BAKALAR NA BIJELO (Predjelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
40 dag bakalara
2 krumpira
3 dl maslinova ulja
10 režnjeva češnjaka
1/2 vezice peršina
2 lovorova lista
sol i papar

Upute za pripremanje:

Bakalar namočiti preko noći u vodi. Izvaditi ga iz vode i istući batinom.


Zatim ga skuhati u slanoj vodi s 5 režnjeva češnjaka i lovorom. Kada bakalar postane mekan, oguliti mu kožu, očistiti ga od kostiju i isjeckati nožem ili samljeti.


U međuvremenu skuhati krumpir, zgnječiti ga i dodati bakalaru. Dodati preostali isjeckani češnjak i peršin, posoliti i popapriti. Maslinovo ulje zagrijati i postupno dolijevati u bakalar, stalno miješajući, tako da se dobije pjenasta smjesa.


Namaz od bakalara ohladiti i poslužiti kao predjelo namazan na kruh ili uz domaće rezance.


Uz bakalar na bijelo uredništvo Gastronauta preporuča vino Zlatan Bogdanuša.