Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Podolac i Gastronauti

Utorak, 03. srpnja 2001.

Predljetno druženje kluba Gastronaut održano je 28. lipnja u jednom od 100 vodećih hrvatskih restorana – restoranu Stari puntijar u Zagrebu. Tema večeri bila je Stari recepti i stare pasmine, a večer je započela otvaranjem pjenušca Vinodolska vodica sabljom. Pjenušac Vinodolska vodica koji proizvodi PZ Studec iz Bribira je prirodno pjenušavo bijelo suho vino proizvedeno po tradicionalnoj tzv. ruralnoj metodi Francuske i sjeverne Italije te naše Istre i primorja, a predstavio ga je poznati hrvatski enolog i autor brojnih knjiga o vinima Ivan Sokolić. Uslijedilo je predavanje o podolcu – gotovo izumrlom autohtonom hrvatskom govedu koje su ponovo počeli uzgajati u Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske. Za sada se ti ekskluzivni proizvodi mogu kušati jedino u Starom Puntijaru. Izlaganje na tu temu je za Gastronaute pripremio publicista Horvat Šandor. Predviđeni meni je nakon toga predstavio domaćin Zlatko Puntijar, a prateća vina predsjednik društva enologa i enolog Mladine d.d. iz Jaske – Franjo Francern.
Evo što su te večeri Gastronauti probali. 
Pašteta od kopuna napravljena prema receptu plemičkih kuća iz kraja 19. st. i početka 20. st. servirana je sa Sauvignonom Mladine, berba 2000. Uz Juhu od podolca, napravljenu prema receptu kanonika Birlinga iz 1812. godine, servirana je Graševina Mladina, berba 2000. Punjenog šarana, pripremljenog prema receptu samostana Klarisa iz 13. st. pratio je Charrdonay Mladine, berba 2000. Uz Medaljone u umaku od šafrana prema receptu Marije Kumičić iz 1888. godine serviran je Pinot bijeli od Mladine, berba 2000. Gulaš od podolca napravljen prema receptu iz 6. stoljeća pratio je Teran Agrolagune, berba 2000. Za pauzu i skupljanje energije za daljnje kušanje predviđen je Sorbet DalmatinoPodolca na žaru pripravljenog prema receptu iz 1888. godine pratio je Charrdonay od Agrolagune, berba 2000. Recept za Pletenicu datira iz 13 stoljeća, a pripravljala se u samostanu Klarisa. Za desert su uslijedili Štrukli s bademima prema receptu iz 1888. godine i Paprenjaci prema kuharici kanonika Birliga iz 1812. godine praćeni vinom od maline – Frambovin od Štefančića.