Najveća hrvatska baza restorana i recepata

 

 

 

 

 

Web portal o vinu Vinopedia.hr je nakon 14 godina dobio novo ruho. Još davne, 2008. godine bila je to internetska inačica vinsko-vinogradarskog leksikona Ivana Sokolića. Bio je to onda pionirski korak u informatizaciji i jedan od rijetkih stručnih portala. Danas publika od portala očekuje više i slijednici Ivana Sokolića  su se potrudili osnovati moderan portal za ljubitelje vina, na kojem se uz leksikografsku građu mogu naći i znanstveni radovi, pravilnici i zakoni vezani uz vino te informacije o vinskim događanjima.

Na portalu Vinopedia je leksikon s više od 1000 pojmova o vinu te brojni stručni radovi. Primjerice, među znanstvenim tekstovima je i rad o Belici, autohtonom vinu Kastavštine.

"Stranica je zamišljena kao sveobuhvatna, kao stranica na kojoj će se moći naći odgovor na svako pitanje vezano uz vino. Malo ambiciozno, ali kako se kaže,kad krećeš u projekt misli. Ako misliš, misli veliko jer razlika koju trošimo na ostvarivanje velikih i malih ciljeva je mala. Kroz stranicu će se promovirati prvenstveno autohnona vina Hrvatske, jer smatramo da kao turistička zemlja moramo ponuditi autohtoni proizvod. Stranica pruža i mogućnost prezentiranja zanimljivih, na degustacijama visoko ocijenjenih vina iz naše zemlje, a o kojima će turisti i svi koji to žele, moći čitati na našim stranicama.", poručuju urednici, potomci Ivana Sokolića, kćer Bojana Matešin i sin Jadranko Sokolić.

Ovakav afirmativni stav ulijeva povjerenje i svima onima koji su pozvani na suradnju. U najužem timu su Tomislav Negulić, vlasnik tvrtke NEGACTiVE, obrt za IT usluge i edukaciju, Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. s Odjela za biotehnologiju, Mario Staver, dr. sc. profesor stručnog studija i Danijela Kramarić, vrhunska hrvatska sommelierka, vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom, a prezentaciju portala je podržala udruga Kvarner Wines.