Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Domaće maneštre

Subota, 09. siječnja 2021. u 10:39

 Duga je tradicija maneštra u našim krajevima. Korijen riječi i jela potječe od talijanske riječi ministrare što znači uslužiti, jer je prvotno označavala jelo od mesa i povrća koje su u samostanima pripremali za putnike namjernike.

Njezina bit je pojam velike juhe, koja može poslužiti i kao samostalni obrok, a sadrži u sebi sve potrebno: toplinu, meso, povrće. Njezini česti sastojci u našim krajevima su grah, krumpir, suho meso.

Među najrazvikanijim maneštrama je istarska Maneštra od bobići i dalmatinska Maneštra od povrća sa suhim svinjskim rebrima. Varijacije na temu najzastupljenijeg povrća i suhog mesa su Maneštra od koromača, Maneštra od jačmika, Krčka maneštra, Dubrovačka maneštra, Maneštra od koromača i svinjskog jezika, Zelena maneštra, Ljetna maneštra. Možete probati i Lonac s pilećim prsima.

Morska varijanta maneštre je Maneštra od slanutka i dagnji, vegetarijancima preporučamo Seljačku maneštru, a dijetetičarima krčku Belu maneštru.

Iz knjige Zaboravljeni okusi naših starih, prenosimo recepte za: Rapsko sočivo, Juhu od povrća i sočiva s maslinovim uljem, Mladi bob i lazanje, Lazanje s bobom, Maneštra od boba i krumpira sa domaćim rezancima i recept za Loparančić zi riži.

Preporučamo i teme:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Bakalar i 18 recepata s njime

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

Nar na tanjuru

Bundeva i 16 recepata

Znate li što su repnice?