Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Toskana

Srijeda, 24. travnja 2002.

Toskanska kuhinja savršen je primjer ishrane bogate složenim ugljikohidratima (žitarice i krumpir) i nezasićenih masnoća (maslinovo ulje), zajedničke mediteranskom podneblju...

Toskanska kuhinja savršen je primjer ishrane bogate složenim ugljikohidratima (žitarice i krumpir) i nezasićenih masnoća (maslinovo ulje), zajedničke mediteranskom podneblju, na kojoj nam zavide sjeverna Amerika i Europa, i o kojoj se čita u dijetološkim časopisima.
Nedavno je u izdanju poduzeća Vitagraf iz Rijeke izašla knjižica Toskana u kojoj su objavljeni recepti 50-ak toskanskih specijaliteta. Iako u Toskani raspolažu sličnim namirnicama i začinskim biljem kao mi ovdje, upotreba začinskog bilja je puno naglašenija, a upotreba povrća kreativnija. Naravno, u gotovo sva jela dodaje se rajčica. Za predjelo će vas u Toskani ponuditi prepečenim kruhom nakapanim maslinovim uljem, natrljanim češnjakom s namazom od nekog povrća. Jedan od specijaliteta toskanske kuhinje je Ribollita, juha od povrća koju treba pustiti da se ohladi, pa je ponovo zakuhati sljedeći dan. Panzanella je i prilog i lagana ljetna večera, a uz priloženi recept moguće su brojne varijacije na temu s krastavcima, maslinama i sirom (ovčji ili feta) ili nekoliko listova salate, rotkvicama i celerom, a također možete dodati kuhana jaja narezana na kockice i komadiće tune iz konzerve. 
U toskanskoj kuhinji su česti kreativni specijaliteti s iznutricama (pr. Odresci od svinjske jetre). Iz knjižice Toskana koju možete nabaviti na kioscima Tiska i Distri presa vam prenosimo recepte za: Kanapee s broskvomPanzanelluRibollituOdreske od svinjske jetre, Kunića u umakuSvinjetinu u umakuSipice s blitvomPijanu tunuKajganu na aretski načinCikoriju u rezancimaPirjani grahTikvice punjene tunomFritule od riže i Drobljenac s grožđem.