Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Najfiniji tradicionalni specijaliteti, sjajna kutjevačka, požeška i pleternička vina i osjećaj kao da ste doma – gurmanski brend Okusi Zlatne Slavonije, poziva vas ovog proljeća na degustiranje najboljeg od svoje ponude. Predstavljamo ukusni vodič kroz putovanje Požeško – slavonskom županijom.


 

Što isprobati od lokalnih specijaliteta?

Slobodno zatražite paštetu od pastrve i svježe ulovljenu pastrvu na roštilju s domaćim krumpirima, ili izvrstan fiš paprikaš i pohanog soma. Na meniju će vas razgaliti mekane domaće sarme i tradicijski čobanac, kao i namazi s masti od crne slavonske svinje, prežgana juha ili podolac ispod peke. I naravno, fine slastice. No to nije sve.
Bogata je slavonska plata, pa ćemo samo ukratko navesti neke od obilježja i posebnosti s požeško – slavonskog stola.

Tradicijski okusi

Tradicionalni kulen, kulenova seka, čvarci, sušena slanina ili švargl naći će svoje mjesto na svakoj slavonskoj trpezi. Tradiciju čine i mesni specijaliteti čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap te podolac ispod peke.

Bogat izbor slatkovodne ribe zaslužan je za riblje specijalitete područja, poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve, a autohtoni slavonski fiš paprikaš koji se sastoji od barem dvije vrste ribe, najčešće soma i šarana, usavršen je okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Najslađi dio gastronomske ponude su tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle, gojtani i razne slastice koje će vam poslužiti slavonski domaćini s puno ljubavi i umješnosti.

Preporuka par tradicijskih „junačkih jela“  za isprobati:

Odrezak Baruna Trenka

Kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva.

Sarma

Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju.  Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se i danas nudi na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

Fiš

U Požeško-slavonskoj županiji, ponuditi će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa. Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust.


Požeški vinogradarski  čevap

Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja. Svakako isprobajte.

Nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije su:

    Stari fenjeri, Požega
    Zlatni lug, Požega
    Grgin dol, Požega
    Vila Stanišić, Požega
    Čiča Mata, Velika
    Schon Blick, Vetovo
    Klas, Pleternica
    Hotel Pakrac, Pakrac
    Omanovac, Pakrac

Dobar zalogaj prati još bolja kapljica

O prepoznatljivoj kvaliteti slavonskih vinograda svjedoči više od 30 vinarija koje se protežu kroz tri vinske ceste i čine jedinstveni turistički doživljaj pod nazivom Slavonski puti. Najpoznatije od njih su: Vinska cesta Vinogorja Kutjevo, Vinska cesta Vinogorja Požega – Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Pakrac.

Vinarstvo je u ovom podneblju iznjedrilo brojna vina, prepoznatljiva na svjetskoj razini. Kada se nađete u Požeško-slavonskoj županiji, uživati u kušanju slavonskih vina možete u kušaonicama: Vinogradarstvo i vinarstvo B. Jakobović, Vetovo; Vinarija Sontacchi, Kutjevo; Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, Kutjevo; Kutjevački podrum, Kutjevo; Galić vina, Kutjevo.

foto: Vinograd-Pleternica

Pleternica – poseban enološki doživljaj

Na vinskoj cesti Vinogorja Pleternica najatraktivniji je dio enološka priča dugačka 3.5 kilometara, gdje uz redove vinograda rastu ruže i tako čine spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota. Osim što svojom ljepotom krase trsove, indikator su bolesti. Poseban je doživljaj Cestu vina i ruža vidjeti početkom lipnja, kada cvatu i ruže i graševina.

Osim atraktivne vinske ceste čijim se vinima i hrastovim bačvama prema legendi oduševila i vlasnica šampanjske kuće Madame Clicquot po kojoj se zove brežuljak Klikun, Pleternica je poznato marijansko svetište Gospe od suza. Kažu da je Madam Clicquot  na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

foto: Vinograd-Pleternica

Puno je razloga je za doći i istražiti požešku dolinu, a možda bude samo jedan dovoljan da joj se zauvijek vraćate. Gostoprimstvo i toplina ljudi ovog kraja, novi inovativni okusi tradicijske gastronomije, zlatne kapljice vina i biciklističke ili kulturne ture skrojene po vašoj želji. No gastronomija je ipak jedan od argumenata koje ne treba zanemariti. Ako ljubav ide kroz želudac, neka vas Zlatna dolina zavede okusima, a sve ostalo će doći na svoje.

Vidimo se!

A evo preporuka: 

Vinarije

Restorani

Kušaonice

Informacije:

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

Izvor: Explore Croatia

Povezani tekstovi:

Više na Gastronautu o Zlatnoj dolini

U prijestolnici graševine i njezinoj okolici