Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Već tradicionalni Dani maslina koji se tijekom lipnja održavaju na Puntu obogaćeni su ove godine još jednom manifestacijom koja je pod nazivom Zlatna maslina 2. i 3. XI realizirana u suradnji s Klubom Gastronaut, Hotelima Punat d.d., a uz pokroviteljstvo Turističke zajednice općine Punat. Tijekom dvodnevnog druženje Gastronauta povele su se mnoge diskusije o maslinama i maslinovom ulju, vinima u gastronomiji, održao okrugli stol i natjecanje kuhara za titulu Zlatna maslina. Maslini i Zlatnoj maslini će biti posvećena sljedeća tema tjedna, a ovoga tjedna pokušati ćemo vam dočarati autohtona puntarska jela koja su bila tema prve večeri Gastronauta u restoranu Marina, Punat. 
Restoran Marina nalazi se u marini i iz njega se pruža prekrasan pogled na puntarsku uvalu i usidrene jahte. Unutrašnjost restorana krase unikati na keramici hrvatske naivne slikarice podmorja Marije Brusić – Kovačević. Restoran posluje u sklopu poduzeća Hoteli Punat d.d., a njegovo najveće bogatstvo je voditelj, gospodin Nikola Sindičić koji je sa svojim osobljem uspio ovaj prekrasan, ali za poslovne ljude često dislociran restoran održati među svega 26 restorana u Hrvatskoj koji su svih šest godina uspjeli obraniti titulu 100 vodećih. I održati ga otvorenim cijelu godinu bez obzira na to što se nalazi na otoku. Gospodin Nikola koji je i sam Gastronaut upriličio je ovoga puta nezaboravnu večer za svoje kolege iz cijele Hrvatske, vodeće hrvatske ugostitelje, enologe, somelijere, gastronomske stručnjake i gastronomske novinare.
Evo kako je večer tekla.
Nakon Dalmatino koktela dobrodošlice upriličenog u hotelu Park i tri predavanja na temu maslinovog ulja, Gastronauti su u restoranu Marina dočekani pjenušcem Vinodolska vodica. Na stolovima je u zavezanoj, kariranoj salveti dočekao na drvenim daskama serviran Domaći namaz sa simbolima jela koje su puntari nekada na put nosili sa sobom jer su sastojci čvarci, ovčji sir, panceta, orasi i bademi mogli potrajati više dana. Ovo jelo i sva ostala je gostima predstavljala predsjednica uprave Hotela Punat d.d. gospođa Josipa Bonifačič. U svojim izlaganjima uspjela je u priču spojiti bogatstvo puntarskih običaja i povijesti, ljubav prema gastronomiji i turističku orijentaciju mjesta. Priča gospođe Bonifačić bila je toliko zanimljiva da su Gastronauti tijekom boravka na Puntu odlučili odobriti gospođi Bonifačić članstvo u Klubu, kako bi je i ubuduće imali u svojem društvu.
Kao sljedeće jelo servirano je Jaje na salatu zi povrćem – jednostavno i praktično jelo koje je i u prošlosti uvijek bilo pri ruci. Koristilo se za marende, užine i večere. Uz njega je poslužena Graševina, Mladina koju je predstavio enolog Mladine i predsjednik Društva enologa Hrvatske – Franjo Francern.
Sljedeći gang, Mrkačić na morskom dnu poslužen je serviran na pravom morskom kamenu. Uslijedio je Bakalar po domaću, jelo koje se pripremalo u dugim zimskim danima od suhog bakalara i krumpira. Naročito se koristilo za lošeg vremena zamjenski za svježu ribu i tradicionalno za nemrsne dane, objasnila nam je gospođa Josipa. Gastronauti su uz njega probali Rajnski rizling od Mladine.
Nakon bakalara servirana je Puntarska kiselica, izvorno jelo Punta i otoka Krka, pripremljeno na način nemrsne maneštre. Osnovni sastojci su krumpir, grah i kiselica. Kiselica je ustvari blanširano i fermentirano domaće zelje (broskva) zakiseljena na vlastitoj mliječnoj kiselini. U novije vrijeme kiselina se pojačava dropom ili domaćim vinskim octom, što je i prirodni konzervans. Puntarska kiselica servirana je Gastronautima u zdjelici napravljenoj od tvrdo zapečenog tijesta.
Janjeća jetrica i palenta servirane su sljedeće, uz charrdonay od Mladine. Saznali smo je to tradicionalno puntarsko jelo bilo servirano onih dana kada se koristilo svježe meso. Danas je specijalitet na mnogim druženjima i u posebnim prilikama.
Sljedeće jelo, Janjetina po staru sa šurlicama, bilo je popraćeno demonstracijom kako se šurlice, ta tradicionalna krčka tjestenina rade. Tijesto se rukom obmotava oko velike igle. Ovo jelo posluživalo se za svečanih prigoda (svadba, godišnjica, blagdana). Janjetina je pripremana po izvornom, starom receptu, pirjana u vlastitom umaku. Večera je završila s Framentunjačom i grožđem u košaricama. Framentunjaća je jednostavni starinski kolač od kukuruznog griza i sušenog voća. Tijekom večere bežični mikrofon omogućio je mnoge diskusije između stolova, od toga kako kušati maslinovo ulje do diskusije na koji način vina iz Jastrebarskog sljubiti s puntarskim specijalitetima.