Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U doba kada nisu postojali frižideri, valjalo je osmisliti mjesto za pohranu namirnica koje odlikuje idealna temperatura i vlažnost zraka.


Mještani Bizeljskog, Pišece i Globoka (regija Posavje) ukopali su tunele i podzemne prostore u slani pijesak - ostatak nekadašnjeg Panonskog mora te u njima skladištili primarno repu po kojoj su repnice dobile ime, a potom i druge namirnice.


Danas se repnice atraktivna mjesta za posjetu, u kojima se možete prirodno rashladiti i uz svjetlost svijeća osjetiti dah starih vremena. Neke od njih su stare i preko 200 godina. Za posjete i degustacije vina i drugih domaćih specijalieta su otvorene:

 


Repnica Najger nalazi se u selu Brezovica u Bizeljskom. Nastala je u 19. stoljeću, a mala rupa je prerasla u veliku repnicu. U jednoj od soba gosti svjedoče čudu prirode i ljudskih ruku - prirodnoj fresci u kojoj s malo mašte možete vidjeti različite slike. U središnjoj sobi za degustaciju možete kušati domaća otvorena sortna i sortna vina (crvena i bijela bizeljska i laški rizling).

 


Od proizvoda iz repnice Vino Graben uz visokokvalitetna vina možete kušati i šipak u vinskom destilatu, timijan u vinskom destilatu, orah i suhe šljive u crnom vinu.


Repnica Balon je tijekom Drugog svjetskog rata poslužila i kao skrovište – do nje je prokopan tunel koji je vodio od stražnjeg dijela ormarića u kući do repnice koja je imala dva izlaza, kako bi se preko nje moglo pobjeći. Možete je posjetiti u Brezovici na Bizeljskom, 14 kilometara od Brežica.


Na Turističkoj kmetiji Pudvoi koja se kao dio dio Bizeljsko-sremiške vinske ceste nalazi se u Brezovici, imaju čak tri repnice u kojima domaćini organiziraju degustacije vina i domaćih narezaka.


Obitelj Kovačevičevih je također otvorila svoju repnicu za posjetitelje, a u njoj nude vino, domaće nareske, čvarke, luk, domaći kruh i šljive punjene orasima.

Repnice se naleze u slovenskoj regiji Posavje, gastronomima poznatoj i po specijalietima od autohtone crno-bijele svinje krškopoljca od koje se suhomesnati proizvodi najčešće serviraju uz vina, kopunima, čokoladi iz okolice Dvorca Rajhenburg i brojnim drugim delicijama.

Više informacija o specijalitetima Posavja možete saznati u tekstu Od okusa, do okusa - Posavjem.

Tijekom cijelog rujna, u Posavju se održava manifestacija Okusi Posavja, čiji program možete pogledati ovdje.

Više na:
www.posavje.com
www.slovenia.info
#ifeelsLOVEnia #myway #mojaslovenija #posavjepolnopriloznosti #catezinposavje

 

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti