Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Puno je lijepih, ukusnih i ugodnih priča koje se u Požeško - slavonskoj županiji može čuti, osjetiti, vidjeti, doživjeti.  U doba starih Rimljana, Požeška dolina je nosila naziv Vallis Aurea (Zlatna dolina). Danas  zlatne vinske kapljice s tog područja -  iz vinogorja Kutjeva, Požega-Pleternica i Pakraca osvajaju svijet, a vinske ceste u sklopu Slavonskih puta privlače turiste i vinoljupce. 

Tijekom dvodnevnog studijskog putovanja, upoznali smo se sa Slavonijom  u kojoj se poduzetnički duh budi ili širi, kreiraju novi turistički proizvodi, a tradicionalno gostoprimstvo nadograđuje novim dimenzijama aktivnosti, komfora i turističkih priča. Najnovija aktivnost kojoj se županija sve više prilagođava je Bike Hip and Hop – biciklistima prilagođeni puti kroz slavonska mjesta te kroz vinograde, od vinarije do vinarije. Luks Bike Adventure je za biciklističke ture specijalizirana agencija sa sjedištem u Požegi, a osim što je vlasnik Igor Marač iskusni i pouzdani vodič biciklima po prirodnim ljepotama, povijesnoj ostavštini, vinarijama i restoranima, možete se s njime dogovoriti i da vas bicikle dočekaju na točno određenim lokacijama koje odgovaraju vašim ineteresima i planu puta. 

Tijekom prvih deset dana svibnja, u županiji se održava manifestacija Dani okusa zlatne Slavonije - 8 restorana nudi menije od 3-4 slijeda po cijeni od  75 kn.  Mi smo ih posjetili nekoliko koji sudjeluju u manifestaciji, a kako specijalitete koje su tada ponudili nude i van menija cijelu godinu, možete ih posjetiti i vi. Restoran Stari fenjeri, nalazi se nekoliko kilometara od Požege, u zelenilu šume i livade. Uz restoran se nalazi i jezerce s ribama,  pa su tako i pašteta od pastrve i pastrva na roštilju s domaćim krumpirima među specijalitetima kuće.

Pogled na rijeku i slap, pruža se i iz restorana Čiča Mata u Velikoj, a uz pogled, u njemu možete uživati u okusima sarmi i čobanca s kojima se predstavio na manifestaciji.

Na izvrstan slavonski Fiš paprikaš i pohanog soma možete otići u Schön blick koji je također smješten na jezeru.

Namaze s masti od crne slavonske svinje, prežganu juhu i podolca  ispod peke preporučam u autentik domaćinstvu Zlatni lug, koje ima i vinoteku s znatnim brojem vina ovog kraja.

Akademija graševine, u vinogradu pored Kutjeva smješten restoran i hotel (nekadašnji hotel Majetić) s novim je vlasnikom vinarijom Galić, dobila novi naziv i novu gastronomsku priču koju kreira mlada i kreativna Marija Franjić. Svoje poprilično znanje o kulinarskim tehnikama usmjerila je prema spajanju okusa kutjevačkog kraja s okusima drugih dijelova Hrvatske.  Tako smo kod njih primjerice probali rižoto od vrganja s dimljenim kozicama i hobotnicom, junetinu obogaćenu crnim vinom i aromatiziranom palentom te kolač od sira s kristalima karamele.

Osim gostoprimstva i vina, ono po čemu je Slavonija posebno poznata su suhomesnati proizvodi – kulen, kulenova seka, šunka, špek, kobasice, a oni su osim što čuvaju zaboravljene okuse, sjajna podloga za kušanje vina 30-ak vinara Zlatne doline.

Cijela je županija premrežena biciklističkim turama, a jedna od njih kreće iz Pleternice koja pomalo brendira svoj bećarski imidž (na jesen otvaraju i Muzej bećarstva). Iz Pleternice se možete uputiti u brdo, po cesti Ruža i vina.

Osim prekrasnog pogleda koje ruže i vinova loza u simbiozi čine, razlog za sadnju ruža bio je i praktične naravi – ruže su indikatori bolesti koje prijete lozi. Na ružama se bolest pokaže 20-ak dana prije nego na lozi. Nakon 3,5 km vožnje uzbrdo, naći ćete se ispred velike bačve u kojoj obitelj Markota nudi svoja vina s pogledom na dolinu.

Česte sorte požeško - slavonskog kraja su pinot bijeli i sivi, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, muškat, caberent sauvignon, cabernet franc , a daleko najpoznatija sorta – graševina. Po graševini se zove i glavni trg u Kutjevu - Trg graševine, vinari su se okupili u udrugu Graševina Croatica, a 2. lipnja 2018. održava se u Kutjevu Festival graševine i Simpozij o graševini. 

Nema degustacije u kutjevačkom kraju koja može početi bez kušanja graševine, pa nas je tako vinar Jakobović u svom podrumu dočekao s rečenicom: „Možete probati što god želite, ali prvo morate probati moju graševinu, jer je najbolja.“  Predvorje kušaonice Jakobović  je izuzetno toplo uređeno s nizom etničkih detalja i starih uporabnih predmeta, a zidovi unutrašnjosti ispunjeni plaketama za kvalitetu. Svakako preporučam i njihov rajnski rizling, posebno uz pastrvu.

 

Vinarija Krauthaker doprinijela je ugledu Hrvatske kao vinske zemlje i na međunarodnoj sceni, osvojivši brojne nagrade za svoja vina, među kojima su i one Decantera, MUNDUSvini, Chardonnay du Monde. U ponudi  ima i jednu od u Hrvatskoj rijetkih sorti  -  Zelenac. Graševinu Krauthaker se uzgaja na šest položaja i produkt svakog od tih položaja ima svoju bocu, naziv, priču, a i poklonike. Kada još krenete u usporedno kušanje tih Krauthaker sorti graševine po godinama, pa još malo skrenete na druga njihova međunarodno nagrađena vina trebati će vam informacije i o smještajnim kapacitetima.

Uz već spomenuti hotel-restoran Akademija graševine, u Kutjevu svakako vrijedi posjetiti (a tamo također možete i prenoćiti ) gospodarstvo  Sontacchi  koje vode mladi par Antun i Maja Sontaki. Pored soba koje su uredili s puno ljubavi i s puno starih predmeta, nedaleko Kutjeva su vikendicu pretvorili u prostor za Robinzonski turizam. Proizvode i svoje vino, a najpoznatiji im je Kitokret kojeg prodaju pod geslom „Jedna čaša za lijek, a dvije za Kitokret“.

Jedan od najljepših i najluksuznijih smještaja koji u Hrvatskoj možete naći, krije se u Geoparku prirode Papuk.  U zelenilu planine Papuk Ville Montis Aurea imaju svaka svoj bazen, jakuzi, saunu i brojne rekreacijske sadržaje, a gostima se svaki trenutak  trudi učiniti ugodnim i lijepim domaćin Igor Salak.

Mnogo je razloga zašto otići u Zlatnu dolinu. Tragovi života u njoj datiraju od mlađeg kamenog doba 6000 p.n.e. Zadržali su se u njoj u doba antike i stari Rimljani. U srednjem vijeku Templari  su u Vetovu sagradili utvrdu Veteri Castra, živjeli u njoj i uzgajali vinovu lozu. Slična ideja se učinila zgodnom i delegaciji novinara (Anita Žuvela Hitrec – Croatian Hot Spots, Vlado Šestan – www.travel-advisor.eu i Karin Mimici - Gastronaut )  koji su prošli tjedan na poziv direktorice TZ Maje Jakobović došli bolje upoznati Zlatnu dolinu i prenijeti lijepe priče dalje.

Ako vam treba formalni razlog za uputiti se u Kutjevačku dolinu, 25. svibnja 2018. održava se od 18 do 24 h Noć otvorenih podruma i dobrodošli  ste u sve kutjevačke vinarije. Degustacije su besplatne s ciljem da vam se olakša pronalazak vaših omiljenih vina.

Karin Mimica