Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Blagodati morskog dna

Utorak, 10. srpnja 2001.

Obje sale Rivice bile su zajedno premalene za primiti sve zainteresirane vodeće ugostitelje, vinske znalce, gastronome i novinare, a sve do jednog osobe koje i same konkretno doprinose razvitku gastronomije, širenju saznanja i obogaćivanju ponude na tržištu.

Postoji puno nama nepoznatih, a dostupnih namirnica - neobičnih, posebnih, paleta okusa. Članovi Kluba Gastronaut, znatiželjni i stručni, održali su svoje prošlomjesečno okupljanje u Restoranu Rivica iz Njivica. Tema skupa bile se Blagodati dna mora. Obje sale Rivice bile su zajedno premalene za primiti sve zainteresirane vodeće ugostitelje, vinske znalce, gastronome i novinare, a sve do jednog osobe koje i same konkretno doprinose razvitku gastronomije, širenju saznanja i obogaćivanju ponude na tržištu. Gastronauti, koji jedni drugima uvijek imaju što reći i međusobno podijeliti iskustva i saznanja, svoja stručna izlaganja i mišljenja razmjenjivali su između brojnih sljedova morskih ježeva, puževa, vlasulja i algi. Viša kustosica, ravnateljica Priorodoslovnog muzeja u Rijeci Milvana Arko Pijevac opisala je tanjure s prirodoslovne strane, a domaćin Dražen Lesica s gastronomske. Izlaganje gospođe Arko Pijevac prenosimo u cijelosti, a Dražen Lesica objasnio je Gastronautima koja su mu to zaboravljena jela preporučili stari stanovnici Njivica i kako ih je pripravio. Saznali smo da su od ježeva, koji su bio vrlo ugodno iznenađenje za nepce jestivi samo jajnici ženki; kako se nekada vrebalo vlasulje za vrijeme oseke i kako gastronomski upotrijebiti četiri vrste morskih puževa. Enolog Ivan Sokolić povezao je u svom izlaganju morsko dno s vinovom lozom koja raste na padinama, a enolog Agrolagune Alfredo Cosetto približio je Gastronautima vina koja su pratila jela. Josip Tariba, vlasnik restorana Amfore iz Voloskog objasnio je prisutnim kolegama i kolegicama da već u moru mogu prepoznati jestivog ženskog ježa jer je ježica uvijek okićena školjkama i kamenčićima. 
Prilažemo recepte jela koje su Gastronauti te večeri probali i opise vina koja su pili.

pjenušac Vinodolska vodica, Studec

Salata od morskih puževa i ježeva uz Pinot bijeli,
Agrolaguna

Juha od morskih algi uz Pinot bijeli, Agrolaguna

Rižoto od volaka uz Malvaziju, Agrolaguna

Pofrigani slani inćuni s kašom uz Chardonay, Agrolaguna

Pohane vlasulje i polpete od hobotnice s blitvom uz Rose,
Agrolaguna

Brudet od puževa i priljepaka sa šurlicama uz Borgonju,
Agrolaguna

Presnac uz Cabernet Savignon, Agrolaguna

Kroštule uz Simfonija tip porto, Studec