporabe pšenice, za koju se pretpostavlja da potiče iz Etiopije, a prvi su je prerađenu u kruh probali Egipćani, miješajući brašno i vodu, po tadašnjim običajima – nogama.

Promatranjem tijesta došli su do zaključka da se pšenično tijesto, ako na njega na nekoliko sati zaborave – ukiseli i poveća obujam. Taj su fenomen pripisivali bogovima, kao i naši preci tisućljećima nakon njih. Komad ukiseljenog tijesta se uvijek sačuvao i služio za pravljenje novog kruha. Vremenom su se kruhu počeli dodavati začini i razni sastojci, počelo se miješati u pripravi nekoliko vrsta brašna i pripremati kruh u raznim oblicima. Statistike pokazuju da prosječni građanin Hrvatske godišnje pojede 91 kg kruha, dok se u zapadnoevropskim zemljama ta brojka kreće 70-80 kg po stanovniku.

Za vrijedne osobe dobre volje, koji žele blagdane "začiniti" mirisom toplog kruha iz pećnice pripremili smo recepte za Domaći kruhBakin kruhKukuruzni kruh, Kruh od frmentuna (kukuruzni kruh) Crni kruh. Ako tijesto za kruh pripremate za pečenje ispod peke, vrijeme pečenja produžuje na oko 2 sata. 
Ljubiteljima mirisa Mediterana preporučamo Aromatični kruh, Kruh sa začinskim biljem, Kruh s maslinovim uljem, Kruh s maslinama.
Ako želite još više širiti spektar svojih pečenih kruhova, evo recepata za: Kruh od krumpiraKruh od pivskog tijestaKruh sa integralnom rižom i Sočni kruh sa sirom i mesom.
Od slatkih kruhova za Uskrs svakako paše tradicionalna Pinca, a tu su i recepti za Kruh mliječni (sa grožđicama) i Kruh s medom.

Naš prijedlog Uskršnjih recepata možete pogledati ovdje.

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Vinopedia – on-line riznica znanja o vinu

Brokule u 13 recepata

Riječke gastronomske luke – otvorene kandidature za 2023. godinu

6-i elementi - daruvarski ugostitelji, svojim delicijama jačaju imunitet gostiju i kreiraju Daruvarske parove

BISER MORA 2023

Izrada kuhinja po mjeri: jedinstveni dizajn i funkcionalnost

Hren i 11 recepata s njime

Čuvarica sjemena varaždinskog zelja i prisega vinu

Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23 - 27. izdanje knjižnice Gastronaut

Fritule u slanim i slatkim varijantama

Grad Mozarta u Adventu

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Domaći gulaši

Cikla i 6 recepata s njome

Naranče u 42 specijaliteta

Domaće maneštre

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

Hedonističke oaze u kamenu - od Ljubuškog do Mostara

Znate li što su repnice?

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?