Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Motar

Ponedjeljak, 08. svibnja 2017.

Motar, smucanj, omaga, šćulac ili petrovac (lat. salicornia herbacea l) raste na morskim hridima, najbliže moru od svih kopnenih biljaka.

Motar, smucanj, omaga, šćulac ili petrovac (lat. salicornia herbacea l) raste na morskim hridima, najbliže moru od svih kopnenih biljaka.
Sada je upravo vrijeme (tijekom svibnja i lipnja) kada su mladi izdanci listova te biljke slankastog okusa i začinskog aromatičnog mirisa, najbolji za branje.
Zemljopisno je nalazimo od crnog mora, Mediterana, sjevernog mora do Engleske, gdje je toliko cijenjena da se čak uzgaja u vrtovima i prodaje na tržnici.
Upravo su i prvi pisani tragovi o ljekovitosti smucnja napisani u Engleskoj daleke 1597. godine.
Tada cijenjen kao antiskorbutik i diuretik; za ispiranje rana i kožne nadraženosti nakon uboda insekata, danas svoju primjenu doživljava prvenstveno u gastronomiji.
Kuhan i ukiseljen "motar" je sjajan prilog uz riblja jela (naročito plave ribe), pečeno meso, pršut i tvrde sireve. Obzirom da raste samo na slanu tlu, na morskoj obali, kod pripreme nije potrebno dodavati sol. I mi imamo pismeni trag iz tih davnih dana kada su ribari vukući mrežu na obalu često žvakali motar.
Hrvatski renesansni pjesnik Mavro Vetranović (1482.-1576.) zapisuje: "Gdje se nemirno more propinje, tu motar po kraju pokriva vrhove stijena." ili u originalu za Gastronaute erudite: "Gdi se tač propina ter motar pokriva po kraju vrh stina."
Evo i nekoliko prijedloga kako spremiti motar: Salata od tikvica i motraKrem juha od kamenica s motromMotar sa okusom inćunaPlavice punjeni motrom „al cartoccio“Salata od smucnja i kuhana jajaSalata od motraLastovski sashimi,  More i Tagliatelle od rogača s kozicama i motrom.