KRUH SA ZAČINSKIM BILJEM (Prilog)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

1 kg integralnog pšeničnog brašna
2 žličica morske soli
1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
2 žličica smeđeg šećera
0,6 dl vode
2 žličice origana
1,5 žličice ružmarina
1 žličica kurkume
pola žličice kadulje

Upute za pripremanje:

Izmiješajte brašno i sol (po hladnom vremenu malo ugrijte brašno). U manjoj posudi pomiješajte kvasac i šećer sa 300 ml tople vode, te ostavite na toplom mjestu 10 minuta. Ulijte ga u brašno i polako dodajte ostatak vode. Dobro izmijesite – najbolje rukama. Pomiješajte usitnjene začinske biljke, te ih umijesite u tijesto. Okrugli kalup za tortu, na rasklapanje, zagrijte, premažite uljem i posijte brašnom. U njega stavite tijesto, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom, i ostavite pola sata na toplom mjestu da naraste.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta. Pečeni kruh izvadite iz pećnice, “otkopčajte” kalup, te ostavite da se kruh potpuno ohladi, a nakon toga ga izvadite iz kalupa.