Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zaboravljena proljetna jela

Utorak, 13. travnja 2021. u 14:28

Nekada se čovjek u svojoj prehrani oslanjao primarno na namirnice koje je mogao sakupiti u svojoj okolici ili ih je samostalno uzgajao. U proljetno i ljetno doba, priroda je bila darežljiva i bila je to prilika za berbu ili ulov namirnica koje su se sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili kiseljenjem mogle konzervirati i za zimu. Proljetni stol bio je bogat mladim izdancima divljih biljaka.

Mlada kopriva bila je osnova mnogih jela, a neka od njih su: Juha od koprive, Blitva i kopriva na padelu, Brudit od mrkača uz palentu s koprivom.

Samolikla delicija srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), kojeg nazivaju i medvjeđim lukom ili divljim češnjakom polako ponovo zauzima svoje mjesto na gurmanskim stolovima. Ukoliko se odlučite na branje medvjeđeg luka, pripazite da zabunom ne uberete drugo slično lišće (npr. đurđice), iako je zbog intenzivnog mirisa divljeg luka pogreška gotovo nemoguća. Iz naše baze svakako probajte Proljetne njoke s divljim lukom ili medvjeđim lukom iliti srijemušem, Punjenene hljepčiće s pestom od divljeg češnjaka, Ječam sa srijemušem, Juhu od srijemuša i Knedle od srijemuša. Možete ga jednostvano i samo konzervirati tako da u staklenku slažete red sitno nasjeckanog mevjeđeg luka, zalijete s maslinovim uljem, malo posolite, pa ponavljate postupak dokle god ne potrošite sav medvjeđi luk.     

Tijekom šetnje prirodom u proljeće se možete opskrbiti i biljkama za Njoke s aromatičnim biljkama, Salatu od divljeg radića, Polpete od pasa s blišnjakom (maslačkom) i krumpirom, Rigu s krumpirom i Divinu s krumpirom i pohanim sardelama.

Motar (smucanj ili omaga), biljka koja raste na morskim hridima, također se je često koristila u kulinarstvu. Predlažemo vam da probate Salatu od smucnja i kuhanih jaja, koja je slična šparogama na salatu.

Ukoliko ste raspoloženi skupljati cvjetove bazge, možete probati napraviti Sirup od smabuka (bazge) i Rakiju od bazginih cvjetova.

Većina recepta koje vam u ovoj temi tjedna predlažemo je preuzeta iz naše knjige Zaboravljeni okusi naših starih, a recepte iz nje su izvukli iz "zaborava"  ugostitelji Raba, Krka, Cresa, Lošinja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Gorskog kotara i Rijeke.

Tekst: Karin Mimica

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Šparoge i recepti s njima

Mirjana Špoljar, trostruka državna prvakinja u slastičarstvu održava edukacijske radionice

Brokule u 13 recepata

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Hren i 11 recepata s njime

Knjiga "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti" - 25. izdanje

Fritule u slanim i slatkim varijantama

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Valentinovo - gdje otići, što skuhati, od koga naručiti

Domaći gulaši

Ninska Šokolijada 2021

Cikla i 6 recepata s njome

Naranče u 42 specijaliteta

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?