Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Projekt izbora i edicije „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.

U biblioteci Gastronaut poduzeća Abisal, izašlo je 28. hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti  2023/24.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.


Ove godine je među jelima s kojima se restorani prezentiraju naglasak na specijalitetima čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do 100 km oko restorana. Kod 30-ak jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle potiče. Debljina latice proporcionalna je udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira - restoranu. Aplikaciju je prema ideji Vlatka Ignatoskog, osmislila programerka Matea Ignatoski.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Čips od šarana, Torta od kozica, Carpaccio od lignji, Palenta s dagnjama, razne punjene tjestenine, brudeti i buzare, Rižot od čičoke, Torta od mrkve, Gračanski lonček, Kroket od vepra, delicije od janjetine, boškarina i crne svinje, Šato od muškata, Krem torta od rogača…

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2022, a uz plakete koje im se dodjeljuju 28. rujna 2023. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.
Izdanja iz prethodnih godina možete prolistati klikom na naslovnice knjiga na ovom linku.
Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije.

Izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana Restaurant Croatica 2022 održani su tijekom studenog i prosinca prošle godine. Za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti (u konkurenciji je bilo preko 2400 restorana), a u drugom ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na nivou države i koja je baza za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih specijaliteta.