Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Najfiniji tradicionalni specijaliteti, sjajna kutjevačka, požeška i pleternička vina i osjećaj kao da ste doma – gurmanski brend Okusi Zlatne Slavonije, poziva vas ove jeseni na degustiranje najboljeg od svoje ponude. Predstavljamo ukusni vodič kroz putovanje Požeško – slavonskom županijom.


 

Što isprobati od lokalnih specijaliteta?

Slobodno zatražite paštetu od pastrve i svježe ulovljenu pastrvu na roštilju s domaćim krumpirima, ili izvrstan fiš paprikaš i pohanog soma. Na meniju će vas razgaliti mekane domaće sarme i tradicijski čobanac, kao i namazi s masti od crne slavonske svinje, prežgana juha ili podolac ispod peke. I naravno, fine slastice. No to nije sve.
Bogata je slavonska plata, pa ćemo samo ukratko navesti neke od obilježja i posebnosti s požeško – slavonskog stola.

Tradicijski okusi

Tradicionalni kulen, kulenova seka, čvarci, sušena slanina ili švargl naći će svoje mjesto na svakoj slavonskoj trpezi. Tradiciju čine i mesni specijaliteti čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap te podolac ispod peke.

Bogat izbor slatkovodne ribe zaslužan je za riblje specijalitete područja, poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve, a autohtoni slavonski fiš paprikaš koji se sastoji od barem dvije vrste ribe, najčešće soma i šarana, usavršen je okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Najslađi dio gastronomske ponude su tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle, gojtani i razne slastice koje će vam poslužiti slavonski domaćini s puno ljubavi i umješnosti.

Preporuka nekoliko tradicijskih „junačkih jela“  za isprobati:

Fiš

U Požeško-slavonskoj županiji, ponuditi će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa. Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust.

Čobanac

Tradicionalni slavonski čobanac zahtijeva barem tri vrste mesa koje se satima lagano kuha u kotliću. U požeško-slavonskom kraju je dobio i svoju modernu inačicu pod nazivom CHOBY 22 u kojem je tradicionalno pripemljen specijalitet polegnut u svježe pecivo s hrskavim kupusom i paprikom.


Požeški vinogradarski  ćevap

Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja. Svakako isprobajte.

Tačkrle

Tačkrle s pekmezom pripremaju se od brašna, vode, tvrdog pekmeza od šljiva, oraha, maka i šećera, a ne propustite ni okuse koje će vam pružiti šnenokle, štrudle, knedle sa šljivama i šmarn.


Nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije su:

    Stari fenjeri, Požega
    Zlatni lug, Požega
    Grgin dol, Požega
    Vila Stanišić, Požega
    Čiča Mata, Velika
    Schon Blick, Vetovo
    Klas, Pleternica
    Hotel Pakrac, Pakrac
    Omanovac, Pakrac

Požeško-slavonska županija ima ove godine i dva restorana koji su među "100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica". To su Zlatni lug iz Donjih Emovca i Schön blick iz Vetova.

Dobar zalogaj prati još bolja kapljica

Kutjevačko vinogorje nalazi se na 45,3 paraleli, istoj onoj na kojoj se prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. O prepoznatljivoj kvaliteti slavonskih vinograda svjedoči više od 30 vinarija koje se protežu kroz tri vinske ceste i čine jedinstveni turistički doživljaj pod nazivom Slavonski puti. Najpoznatije od njih su: Vinska cesta Vinogorja Kutjevo, Vinska cesta Vinogorja Požega – Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Pakrac.

Vinarstvo je u ovom podneblju iznjedrilo brojna vina, prepoznatljiva na svjetskoj razini. Zlatne kapljice nudi preko 30 vinara i kušaonica. Najzastupljenija sorta je graševina po kojoj se zove i glavni trg u Kutjevu, a posvećeni su joj posebni dani.

Vinarije se može obići i biciklističkim označenim stazama kojih u Požeško-slavonskoj županiji ima više od 1.000 kilometara. 

Posljednjih godina su se otvorili i mnogi novi smještajni kapaciteti o kojima se možete informirati ovdje.

 

Puno je razloga za doći i istražiti požešku dolinu, a možda bude samo jedan dovoljan da joj se zauvijek vraćate. Gostoprimstvo i toplina ljudi ovog kraja, novi inovativni okusi tradicijske gastronomije, zlatne kapljice vina i biciklističke ili kulturne ture skrojene po vašoj želji. No gastronomija je ipak jedan od argumenata koje ne treba zanemariti. Ako ljubav ide kroz želudac, neka vas Zlatna dolina zavede okusima, a sve ostalo će doći na svoje.

Vidimo se!

Gastro vodič kroz Okuse Zlatne Slavonije možete preuzeti ovdje.

Informacije:

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

Izvori: TZ Požeško-slavonske županije, Explore Croatia, Gastronaut.hr .

Povezani tekstovi:

Više na Gastronautu o Zlatnoj dolini

U prijestolnici graševine i njezinoj okolici