Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli. Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.

Dobrobiti  „luka“ možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a  profilirani su prema ponudi i ambijentu koji nude.

Projekt Riječke gastronomske luke pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču s marketinškim potencijalom, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada te podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije. Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut.

Projekt je ove godine osvojio titulu Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije.

U 2024. godini  37 restorana je ispunilo propisane kriterije za 64 titula Riječkih gastronomskih luka, koje su im dodijeljene u 10 kategorija: Luke lokalnih namirnica; Ribarske luke; Veganske luke; Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja.

Pozivamo Vas da se usidrite u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, da zaplovite okusima i atmosferama i da iz luka izađete jači i obogaćeni lijepim iskustvima

Na izbor vam nudimo:

Ribarske lukeUgor, Girica, Nautica, Ribica, Borik, La Scarpetta, Feral, Mornar i Fiume

Luke lokalnih namirnicaTarsa, Nautica, Antack, Girica, Mornar, Fiume, Conca d’oro i La Scarpetta

Barbeque lukeLovorkaBodega, Batak, Kooglana i Barbacoa - Barbeque luka s pogledom

Veganske luke: Tifan, Rica i KOYA - ASIAN NOODLES

Poslovne luke - Kamov, hotel Bonavia; Botel Marina; Lovorka i FERAL

Romantične luke  - NauticaSpagho, Antack i Capote y Olé

Obiteljske luke - La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana, The Kitchen, Mornar i Lovorka

Luke za vinske entuzijaste - Hidden Wine Bistro, RibicaBotel MarinaSpagho i Wine & dine Kod Zajca

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja:

Azijatska i luka sushia - Taiyo;

Španjolska luka - Capote y Olé;

Talijanska luka - Spagho

Talijanska luka - Destino

Azijska street food luka - Koya  Asian Noodles.

Riječke gastronomske luke posebnosti:

Fine – dining luka - Nebo Restaurant & Lounge

Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro;

Luka Bistronomije - Hidden Wine Bistro;

Povijesna luka - Tarsa

Dnevna luka - Mezanin;

Dnevna korčulanska luka - Blato 1902;

Dnevna luka: Užanca;

Gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub;

Bowling luka - Kooglana

Bezgutenska luka - Rica

100 % vegetarijanska dnevna luka - Tifan

Luka langosa - Langos bar;

Luka šurlica sa pogledom - Trsatica;

Piratska lukaPirati.

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka 2024., održano je 30. travnja 2024. u riječkom Hiltonu, Costabella. U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica  iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su domaćini iz Hiltona koji je osvojio titule Riječke gastronomske obiteljske luke za restoran The Kitchen i Luke posebnosti – Fine dinig luke za restoran Nebo Restaurant & Lounge; BodegaBarbeque luka čiji je vlasnik Bojan Cvetković ujedno i vlasnik BBQ partner poduzeća, koje sa mesnim proizvodima za barbeque snabdijeva i druge ugostiteljske  objekte te Massimo Liao, iz restorana Taiyo, Riječke gastronomske azijatske luke sushia.

Kuća krčkog pršuta Žužić, ponudila je na kušanje svoj pršut, šampion 10. Dana hrvatskog pršuta, a sa vinima su proglašenje Riječkih gastronomskih luka, popratile vinarije : Pavlomir i PZ Vrbnik.

Program je srčano vodio novinar i voditelj programa Joso Krmpotić, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se Standards Time Duo.

Detaljnije opise Riječkih gastronomskih luka, možete pročitati u produžetku:

Riječke gastronomske ribarske luke

Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama.  Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.

U konobi Ugor, dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u jedan oblik ribarske konobe. Od ulova iz vlastite ribarske flote, spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.

Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. godine.

Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore im svaki dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.

Konobu Ribica s ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.

Konoba  Borik je smještena uz more, na Pećinama. Orijentirana je na riblja jela i ulove iz Kvarnerskog zaljeva.

Bistro  La Scarpetta kreativno, kulinarski interpretira što ribarski obrt s kojim ima stalni ugovor, taj dan ulovi. Jelovnik se dnevno mijenja.

Chef konobe Feral, svako jutro od lokalnih ribara kupuje svježu ribu, s kojom priprema tradicionalne i kreativne specijalitete.

Bistro  Mornar smješten je u samom srcu Rijeke, uz gradsku tržnicu i s pogledom na more, odnosno riječku luku. Suradnja s više od desetak ribara i ribarskih obrta, osigurava da gosti Mornara na tanjuru uvijek imaju kvalitetnu i svježu ribu i proizvode od ribe.

Konoba  Fiume je smještena na riječkoj tržnici, odmah blizu ribarnice. Dnevni ulov se reflektira i u njezinoj dnevnoj ponudi.

Riječke gastronomske luke lokalnih namirnica

Rijeka je s jedne strane okrenuta moru, a s druge okružena zelenim pojasom u kojem se uzgaja i prerađuje i ono što pase i što iz zemlje raste. Jela s vrhunskim namirnicama iz mora koje ribari svakodnevno dovoze na riječku tržnicu, okolne proizvodnje sireva, mesnih prerađevina, brašna, jaja, voća i povrća do domaće pripreme lokalnih tjestenina možete pronaći u Riječkim gastronomskim lukama lokalnih namirnica.

Konoba Tarsa surađuje s lokalnim proizvođačima mesa, sireva, pršuta, voća i povrća, ribarima i tartufarima. U ponudi su i lokalna vina i rakije.

Restoran  Nautica surađuje s lokalnim proizvođačima od nabave voća i povrća, preko skute do ribarskih ulova i mesnih prerađevina.

Restoran Antack nabavlja svoje namirnice od stalnih partnera sa tržnice pored restorana.

Konoba Girica, priprema jela od riba iz vlastitog ulova, a u suradnji s lokalnim proizvođačima, nabavlja namirnice za priloge koji se serviraju uz različita riblja jela. Osoblje restorana samo proizvodi lokalnu tjesteninu šurlice.

Bistrou Mornar dobra suradnja s proizvođačima i dobavljačima lokalnih namirnica, od domaćeg ulja i vina, preko sira, mesa, do, naravno u Mornaru uvijek tražene ribe, omogućava da na dnevnoj bazi mogu gostima ponuditi najbolje iz svoga kraja. U lokalnim delicijama se može uživati s pogledom na riječku luku.

Konoba  Fiume uz svježe proizvode lokalnih dobavljača s tržnice na kojoj se nalazi, nudi i jela s namirnicama koje stižu s otoka Krka.

Restoran Conca d’oro, nudi jela pripremljena na tradicionalan način od namirnica s lokalnih OPG-ova i dnevnih ribarskih ulova. Smješten je u staroj jezgri grada i posluje u kontinuitetu od 1885. godine.

Bistro  La Scarpetta surađuje s lokalnim ribarskim obrtima, proizvođačima mesa i dobavljačima tartufa. Kruh, tjesteninu i njoke proizvode sami.

Riječke gastronomske barbeque luke

Riječke gastronomske barbeque luke karkaterizira široka ponuda jela s roštilja i meza, a često ih prate i kajmak i gravče na tavče.
Lovorka - Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja, Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.
Bodega – specijalitete s roštilja – njih 15-ak priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja "Pljeskavica za Guinness-a" koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice na koje su domaćini naročito ponosni, čest izbor gostiju su i mesne plate te obročne salate.

Batak je poznat po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput različitih vrsta ćevapa, gurmanske pljeskavice, đevreka s kajmakom, punjene vješalice... Šaroliki prilozi podrazumijevaju i Suhe šljive u slanini i Pohanu papriku punjenu sirom. Nude se i Rib – eye, krilca, rebarca i sezonska jela.
Kooglana nudi spoj zabave i roštilja, a nalazi se uz kuglanu i zabavni centar Tower centra. Grupe najradije naručuju bogate mesne plate, objedinjene u dijelu menija nazvanom Klopa za ekipu.
Barbacoa - barbeque luka s pogledom, pod krilaticom „Meet for Meat“, uz prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, nudi različite mesne specijalitete s roštilja. Ponudu jela prate opsežna vinska i pivska karta.

Riječke gastronomske veganske luke

Ukoliko ste vi ili netko od vaših gostiju vegan, u Rijeci možete računati na posebno razrađenu ponudu za vegane u restoranima koji nose titule Riječkih gastronomskih veganskih luka.  Restorani koje vam predlažemo nude barem po sedam jela pripravljenih prema veganskim standardima s isključivo veganskim namirnicama.

U bistrou Tifan na Pećinama, dnevni su meniji spravljeni prema recepturama poznatih svjetskih vegetarijanskih i veganskih kuharica, prema veganskim standardima (bez mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda).
Rica se nalazi preko puta riječkog kazališta, u blizini tržnice. Glavni aduti su im jela s bezglutenskim žitaricama (riža, proso, amaranth, quinoa, heljda) koje sami melju na kamene mlinove te od kojih proizvode sve pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. U sklopu lokala se nalazi i dućan s njihovim proizvodima bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla. Naziv RICA dolazi od RI- Rijeka i C-celijakija.

KOYA - ASIAN NOODLES je poznat po svojim noodles-ima, čiju se pripremu može promatrati i s ulice. Veganske nuddles-e radi u slanim i slatkim varijantama, a među traženijim jelima su i Biljni shio ramen, Brokula riža i Dandan tofu riža.

Riječke gastronomske poslovne luke

Poslovni sastanci su još uspješniji kada su prožeti finim okusima u restoranima koji poslovnim ljudima pružaju mogućnost za rad, druženje i zajedničko objedovanje. Riječke gastronomske poslovne luke pružaju mogućnost održavanja sastanaka u zasebnom prostoru te nastavak druženja uz delicije. Raspolažu s brzim internetom, odvojenim salama i separeima kako bi dogovori ostali u zatvorenom krugu, prilagođavaju menije potrebama i mogućnostima organizatora sastanka te omogućavaju različite načine plaćanja računa.
Restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna nalazi se u centru Rijeke, u sklopu hotela Bonavia, prilagođenog potrebama poslovnih gostiju.  Uz gastronomske delicije, nudi elegantnu atmosferu, diskretan razmak među stolovima, mogućnost korištenja kongresnih dvorana i ponude za poslovne sastanke ili prezentacije, wellness i fitness centar te visoku profesionalnost i kvalitetu usluge.
Botel Marina je poznat po održavanju raznih domjenaka, svečanih i poslovnih ručkova i večera. Salon restorana može primit 50 osoba, lounge salon za privatna događanja do 20 osoba, a za organizaciju događanja za veći broj sudionika (100), klijetima su na raspolaganju  natkrivene palube koja su u zimskim mjesecima grijane. Restoran se ponosi nizom primorskih jela popraćenih lokalnim vinima.
Restoran  Lovorka u sklopu restorana nudi odvojeni separe za 20-ak osoba s mogućnošću održavanja prezentacija, zatvorenih sastanaka i drugih događanja. Utičnice se nalaze pored 50 posto stolova i u unutrašnjem prostoru i na terasi, a tu je i parking za preko 100 vozila.
Restoran Feral raspolaže s odvojenom salom za 25 osoba, koja ima i zaseban ulaz. Ponudu su spremni prilagoditi željama gostiju tj. firmi.

Riječke gastronomske romantične luke

Igre refleksija boja sunca, neba i mora, koje priroda kreira u riječkom zaljevu, fotografiraju se i dijele kao primjeri ljepote i romantičnih pogleda. Kada se prirodnoj ljepoti pridruže i romantična okružja, suptilne atmosfere i fini okusi koje nude Riječke gastronomske romantične luke, stvaraju se trenuci za sjećanja.
Restoran Nautica je smješten na romantičnoj poziciji, uz samo more s predivnim pogledom na Kvarner. Salom dominiraju blagi tonovi boja te elegantno ukomponirani kamen i drvo. U ponudi jela se nalaze i delicije od namirnica kojima se pridaju afrodizijačka svojstva – tartufi, školjke i čokolade.
Restoran Spagho je oaza za odmor okružena užurbanim ritmom grada. Elegantno uređen drveno-kameni ambijent, s romantičnom atmosferom i ugodnom pozadinskom glazbom raspolaže i stolovima s paravanima i dekorativnim lampama, koje se pojačava i smanjuje na potenciometar. Talijanska jela i vina, prate atmosferu.
U restoranu Antack, ugodan ambijent uređenjem i rasvjetom stvara romantičnu atmosferu. U ponudi su i jela s namirnicama afrodizijačkih svojstva, a u svemu skupa možete uživati gledajući zalazak sunca na riječkoj rivi.
Capote y Olé je španjolski restoran u kome španjolske delicije prati i romantični ambijent te španjolska muzika.

Riječke gastronomske obiteljske luke

Kako bi i djeca mogla uživati u svakom trenutku boravka u restoranima te se zabavljati veselim aktivnostima i van stola za kojim obitelj blaguje, za obiteljska druženja, posebno preporučamo Riječke gastronomske obiteljske luke. One imaju mogućnosti organiziranja obiteljskih proslava i druženja, prilagođene dječje menije, opremljene kutke i igre koje mogu okupirati pažnju djeteta te kutak za presvlačenje beba.
La scarpetta ima dječji kutak koji sadrži magnetsku ploču i ploču za pisanje kredom, dječji stol sa dvije stolice te dvije police koje sadrže razne sadržaje za djecu - igračke, bojice i bojanke, mozgalice, slikovnice i razne dječje igre. Tu je i dječje igralište. Kuhar Antonio Močibob prilagođava ponudu najmlađim gostima.
U Tarsi, popularnom restoranu na Trsatu, djecu čeka dječje igralište, dječje stolice, dječji meniji, obiteljski ovali i niz detalja u funkciji ugodnih obiteljskih okupljanja.
Na Botelu Marina u brodskom interijeru je djeci na raspolaganju kutak za igru, dječji meniji te kutak za presvlačenje najmlađih. Bez obzira da li je riječ o popodnevnom druženju uz kavu i kolače ili  odlasku na obiteljski ručak, kutak za igru pruža potrebnu zabavu za djecu i opušteniji boravak za roditelje.
Kooglana se nalazi u sklopu zabavnog centra Tower centra. Na raspolaganju je kuglana sa osam bowling staza, dječja igraonica Happy Land i razne igre, a sve na prostoru od 3000 m2. Za najmlađe goste u ponudi su dječji meniji.
Restoran The Kitchen , nalazi se u sklopu riječkog Hiltona. Kulinarsko je središte resorta, svježa i suvremena gastronomska destinacija koja predstavlja hrvatsku kulinarsku tradiciju kroz kreativna i ukusna jela. The Kitchen restoran ima na raspolaganju i igraonicu Bella’s Kids Club u kojoj najmlađi mogu uživati u brojnim dječjim aktivnostima. Posebno su popularni obiteljski ručkovi nedjeljom, za vrijeme kojih se za fiksnu svotu može uživati bez ograničenja u desetinama delicija pripremljenih od proizvoda s hrvatskih OPG-ova, zabavama za djecu i pjenušcima za odrasle.
U bistrou Mornar djecu čeka opremljena dječja kuhinjica sa svim popratnim materijalima, mikserom, lončićima i posuđem. U kutku za djecu su i bojalice, knjižice, bojice i razne igre, a u sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba.
Lovorka ima dječji kutak opremljen bojankama, mozgalicama i drugim igračkama. Uz restoran je na raspolaganju igralište s malim toboganom. U sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba. Jela za djecu su prilagođena veličinama i cijenama, a domaćini se voljni prilagoditi dječjim rođendanima i različitim obiteljskim proslavama.

Riječke gastronomske luke za vinske entuzijaste

Poznavateljima vina i onima koji to žele postati, preporučamo posjetu Riječkim gastronomskim lukama za vinske entuzijaste. Svaka od njih ima u vinskim kartama opisano najmanje 30 vrsta vina i nudi mogućnosti da ih se proba uz jela koja najbolje uz njih pašu.ž
Hidden Wine Bistro, pravo je pristanište za sve ljubitelje vina i gastronomije. Osmislio ga je chef Deni Srdoč, dvostruki dobitnik Michelinove zvjezdice, kao mjesto spajanja ponude vinske luke sa sezonskim delicijama. Na kulinarskoj ponudi radi i kreativan mladi chef Željko Vukićević, a o sljubljivanju vina s jelima brine sommelier Josip Nedić. Vinska karta sadrži vinske dragulje iz cijelog svijeta, a mnoga se vina može naručiti i na čaše.
Ribica raspolaže s 50-ak vinskih etiketa skladištenih u svojoj vinoteci pod kontroliranim temperaturama i vlažnosti. Uz uobičajene podjele, vinska karta pokriva i organska i desertna vina iz cijele Hrvatske te pojedine pjenušce iz Francuske. Osoblje je educirano da uz svoje kreativne i tradicionalne, pretežito riblje specijalitete i slastice, preporuči gostima vino koje najbolje paše uz pojedino jelo.
Na  Botel Marina ponudu jela prati  30-ak vina iz cijele Hrvatske. Vinska karta je razrađena po regijama, a osoblje educirano da vam predloži mnoga nagrađena vina koja najbolje pašu uz vaša jela.
U Spagho svoje talijanske i druge specijalitete, sljubljuju s probranim hrvatskim i talijanskim vinima. Razrađena vinska karta broji preko 30 etiketa, a crna i bijela vina su pohranjena u zasebnim hladnjacima. Osoblje pazi na temperaturu serviranja, a konobari su obučeni za dekantiranje. Veliki broj kvalitetnih i vrhunskih vina se može naručiti na čaše.
Orijentacija  Wine & dine Kod Zajca je cijela sazdana oko vina. Sezonski se osmišljavaju tapasi koji najbolje pašu uz pojedina vina, vinska karta pokriva vina iz cijele Hrvatske s opisima i gastronomskim preporukama, a u restoranu se često organiziraju vinske večeri s predstavljanjima pojedinih vinara.

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja imaju u ponudi najmanje 7 jela karakteristična za kuhinju pojedine zemlje ili regije, jelovnik preveden na jezik te zemlje, a uglavnom je u njima zaposlena i osoba koja taj jezik govori.
Azijatska i luka sushia - Taiyo; Brodovi sushia - nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki; sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice.
Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.

Španjolska luka - Capote y Olé; - šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.
Talijanska luka Spagho u svojoj ponudi ima talijanska jela pripravljena po originalnim recepturama. U ponudi se nalaze ručno rađeni njoki i ravioli, talijanske tjestenine i rižoti te mnoge delicije s okusima Italije, među kojima su i Pinsa romana, Burrata caprese, Penne Pesto Genovese, domaći ravioli s buratta sirom i zucchine. Ponudu talijanskih jela, prate i talijanska vina te konobari koji tečno pričaju talijanski.
Talijanska luka Destino nudi niz jela pripravljenih po talijanskim receptima, od salate burrate i niza tjestenina, među kojima je i pasta carbonara pripremana sa guanciale – svinjskim obrazima do različitih vrsta pizza. U svom prostoru nastoje pružiti intimnu i diskretnu atmosferu.
Azijska street food luka -
Koya  Asian Noodles: Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijatskih namirnica i začina.

Riječke gastronomske luke posebnosti

Riječke gastronomske luke posebnosti imaju specijalizirane ponude i svaka priča svoju  tematsku gastronomsku priču.
Fine – dining luka - Nebo: Restaurant & Lounge s potpisom Denija Srdoča s ponosom spaja jedinstvene okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Od kreativnih jela u restoranu do večernjih koktela u prozračnom salonu, ova živahna riječka fine dining destinacija vodi svoje goste na putovanje u visine hrvatske gastronomije.
Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro je najstariji restoran u gradu, neprekidno radi od 1885. godine. Uz brojne goste, tijekom povijesti je ugošćavao riječke industrijalce, a među redovnim  gostima je bio i Robert Whitehead. I danas je omiljeno mjesto mnogih poslovnjaka i ljubitelja lokalnih delicija.

Luka Bistronomije - Hidden Wine Bistro, u luci bistronomije, spaja ljubav prema vinu s kreativnošću kuhinje. Chefovi Deni Srdoč i Željko Vukićević, osmislili su svaki detalj jelovnika kako bi se istaknuli najsvježiji sastojci te pružilo autentično gastronomsko iskustvo koje bistri / budi sva čula . Njeguju se zero waste, farm to table i share food koncepti, a ponuda se stalno prilagođava sezonskim namirnicama, zanimljivim trendovima i situaciji na riječkoj Placi.
Povijesna luka
- Tarsa; jelovnik restorana je isprepleten s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće.  Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.
Dnevna luka
- Mezanin; ponuda je isključivo dnevna - svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica.  Raštika je iz vrta vlasnika, riba s riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge se također znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki dan je u dnevnoj ponudi i neki od mesnih specijaliteta.
Dnevna korčulanska luka
- Blato 1902; Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinovog ulja, a korčulanski specijaliteti su sastavni dio ponude njihove konobe u Rijeci.  Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.

Dnevna luka - Užanca se nalazi se u samom centru grada. Ponuda je na dnevnoj bazi, a na meniju svakodnevno desetak svježe pripremljenih jela. Proizvode lokalnih proizvođača povrća, suhomesnatih delicija i ribarske ulove spravljaju po starim užancama.
Gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub; uz široku ponudu od 30-ak piva craft pivovara te poznatih domaćih i stranih brendova, King's nudi i pivu iz vlastite proizvodnje. Lager, porter i amber ale su samo dio ponude piva iza kojih King's stoji od fermentacije do iznošenja gostima za stol. Osoblje zna predložiti pivu koja najbolje paše uz pojedino jelo.
Bowling luka
- Kooglana; zabavni centar, jedinstven je koncept u Rijeci koji spaja zabavu, hranu i piće za sve generacije. Osam bowling staza, dječja igraonica Happy Land i razne igre na prostoru većem od 3000 m2  su preduvjeti za dobar provod.
Bezgutenska luka
- Rica; specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju bezglutenske žitarice (rižu, proso, amaranth, quinou, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI-Rijeka i C-celijakija.
100 % vegetarijanska dnevna luka -
Tifan; restoran je "purely veggie" – nikada u pripremi ne koristi meso, ribu, ili jaja. Smješten je u revitaliziranom kompleksu industrijske baštine (ex Vulkan).
Luka langosa
- Langos bar; specijaliziran je za langose, koji se nude u cijelom nizu slanih i slatkih varijanti.
Luka šurlica sa pogledom
- Trsatica: U Trsatici možete uz prekrasan pogled na grad Rijeku, uživati u nizu jela sa šurlicama koje domaćini ručno izrađuju po staroj krčkoj recepturi. Šurlice sa škampima, šurlice s ramstekom i sušenim pomidorima, crne šurlice s jadranskom tunom, šurilce s tartufima ili šurlice kao prilog uz juneće obraze? Izbor je na vama.
Piratska luka
Pirati: Bistro Pirati uz svoje specijalitete nudi i piratsku atmosferu. Drveni stolovi izrađeni su za kovanje planova i dijeljenje priča, a zidove krase slike hrabrih pirata koji su domaćinima bili uzor u stvaranju ove jedinstvene priče. Dok pijete pivo iz staklenih lubanja, možete uživati u dnevnim marendama, mesnim platama, obročnim salatama i pizzama koje svi hvale, među kojima su i „Edward “BlackBeard” od crnog tijesta te“Torpedo di Fiume” za koju kažu da je jedna od najljućih na svijetu. Uz ponudu hrane i pića, Pirati osvajaju i dobrim raspoloženjem.

Fotografije s proglašenja Riječkih gastronomskih luka 2024.

Riječke gastronomske luke na stranicama Visit Rijeka

Cover photo: Rino Gropuzzo