Najveća hrvatska baza restorana i recepata

"Da, želimo biti poput talijanske Toskane, upravo to nam je cilj, ali da bismo ga dosegli moramo surađivati i zajednički nastupati. Nedostaju nam i smještajni kapaciteti i novac za ulaganja pa računamo u budućnosti na veću iskorištenost europskih fondova. Grabimo naprijed velikim koracima u vinarstvu, sportu i gastronomiji, nudimo tradicionalna jela i pića, imamo sve prirodne preduvjete za uspješan turistički razvo.", rekao je nakon okruglog stola posvećenog viziji turizma u Vipavskoj dolini gradonačelnik Vipave Goran Kodelja.


Dolina Vipave tog je kasnolistopadskog  dana  bila okupana suncem, mirisala je na Mediteran i Alpe, zračila je toplinom, neopisivom prirodnom ljepotom i bojama jeseni koja je podsjećala na kasno ljeto. Na svakom koraku vrijedne ruke domaćina spremne pokazati brojnim turističkim novinarima iz Slovenije i okruženja što su spremni učiniti za napredak svog kraja. Tek nešto više od sata udaljena od Ljubljane na putu prema moru, skriva se dolina nazvana po rijeci Vipavi sa svojim živopisnim gradićima, brdima punim nasada vinove loze i dolinama s voćnjacima, maslinicima i drugim  mediteranskim kulturama. Stvorena za romantičan odmor, za bijeg od gradske vreve ili za adrenalinske sportove za one koji traže aktivan odmor.


Glamping Theodosius u Vrhpolju, naše prvo odredište, spoj je i romantike i gastronomije i aktivnog odmora, pojašnjava vlasnica Andreja Škrlj. Po definiciji glamping, odnosno luksuzno kampiranje, spoj je prirode i modernog dizajna. To znači da  glampiranje uz boravak u prirodi omogućuje sav potreban komfor koji ćete dobiti u klasičnom apartmanu, a ovakav oblik odmora sve je popularniji i kod nas.
Upravo to pruža pet drvenih kućica usred prekrasne brdovite šume kao da su ih vile donijele a izgradili su ih i postavili domaći majstori. Moderno su uređene i savršeno uklopljene u okoliš, gotovo nevidljive među stablima. Tu smo  kušali zanimljivo pivo s kavom iz Ajdovščine i grickali talijanski sir uz domaće nareske.
 

Put nas zatim vodi na Planinu nad Ajdovščinom od kuda puca prekrasan pogled na okolna brda i doline. Gledamo sa terase  vinara Guerila wines vlasnika Zmaga Petriča u  terasaste vinograde, sada u zlatnožutoj boji. Pijuckamo njegovo  vino rađeno na biodinamičan način ,a taj  organski pristup bez kemijskih sredstava  koji je  davne  je 1924. godine promovirao Rudolf Steiner austrijski filozof porijeklom iz Međimurja  danas je   sve popularniji u svijetu pa tako i u Sloveniji. Vina su uistinu posebna okusa, a takva je bila i hrana koju su pripremale članice „Društva gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini“ koje su izdale i kuharicu pod nazivom “Da  ne bi pozabili“ s više od 230 tradicionalnih recepata. Počastili su nas s juhom od celera i pancete  šelinka,  zatim s  izuzetno ukusnim raviolima punjenim  repkom tropinkom i roladom od kestena.

 

U Vipavi smo posjetili i Vipavsku vinariju osnovanu davne 1894 godine, koja je kroz povijest doživjela uspone i padove. Sada je u vlasništvu Austrijanaca i polako se oporavlja nakon stečaja i ponovo uzdiže iz praha na putu prema uspjehu.

Šlag na kraju ovog turističko gastronomskog putovanja bio je dvorac  Zemono ,poznata Gostilna pri Lojzetu i još poznatiji majstor kuhinje Tomaž Kavčić. Rekli bi tako skroman izvana a tako bogat iznutra. Ne treba puno riječi o Tomažu njega poznaju svi koji vole uživati u jelu i piću pa ću za kraj opisati što nas je dočekalo na terasi dvorca Zemono.

Najprije topla goveđa  juhica poslužena na originalan način:

Predjelo kravlji kuhani sir i šunka pečena u kruhu:

Pjena od jajeta i krumpir-pire s tartufima originalno posluženo.

Desert,tako jednostavan a tako ukusan!
Pomi – kaki i pire od kestena u čašici:

Sorbeto:

Sve to uz čašicu onih svježih, pitkih vipavskih vina i šampanjca. Ova vinska regija idealna je za rast posebnih vinskih sorti kao što su Zelen, Pinola, Ribolla ali i brojnih drugih.

Više o slovenskim gastronomskim adutima na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske

Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Okusi Krškog kraja

Vipavska dolina

Slovensko Posavje

Novinarska šetnja Slovenijom