Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli. Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.
Dobrobiti „luka“ možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a profilirani su prema ponudi i ambijentu koji nude.
Projekt Riječke gastronomske luke pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču s marketinškim potencijalom, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada te podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije. Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut.
Projekt je prošle godine osvojio titulu Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije.
U 2025. godini 42 restorana su ispunilo propisane kriterije za 71 titulu Riječkih gastronomskih luka, koje su im dodijeljene u 11 kategorija: Luke lokalnih namirnica; Ribarske luke; Dnevne luke; Veganske luke; Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja.
Pozivamo Vas da se usidrite u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, da zaplovite okusima i atmosferama i da iz luka izađete jači i obogaćeni lijepim iskustvima
Na izbor vam nudimo:
Luke lokalnih namirnica – Tarsa, Nautica, Girica, Mornar, Fiume, Conca d’oro, La Scarpetta,Hidden Wine Bistro, Bistro Grad, Oštarija Familia.
Ribarske luke – Ugor, Girica, Nautica, Ribica, Borik, La Scarpetta, Feral, Mornar i Fiume
Dnevne luke - Blato, Mezanin, Tifan.
Barbeque luke – Lovorka, Bodega, Batak, Kooglana, Paris i Barbacoa - Barbeque luka s pogledom
Veganske luke: Tifan, Štorija, Poke n'Roll, Rica i KOYA - ASIAN NOODLES
Poslovne luke - Kamov, hotel Bonavia; Continenetal; Maslina na zelenom trgu, Botel Marina; Lovorka, Ugor, i FERAL
Romantične luke - Nautica i Capote y Olé
Obiteljske luke - La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana, The Kitchen, Mornar i Lovorka
Luke za vinske entuzijaste - Hidden Wine Bistro, Ribica, Bistro Grad, Botel Marina, Capote y Olé
Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja:
Azijatska i luka sushia - Taiyo;
Kineska luka - Peking;
Španjolska luka - Capote y Olé;
Talijanska luka - Spagho
Talijanska luka - Destino
Azijska street food luka - Koya Asian Noodles.
Riječke gastronomske luke posebnosti:
Fine – dining luka - Nebo Restaurant & Lounge;
Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro;
Zero waste luka - Hidden Wine Bistro;
Povijesna luka - Tarsa;
Dnevna korčulanska luka - Blato 1902;
Gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub;
Bowling luka - Kooglana;
Bezgutenska luka - Rica;
Luka šurlica sa pogledom - Trsatica;
Luka ležerno - radne atmosfere: Kancelarija bar;
Luka tjestenine: 130 Centotrenta;
Luka gulaša: Pivnica Cont;
Luka bowl-ova: Poke n'Roll.
Proglašenje Riječkih gastronomskih luka 2025., održano je 27. svibnja 2025. na Trsatskom kašetelu. U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica iz tvrtke Abisal, Gastronaut.
Nakon proglašenja, sa svojim delicijama i proizvodima su se prezentirali: Jadran hoteli Rijeka, chef Miljenko Kosanović s Riječkom kockicom: Palača okusa; Capote y Ole španjolski restoran i uvoznik španjolskih pršuta i sireva sa svojim proizvodima i Riječkom kockicom: Ole Rijeka; Bodega – Barbeque luka čiji je vlasnik Bojan Cvetković ujedno i vlasnik BBQ partner poduzeća, koje sa mesnim proizvodima za barbeque snabdijeva i druge ugostiteljske objekte; Proizvodnja slastica Dolce vita- Storia gelato s kolačem Rigojanči; Vinarijama: Pavlomir i Plovanić; Canella s koktelima. Program je srčano vodio novinar i voditelj programa Joso Krmpotić, a ugostiteljima su se pridružili i prigodno odijeveni članovi udruge Knezovi Frankopani Trsata.
Detaljnije opise Riječkih gastronomskih luka, možete pročitati u produžetku:
Riječke gastronomske luke lokalnih namirnica
Rijeka je s jedne strane okrenuta moru, a s druge okružena zelenim pojasom u kojem se uzgaja i prerađuje i ono što pase i što iz zemlje raste. Jela s vrhunskim namirnicama iz mora koje ribari svakodnevno dovoze na riječku tržnicu, okolne proizvodnje sireva, mesnih prerađevina, brašna, jaja, voća i povrća do domaće pripreme lokalnih tjestenina možete pronaći u Riječkim gastronomskim lukama lokalnih namirnica.
Restoran Conca d’oro, nudi jela pripremljena na tradicionalan način od namirnica s lokalnih OPG-ova i dnevnih ribarskih ulova. Smješten je u staroj jezgri grada i posluje u kontinuitetu od 1885. godine.
Konoba Fiume uz svježe proizvode lokalnih dobavljača s tržnice na kojoj se nalazi, nudi i jela s namirnicama koje stižu s otoka Krka.
Konoba Girica, priprema jela od riba iz vlastitog ulova, a u suradnji s lokalnim proizvođačima, nabavlja namirnice za priloge koji se serviraju uz različita riblja jela. Osoblje restorana samo proizvodi lokalnu tjesteninu šurlice.
Bistro Grad nudi jela inspirirana našim krajem i povijesti, a priprema ih sa sezonskim, lokalnim namirnicama. Educirano osoblje predlaže sljubljivanje specijaliteta s vinima i koktelima.
Sastavni dio delicija Hidden Wine Bistroa su namirnice lokalnih proizvođača i berača - od samoniklog i uzgojenog povrća i gljiva, preko ribe i mesa, do kruha i sladoleda. Kreativni chef ih obrađuje tako da zadrže sve svoje okuse, a sommelier sljubljuje s vinskim perjanicama iz cijelog svijeta.
La Scarpetta - Bistro La Scarpetta surađuje s lokalnim ribarskim obrtima, proizvođačima mesa i dobavljačima tartufa. Kruh, tjesteninu i njoke proizvode sami.
Bistrou Mornar dobra suradnja s proizvođačima i dobavljačima lokalnih namirnica, od domaćeg ulja i vina, preko sira, mesa, do, naravno u Mornaru uvijek tražene ribe, omogućava da na dnevnoj bazi mogu gostima ponuditi najbolje iz svoga kraja. U lokalnim delicijama se može uživati s pogledom na riječku luku.
Restoran Nautica surađuje s lokalnim proizvođačima od nabave voća i povrća, preko skute do ribarskih ulova i mesnih prerađevina.
Oštarija Familia surađuje s lokalnim ribarima, mesarima, sirarima i lovcima na tartufe. Njoke, tjesteninu i kruh izrađuju sami. Tradicionalne recepte osvježavaju s kreativnim detaljima. U ponudi su i lokalna vina i rakije.
Tarsa surađuje s lokalnim proizvođačima mesa, sireva, pršuta, voća i povrća, ribarima i tartufarima. U ponudi su i lokalna vina i rakije.
Riječke gastronomske ribarske luke
Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama. Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.
Konoba Borik je smještena uz more, na Pećinama. Orijentirana je na riblja jela i ulove iz Kvarnerskog zaljeva.
Konoba Fiume je smještena na riječkoj tržnici, odmah blizu ribarnice. Dnevni ulov se reflektira i u njezinoj dnevnoj ponudi.
Feral, svako jutro od lokalnih ribara kupuje svježu ribu, s kojom priprema tradicionalne i kreativne specijalitete.
Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. godine.
La Scarpetta - Bistro La Scarpetta kreativno, kulinarski interpretira što ribarski obrti s kojima imaju stalni ugovor, taj dan ulove. Jelovnik se dnevno mijenja.
Bistro Mornar smješten je u samom srcu Rijeke, uz gradsku tržnicu i s pogledom na more, odnosno riječku luku. Suradnja s više od desetak ribara i ribarskih obrta, osigurava da gosti Mornara na tanjuru uvijek imaju kvalitetnu i svježu ribu i proizvode od ribe.
Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore im svaki dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.
Konobu Ribica s ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.
U konobi Ugor, dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u jedan oblik ribarske konobe. Od ulova iz vlastite ribarske flote, spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.
Riječke gastronomske dnevne luke
Dnevne luke svakog dana mijenjaju svoju ponudu te nude marende prilagođene dobu godine i sezonskim namirnicama.
Blato 1902 - Dnevna korčulanska luka Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinovog ulja, a korčulanski specijaliteti su sastavni dio ponude njihove konobe u Rijeci. Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.
Mezanin - ponuda je isključivo dnevna - svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica. Raštika je iz vrta vlasnika, riba s riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge se također znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki dan je u dnevnoj ponudi i neki od mesnih specijaliteta.
Tifan 100 % vegetarijanska dnevna luka - Tifan; restoran je "purely veggie" – nikada u pripremi ne koristi meso, ribu, ili jaja. Smješten je u revitaliziranom kompleksu industrijske baštine (ex Vulkan) čiji se principi zasnivaju na održivom razvoju i održivom turizmu
Riječke gastronomske veganske luke
Ukoliko ste vi ili netko od vaših gostiju vegan, u Rijeci možete računati na posebno razrađenu ponudu za vegane u restoranima koji nose titule Riječkih gastronomskih veganskih luka. Restorani koje vam predlažemo nude barem po sedam jela pripravljenih prema veganskim standardima s isključivo veganskim namirnicama.
KOYA NOODLES je poznat po svojim noodles-ima, čiju se pripremu može promatrati i s ulice. Veganske nuddles-e radi u slanim i slatkim varijantama, a među traženijim jelima su i Biljni shio ramen, Brokula riža i Dandan tofu riža.
Poke n'Roll je specijaliziran za poke bowl – jelo havajskog porijekla koje u zdjelici punoj okusa spaja svježe, zdrave namirnice narezane na komadiće, a gosti sami kombiniraju svoje omiljene sastojke rižu, kvinoju, falafele, tofu i veganske sireve, svježe povrće, voće, proteine i razne umake. „Your bowl, your way“ (tvoja zdjelica, tvoj ritam), poručuju domaćini.
Rica se nalazi preko puta riječkog kazališta, u blizini tržnice. Glavni aduti su im jela s bezglutenskim žitaricama (riža, proso, amaranth, quinoa, heljda) koje sami melju na kamene mlinove te od kojih proizvode sve pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. U sklopu lokala se nalazi i dućan s njihovim proizvodima bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla. Naziv RICA dolazi od RI- Rijeka i C-celijakija. Štorija se nalazi u prizemlju robne kuće Ri, a vegane osvaja s fuzijom sastojaka, okusa i boja u jelima: Scrabmled tofu s avokadom i šparogama; Te Fiti Poke Bowl s falafelom; Sexy Mediteranka Vegan burger s krumpirićima od batata; Irski gulaš s njokima; Vegan meatballs (u umaku od tikvica, rajčice i bosiljka) s basmati rižom; Fried rice s pikantnim wok povrćem te Satay Peanut Curry.
U bistrou Tifan na Pećinama, dnevni su meniji spravljeni prema recepturama poznatih svjetskih vegetarijanskih i veganskih kuharica, prema veganskim standardima (bez mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda).
Riječke gastronomske barbeque luke
Riječke gastronomske barbeque luke karkaterizira široka ponuda jela s roštilja i meza, a često ih prate i kajmak i gravče na tavče.
Bodega grill&beer – specijalitete s roštilja – njih 15-ak priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja "Pljeskavica za Guinness-a" koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice na koje su domaćini naročito ponosni, čest izbor gostiju su i mesne plate te obročne salate.
Barbacoa - barbeque luka s pogledom, pod krilaticom „Meet for Meat“, uz prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, nudi različite mesne specijalitete s roštilja. Ponudu jela prate opsežna vinska i pivska karta.
Batak je poznat po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput različitih vrsta ćevapa, gurmanske pljeskavice, đevreka s kajmakom, punjene vješalice... Šaroliki prilozi podrazumijevaju i Suhe šljive u slanini i Pohanu papriku punjenu sirom. Nude se i Rib – eye, krilca, rebarca i sezonska jela.
Lovorka - Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja, Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.
Restoran Kooglana nudi spoj zabave i roštilja. Nalazi se uz kuglanu i zabavni centar Tower centra. Grupe najradije naručuju bogate mesne plate, objedinjene u dijelu menija nazvanom Klopa za ekipu.
Paris među svojim barbeque specijalitetima nudi janjeće kotlete, rebarca teleća, svinjska i odkoštana, teleći ribeye steak, marinirane ražnjiće domaće slavonske svinje te filet Mignon beefsteak. Tu su i peke, pizze, domaće tjestenine, juhe i maneštrice te mjesečni meniji sa sezonskim namirnicama.
Riječke gastronomske luke za vinske entuzijaste
Poznavateljima vina i onima koji to žele postati, preporučamo posjetu Riječkim gastronomskim lukama za vinske entuzijaste. Svaka od njih ima u vinskim kartama opisano najmanje 30 vrsta vina i nudi mogućnosti da ih se proba uz jela koja najbolje uz njih pašu.
Vinska karta Capote y Olé opisuje preko 30 etiketa hrvatskih i španjolskih vina, koja se nude uz španjolske delicije. Osoblje ta vina s veseljem i znanjem predlaže, prezentira i poslužuje.
Vinska karta Bistroa Grad broji oko 70 etiketa hrvatskih, slovenskih i talijanskih vina te francuskih šampanjaca. Sommelier Marko Škarica i njegov tim, nastoje gostima pomoći u sljubljivanju vina s jelima, uglavnom pripremljenim s lokalnim namirnicama.
Hidden Wine Bistro, pravo je pristanište za sve ljubitelje vina i gastronomije. Osmislio ga je chef Deni Srdoč, dvostruki dobitnik Michelinove zvjezdice, kao mjesto spajanja ponude vinske luke sa sezonskim delicijama. Na kulinarskoj ponudi radi i kreativan mladi chef Željko Vukićević, a o sljubljivanju vina s jelima brine sommelier Josip Nedić. Vinska karta sadrži dvjestotinjak vinskih dragulja iz cijelog svijeta, a mnoga se vina može naručiti i na čaše.
Botelu Marina ponudu jela prati 30-ak vina iz cijele Hrvatske. Vinska karta je razrađena po regijama, a osoblje educirano da vam predloži mnoga nagrađena vina koja najbolje pašu uz vaša jela.
Ribica raspolaže s 50-ak vinskih etiketa skladištenih u svojoj vinoteci pod kontroliranim temperaturama i vlažnosti. Uz uobičajene podjele, vinska karta pokriva i organska i desertna vina iz cijele Hrvatske te pojedine pjenušce iz Francuske. Osoblje je educirano da uz svoje kreativne i tradicionalne, pretežito riblje specijalitete i slastice, preporuči gostima vino koje najbolje paše uz pojedino jelo.
Riječke gastronomske romantične luke
Igre refleksija boja sunca, neba i mora, koje priroda kreira u riječkom zaljevu, fotografiraju se i dijele kao primjeri ljepote i romantičnih pogleda. Kada se prirodnoj ljepoti pridruže i romantična okružja, suptilne atmosfere i fini okusi koje nude Riječke gastronomske romantične luke, stvaraju se trenuci za sjećanja.
Capote y Olé je španjolski restoran u kome španjolske delicije prati i romantični ambijent te španjolska muzika.
Restoran Nautica je smješten na romantičnoj poziciji, uz samo more s predivnim pogledom na Kvarner. Salom dominiraju blagi tonovi boja te elegantno ukomponirani kamen i drvo. U ponudi jela se nalaze i delicije od namirnica kojima se pridaju afrodizijačka svojstva – tartufi, školjke i čokolade.
Riječke gastronomske obiteljske luke
Kako bi i djeca mogla uživati u svakom trenutku boravka u restoranima te se zabavljati veselim aktivnostima i van stola za kojim obitelj blaguje, za obiteljska druženja, posebno preporučamo Riječke gastronomske obiteljske luke. One imaju mogućnosti organiziranja obiteljskih proslava i druženja, prilagođene dječje menije, opremljene kutke i igre koje mogu okupirati pažnju djeteta te kutak za presvlačenje beba.
Botelu Marina u brodskom interijeru je djeci na raspolaganju kutak za igru, dječji meniji te kutak za presvlačenje najmlađih. Bez obzira da li je riječ o popodnevnom druženju uz kavu i kolače ili odlasku na obiteljski ručak, kutak za igru pruža potrebnu zabavu za djecu i opušteniji boravak za roditelje.
Restoran Kooglana se nalazi u sklopu zabavnog centra Tower centra. Na raspolaganju je kuglana sa osam bowling staza, dječja igraonica i razne igre, a sve na prostoru od 3000 m2. Za najmlađe goste su u ponudi dječji meniji.
Lovorka ima dječji kutak opremljen bojankama, mozgalicama i drugim igračkama. Uz restoran je na raspolaganju igralište s malim toboganom. U sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba. Jela za djecu su prilagođena veličinama i cijenama, a domaćini se voljni prilagoditi dječjim rođendanima i različitim obiteljskim proslavama.
La Scarpetta ima dječji kutak koji sadrži magnetsku ploču i ploču za pisanje kredom, dječji stol sa dvije stolice te dvije police koje sadrže razne sadržaje za djecu - igračke, bojice i bojanke, mozgalice, slikovnice i razne dječje igre. Tu je i dječje igralište. Kuhar Antonio Močibob prilagođava ponudu najmlađim gostima te dječjim rođendanima i obiteljskim okupljanjima.
U bistrou Mornar djecu čeka opremljena dječja kuhinjica sa svim popratnim materijalima, mikserom, lončićima i posuđem. U kutku za djecu su i bojalice, knjižice, bojice i razne igre, a u sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba.
Riječke gastronomske poslovne luke
Riječke gastronomske poslovne luke
Poslovni sastanci su još uspješniji kada su prožeti finim okusima u restoranima koji poslovnim ljudima pružaju mogućnost za rad, druženje i zajedničko objedovanje. Riječke gastronomske poslovne luke pružaju mogućnost održavanja sastanaka u zasebnom prostoru te nastavak druženja uz delicije. Raspolažu s brzim internetom, odvojenim salama i separeima kako bi dogovori ostali u zatvorenom krugu, prilagođavaju menije potrebama i mogućnostima organizatora sastanka te omogućavaju različite načine plaćanja računa.
Continental dio je jednog od najstarijih riječkih hotela, smještenog uz Rječinu od 1888. godine. Nudi mediteransku kuhinju i kongresnu dvoranu opremljenu suvremenom tehnologijom, pogodnu za sastanke do 70 sudionika. U blizini se nalazi javno parkiralište, a restoran pruža prostor za objedovanje u opuštenom okruženju.
Feral raspolaže s odvojenom salom za 25 osoba, koja ima i zaseban ulaz. Ponudu su spremni prilagoditi željama gostiju tj. firmi.
À la carte restoran Kamov prilagođen je poslovnim gostima. Pogodan je za poslovne ručkove i večere ili posebne prigode te nudi raznolika jela i formalni ambijent. Restoran ima diskretan raspored stolova, a gostima su na raspolaganju kongresne dvorane za sastanke ili prezentacije te dodatne usluge hotela, uključujući wellness i fitness centar.
Botel Marina je poznat po održavanju raznih domjenaka, svečanih i poslovnih ručkova i večera. Salon restorana može primit 50 osoba, lounge salon za privatna događanja do 20 osoba, a za organizaciju događanja za veći broj sudionika (100), klijetima su na raspolaganju natkrivene palube koja su u zimskim mjesecima grijane. Restoran se ponosi nizom primorskih jela popraćenih lokalnim vinima.
Maslina na zelenom trgu, se nalazi u centru Rijeke, na Koblerovom trgu, nekadašnjem „trbuhu grada“. Jelovnik obuhvaća široki spektar jela, od tuna tartara i hobotnice na lavi, preko bifteka, ramsteka i gurmanskih pizza do kreativnih jela od povrća i ječma. Za sastanke i prezentacije koje prethode gastronomskim užicima, na raspolaganju je odvojena sala za 30 osoba s projektorom, platnom i brojnim utičnicama. Parking Gomila udaljen je 100m od restorana.
Konoba Ugor raspolaže s odvojenom salom za 14 osoba te mogućnosti spajanja lap-topa na displej u sali. Ponudu jela je iz primarno iz vlastitog ribarskog ulova. Uz restoran je parkiralište.
Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja
Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja imaju u ponudi najmanje 7 jela karakteristična za kuhinju pojedine zemlje ili regije, jelovnik preveden na jezik te zemlje, a uglavnom je u njima zaposlena i osoba koja taj jezik govori.
Španjolska luka - Capote y Olé; - šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje, brojni tapasi, originalni španjolski doručci te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.
Talijanska luka Destino nudi niz jela pripravljenih po talijanskim receptima, od salate burrate i niza tjestenina, među kojima je i pasta carbonara pripremana sa guanciale – svinjskim obrazima do različitih vrsta pizza. U svom prostoru nastoje pružiti intimnu i diskretnu atmosferu.
Azijska street food luka – Koya Noodles – Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijatskih namirnica i začina.
Kineska luka - Peking; restoran zrači atmosferom Kine – od uređenja do pozadinske muzike. U ponudi je stotinjak kineskih specijaliteta, kiselih, ljutih i slatkih kombinacija okusa. Jedan od specijaliteta je i hrskava patka sa slatko-kiselim umakom, a bambus i gljive sastavni su dio mnogih jela. Nudi se i nekoliko jela pod nazivom „Tei-pan“ mongolsko meso te pohane banane, jabuke i ananas.
Azijatska i luka sushia - Taiyo; Brodovi sushia - nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki; sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice.
Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.
Riječke gastronomske luke posebnosti
Riječke gastronomske luke posebnosti imaju specijalizirane ponude i svaka priča svoju tematsku gastronomsku priču.
Luka posebnosti: Luka tjestenine 130 Cenotrenta: Specijalizirana je za izradu i pripremu svježe tjestenine i svaki dam kreću od nule s miješanjem tijesta i izrade oblika, punjenja i umaka. U njihovim procesima stvaranja, mogu ih promatrati gosti i prolaznici. Uz stalnu ponudu, tjedna ponuda se prilagođava sezoni i dostupnosti namirnica. Posebno njeguju okuse koji su povezani s tradicijom i lokalitetom, a povremeno organiziraju i cooking class-ove za do 12 osoba.
Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro je najstariji restoran u gradu, neprekidno radi od 1885. godine. Uz brojne goste, tijekom povijesti je ugošćavao riječke industrijalce, a među redovnim gostima je bio i Robert Whitehead. I danas je omiljeno mjesto mnogih poslovnjaka i ljubitelja lokalnih delicija.
Luka posebnosti: Luka gulaša Pivnica Cont, se nalazi u prizemlju kutnog riječkog hotela Continental. Možete birati između gulaša od boškarina, divljači, janjećeg sa slanim sirom, pivskog gulaša, mađarskog te irskog gulaša od sojinih medaljona i tofua s vege njokima. Tu su i jušna jela, burgeri, pizze i lazanje koje prati 13 vrsta piva među kojima je craft pivo kuće Sv. Vid.
Luka posebnosti – Zero waste luka – U Hidden Wine Bistrou, iskorištavaju sve dijelove dragocjenih namirnica koje nabavljaju od lokalnih proizvođača i berača. Svaki dio namirnice doprinosi okusu, pa bacanja hrane gotovo da i nema. Delicije koje pripremaju, somellier sljubljuje se vrhunskim vinima iz cijelog svijeta.
Luka ležerno – radne atmosfere Kancelarija bar– U ugodnom i elegantnom ambijentu, uz miris kave i opuštajuću glazbu, čeka vas lista jela čiji će nazivi izmamiti osmjeh na vaše lice. Asociraju na razne poslovne situacije i aktere, a kreirana su u suradnji s nutricionisticom Martinom Linarić. Ponudu jela prati i 14 koktela te raznoliki izbor piva i vina.
Riječka gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub; uz široku ponudu od 30-ak piva craft pivovara te poznatih domaćih i stranih brendova, King's nudi i pivu iz vlastite proizvodnje. Lager, stout i session IPA-u su samo dio ponude piva iza kojih King's stoji od fermentacije do iznošenja gostima za stol. Osoblje zna predložiti pivu koja najbolje paše uz pojedina jela. Gastronomska ponuda je inspirirana modernom pub kuhinjom – od rebarca, burgera od domaće junetine, empanada i klub sendviča, do bowl-ova i kreativnih doručaka.
Luka posebnosti - Bowling luka Kooglana je zabavni centar jedinstvenog koncepta koji spaja zabavu, hranu i piće za sve generacije. Osam modernih bowling staza sa SPARK sustavom projicira na staze animacije i interaktivne igre. Tu su dječja igraonica te razne igre na prostoru većem od 3000 m2.
Luka posebnosti Fine–dining luka: Nebo: Restaurant & Lounge s potpisom Denija Srdoča s ponosom spaja jedinstvene okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Od kreativnih jela u restoranu do večernjih koktela u prozračnom salonu, ova živahna riječka fine dining destinacija vodi svoje goste na putovanje u visine hrvatske gastronomije.
Luka bowl-ova: Poke n’Roll je specijaliziran za poke bowl – jelo havajskog porijekla koje u zdjelici punoj okusa spaja svježe, zdrave namirnice narezane na komadiće, a gosti sami kombiniraju svoje omiljene sastojke rižu, kvinoju, ribu, svježe povrće, voće, proteine i razne umake. „Your bowl, your way“ (tvoja zdjelica, tvoj ritam), poručuju domaćini.
Bezgutenska luka - Rica; specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju bezglutenske žitarice (rižu, proso, amaranth, quinou, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI-Rijeka i C-celijakija.
Luka posebnosti – Povijesna luka - jelovnik restorana Tarsa je isprepleten s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće. Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.
Luka šurlica s pogledom - Trsatica: U Trsatici možete uz prekrasan pogled na grad Rijeku, uživati u nizu jela sa šurlicama koje domaćini ručno izrađuju po staroj krčkoj recepturi. Šurlice sa škampima, šurlice s ramstekom i sušenim pomidorima, crne šurlice s jadranskom tunom, šurilce s tartufima ili šurlice kao prilog uz juneće obraze? Izbor je na vama.
Fotografije s proglašenja Riječkih gastronomskih luka 2025.
Riječke gastronomske luke na stranicama Visit Rijeka