Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Razlozi odlaska na turistička putovanja su brojni, specijalizirani vidovi turizma sve zastupljeniji i uz gotovo sve informacije dostupne na dlanu, lako je iskreirati putovanja prema svojim afinitetima, mjeri i mogućnostima.

Ukoliko volite dobra vina, uzbuđuje vas ideja da se negdje proizvode i usavršavaju preko 800 godina, želite ih piti tamo gdje rastu loze iz kojih ih proizvode, a ne smeta vas ni mogućnost da ih kupite po najboljim uvjetima direktno kod proizvođača, pogledajte za početak koliko je Kutjevo udaljeno od vašeg doma. Od Zagreba je udaljeno 173 km vožnje autocestom.

U Kutjevu i njegovoj okolici 30-ak vinara se nadmeće tko će proizvesti bolje vino, ali su jako složni kada treba braniti boje graševine. Okupljeni su i u udruzi Graševina Croatica, a u gradu Kutjevu – Prijestolnici graševine, po njoj se zove čak i glavni trg – Trg graševine. Pojedini podrumi i kušaonice nose dah vremena u kojem su izgrađeni, a novo uređene i sagrađene kušaonice izgledaju kao prozor u budućnost.

Na poziv direktorice Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maje Jakobović, uputili su se članovi Zbora turističkih novina HND-a i FIJET-a na upoznavanje s potencijalima kutjevačkog vinskog i gastronomskog turizma te tijekom dva dana obišli, 5 vinskih podruma, posjetili dva restorana i dva perjanice smještajnih kapaciteta.

Rutu koju smo prošli, svakako možemo preporučiti i na nju se rado vratiti.

Jeste li znali da u Vetovu postoji smještaj iz čijih ležaljka na terasama komfornih, drvenih kućica možete pecati  te uživati u miru i pogledu na trstiku i šaš? Unutrašnjost kućica opremljena je svime što je potrebno za ugodan odmor. Prije 20-ak godina, kada se Josip Miličević vratio iz Njemačke, odlučio je napraviti mali raj u svom mjestu Vetovu, a svom raju dao naziv Schön-blick (njem. lijepi pogled), jer se lijepi pogled pruža na sve strane oko njegovog imanja.

Gostima su uz restoran i kućice za odmor, na raspolaganju čamci, dva osvjetljena teniska terena, dječje igralište, staza za rekreacijske šetnje po prirodi i tri ribnjaka za sportski ribolov. Sve u cilju pružanja sveobuhvatne usluge domaćim i stranim gostima - lovcima i ribolovcima koji dolaze posjetiti netaknutnu prirodu – doline, jezera i planine Papuk i Krndiju. 

Schön-blick je u međuvremenu postao poznat i po svadbama za pamćenje, a u upravljanje objektom su se u uključila i djeca vlasnika, posebice kćerka Anita Miličević. U restoranu Schön-blick, nude se slavonski specijaliteti  s posebnim naglaskom na riblja jela, a razlozi dolaska mnogih gostiju su fiš paprikaš, pohani som, pijani šaran i šaran na rašljama.

Nekoliko kilometara dalje, nalazi se vinarija Jakobović. Nema degustacije u kutjevačkom kraju koja može početi bez kušanja graševine, pa nas je tako vinar Branko Jakobović u svom podrumu dočekao s rečenicom: „Možete probati što god želite, ali prvo morate probati moju graševinu, jer je najbolja.“. Predvorje kušaonice Jakobović  je izuzetno toplo uređeno s nizom etničkih detalja i starih

uporabnih predmeta, a zidovi unutrašnjosti ispunjeni plaketama za kvalitetu.

Naša sljedeća stanica bila je vinarija Krauthaker u Kutjevu, koja je doprinijela ugledu Hrvatske kao vinske zemlje i na međunarodnoj sceni, osvojivši brojne nagrade za svoja vina, među kojima su i

one Decantera, MUNDUSvini, Chardonnay du Monde. U ponudi  ima i jednu od u Hrvatskoj rijetkih sorti  -  Zelenac. Graševinu Krauthaker se uzgaja na šest položaja i produkt svakog od tih položaja ima svoju bocu, naziv, priču, a i poklonike. Kada još krenete u usporedno kušanje tih Krauthaker sorti graševine po godinama, pa još malo skrenete na druga njihova međunarodno nagrađena vina, trebat će vam informacije i o najbližim smještajnim kapacitetima.

Hotel restoran Akademija Graševine u svom objektu objedinjuje hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vinarstvo. U vlasništvu je vinarije Galić. Smještaj se nudi u 10-ak komfornih soba, opremljenih i masažnim kadama i kabinama,a zadnje vrijeme postaje sve poznatiji i po restoranu. Restoran Akademija graševine vodi Marija Franjić te u njemu uspješno spaja namirnice iz cijele Hrvatske u ukusne i vizualno atraktivne specijalitete. Mi smo imali zadovoljstvo probati: Domaće pogačice s aromatiziranom masti, Domaću tjesteninu sa slaninom i svježim sirom, Svinjsku pisanicu punjenu

suhim šljivama na bijelim i žutim žgancima i desert koji je kreativnim i ukusnim slasticama ispunio

sve stolove.  Uskoro će im biti dodijeljena i titula jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica.

U samom centru Kutjeva, nalazi se vinarija i prenoćište Sontacchi koje vode mladi par Antun i Maja Sontaki. Pored soba koje su uredili s puno ljubavi i s puno starih predmeta, proizvode i svoja vina, a najpoznatiji im je Kitokret kojeg prodaju pod geslom „Jedna čaša za lijek, a dvije za Kitokret“.

Mali broj smještajnih kapaciteta je najveća boljka Kutjevačkog kraja, a kutjevački gradonačelnik Josip Budmir ispričao nam je da grad Kutjevo trenutačno potiče svaki novi ležaj sa 5.000,00 kn.

Sljedećeg jutra imali smo priliku posjetiti i Dvorac Kutjevo koji trenutačno također funkcionira kao hotel, ali klupskog tipa – samo za djelatnike i partnere koncerna Agram.

Odmah uz Dvorac Kutjevo, nalazi se Vinarija Kutjevo, a pod zemljom njezin poznati podrum u kojem se u kontinuitetu, od 13. stoljeća,  čuva i pije vina. Priču o Kutjevačkom podrumu i vinima, sjajno će vam ispričati enolog i promotor Drago Humski, a slušateljima je njezin  najdraži dio onaj

koji se odnosi na posjet carice  Marije Terezije podrumu te njezino strastveno druženje u njemu s Barunom Trenkom, od čega, legenda kaže, su ostali i tragovi na jednom od kamenih stolova.  Podrum Kutjevo je jedan od najstarijih podruma u Europi, a sagradili su ga cisterciti kada su u Zlatnu dolinu došli 1232. godine.

Protuteža povijesti vinarstava sačuvanoj u Podrumu Kutjevo, u neposrednoj blizini, nalazi se u vinariji Galić  – najnovijem čudu vinske tehnologije i dizajna u koje je nedavno investirano preko 8 milijuna eura.  U decentno uređenoj kušaonici i podrumu prate vas zvuci klasične muzike, a

pojedini tankovi za vino podsjećaju na rakete i divovska betonska jaja. Naročito se ponose svojim

rose-om, a uz graševinu možemo pohvaliti sauvignon izraženog bukea i G-točku crno. Ostalo nismo stigli probati.

Prijestolnica graševine ima i vinsku kraljicu. Malu vinariju vinariju Tandara vode tri žene - mama Zorica s dvije kćeri. Nas je dočekala i vina nam predstavila Nikolina Tandara Jambrečina koja je 2010. proglašena vinskom kraljicom.

Ako se uputite u šetnju kušaonicama vina, dobro je prethodno konzumirati hranu koja može stvoriti i lagani filter masnoće u organizmu, a za to su idealni kulen, kulinova seka, čvarci i kruh sa začinjenom masti. Uz gušte koje pružaju izvorni slavonski okusi, moći ćete degustirati i puno više vina. A šteta ih je ne probati, moći prepoznati svoja omiljena, a potom ih povesti sa sobom kući.   

Priroda nije bila darežljiva samo u stvaranju Vallis Aurea (Zlatne doline), u kojoj još od doba starih Rimljana uspijeva grožđe za brojna vrhunska vina. Nedaleko Kutjeva nalazi se Geopark prirode Papuk, geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Republike Hrvatske. U zelenilu planine Papuk krije se jedan od najljepših i najluksuznijih smještaja koji u Hrvatskoj možete naći. Ville Montis Auera u vlasništvu Igora Salaka i njegove obitelji, imaju svaka svoj bazen, jacuzzi, saunu i brojne rekreacijske sadržaje. Svaka od njih uključuje čak i konobu – igraonicu u kojoj se nalaze krušna peć, stolni nogomet, a ponegdje i biljar.

 

Razlozi se posjet Kutjevačkom kraju su brojni, a mi vam preporučamo da jednostavno sjednete u auto i krenete, prepustite se Slavonskim putima, ljubaznim domaćinima, kutjevačkim vinima i slavonskim specijalitetima, vratiti ćete se obogaćeni lijepim uspomenama.

Karin Mimica

Više na Gastronautu o Zlatnoj dolini