Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vinarija Valenta je mala obiteljska vinarija  iz mjesta Kaldir, u Istri kraj Motovuna. Otac Valter Valenta, je cijeli život u vinskim krugovima, a u ljubavi prema proizvodnji sjajnih vina su mu se pridružili i sinovi Stiven i Ivica.

Valente imaju šest hektara vlastitih vinograda smještenih u okolici Kaldira i Motovuna. Najviše se ponose povećim, tri i pol hektara velikim vinogradom na lokaciji Raj na brdu Šubijent, gdje na bijeloj zemlji rastu teran i malvazija. U starim kartama ta je lokacija upisana pod nazivom Paradiso. Vjerovatno su i starije generacije tu, na nadmorskoj visini od 260 metara, prepoznavale odličnu poziciju za teran i malvaziju.

U četiri godine koliko su prisutni na tržištu, osvojili su s vinima mnoge vinopljupce, a i medalje za  kvalitetu na raznim natjecanjima: Malvazija- zlatna medalja Vinistra; Teran – zlatna medalja i šampion Vinistre; Sauvignon bijeli – zlatna medalja vinske zvijezde Zagreb, bronca IWC London.

Trenutno vinarija Valenta proizvodi četiri sorte vina:

Malvazija istarska
Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje dominiraju note sviježe nektarine , nota narančine kore te malo žute jabuke.  Na drugo mirisanje javlja se sviježa marelica, list mente i cvijet akacije.  Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano te ima finu svježinu ukusno je  te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena kao i trajnost okusa. Vino je ukusno, harmonično i lijepo se pije a na after tasteu javlja se nota marelice. Predlažemo da ga probate uz:  Bakalar na bijelo, Platu miješanih školjki na način šefa i Fuže s tartufima.

Sauvignon bijeli
Vino ima lijepu živahna zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota vinogradarske breskve te cvijeta bazge, ogrozdine i zelene paprike. Na drugo mirisanje javlja se nota peteljke pomidora, pokošene trave, šparuga. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano sa druge strane ima finu svježinu ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo , sa izraženom intenzivnošću okusa i finom trajnošću okusa. Vino je ukusno, harmonično i vrlo pitko a na after tasteu javlja se nota breskve. Predlažemo da ga probate uz: Poširani brancin u ulju od bosiljka i prešina, Riblje štrudle s umakom od škampi i Punjene lignje na istarski način.

Teran Terre di paradiso
Vino se ističe lijepom dubokom rubin crvenom bojom, bistro je i gusto, po točenju u čašu postepeno se otvara. Na prvi nos javlja se nota sviježe višnje koju prati nota crvene kupine te nota liqurizie. Na drugo mirisanje javlja se nota  crnog papra, cvijeta ljubičica, dima i suhe šljive, te čokolatina Griotta. Vino je suho,  toplo i mekano sa druge strane  krasi ga lijepa svježina tipična za sortu , vino je tanično sa finim  taninima i jako dobrom mineralnošču te punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost okusa je trajna. Vino je fine kakvoće, harmonično je a na after tasteu javlja mi se nota tamne kupine. Predlažemo da ga probate uz: Srneći hrbat s tartufima i Rostbeef s umakom od hrena i jabuke.


Muškat bijeli

Vino ima lijepu živahnu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomićno gusto. Ono što ga naročito krasi je dobro odmjerena slatkoća. Vino ne zamara, vrlo je ugodno u ustima, ima vrlo čiste i jasne arome muškata i, premda slatko, uspijeva ostati elegantno. Posebno ga preporučamo uz Božićni panj.