Najveća hrvatska baza restorana i recepata

I Hrvatska i Slovenija, uz svoja pogranična područje kriju mnoge zanimljive priče i lokacije koje nisu još razvikane, a vrijedi ih posjetiti. Jedno od njih je Bela krajina, udaljena 20-ak km od autoceste Rijeka - Zagreb (izlazi Netretić u blizini Karlovca), omeđena rijekom Kupom i planinama Kočevski Rog i Gorjanci.

Na poziv kolega iz Društva turističkih novinar Slovenije uputila sam se prema Metliki, bez jasne ideje što se tamo krije i što će to turistički novinari nekoliko dana otkrivati. Koliko iznenađenja može skrivati područje pored kojega godinama bez razmišljanja prolazimo, pokazala su nam naredna dva dana.

Prvo iznenađenje, dočekalo nas je u smještaju Big Berry koje je simbioza netaknute prirode i maksimalnog komfora, uz demonstraciju ekološke osviještenosti u svakom detalju. Big Berry se sastoji od 10-ak kućica kapaciteta 2-10 osoba, a proizveo ih je vlasnik resorta, poduzeće Hosekra. Svaka od njih ima na svojoj terasi jacuzzije u kojima se možete prepustiti čarima tople kupke i

masaže mjehurićima te uživati u bojama prirode i rijeke Kupe, dok s druge strane kućice, kroz velike prozore, u vaš dnevni boravak vire kravice na ispaši.

Gostima su na raspolaganju kanui i bicikli, velike ljuljačke nad rijekom i baldahini koji čine na livadi sjenu komfornim ležaljkama. Doručak vas ujutro čeka u košaricama na vašoj terasi, a sastoji se od domaćih jaja koje tek treba skuhati, kobasica, sireva, jogurta, meda i marmelada s imenima i prezimenima okolnjih malih proizvođača te pročišćenog maslaca Ghee kojeg inače kupujem na ekološkim sajmovima. 

Tijekom naredna dva dana, otkrivali smo što sve gosti koji tamo dođu uz uživanje u prirodi mogu raditi, ako im se uopće izlazi iz raja koji se zove Big Berry.

 

Iznenađenje 2 – koktel Mussolini i sladoled od češnjaka u gostioni Veselič

Oko 5 km od Big Berry, u Metlici se nalazi gostiona Veselič. Osoblje će vas ponuditi s

tradicinalnom Belokranjskom pogačom, koja je u cijelom kraju znak dobrodošlice. Uz ponudu domaćih jela, vlasnica Andreja Drakulič Veselič se ponosi specijeliatetima s češnjakom

kojeg sama uzgaja, a s njime radi i juhu i sladoled. Kreacije sa sezonskim namirnicama su stalno aktualne, pa nam se tako ukazala prilika za probati i pohanu bazgu, a na juhu od vrganja, pastrvu i

žiflofke ćemo se vratiti. Za aperitiv nudi koktel Mussolini - špricer s dodatkom soka od maline uz svježe jagode. 

Iznađenje 3  - 11 pjenušaca kod Simoniča, uključujući i jedan sa zlatom.

Kraj je vinorodan, a jedna od perjanica je i proizvodnja pjenušaca Penine Simonič u Semiču, proizvodi ih se čak 11 vrsta i osvojili su mnoga svjetska priznanja. Pojedine boce odleže u moru, a nekima se doda i zlato u proizvodnji.

Iznenađenje 4 - Vinska banka u Vinskoj kleti Prus.

Vinara Jožefa Prusa svakako treba posjetiti, uz proizvodnju sortnih vina zaigrao se i s kupažama, a one su pak u njegovu vinariju donijele nekoliko medalja. Prezentacije u vinariji su vrlo žive i obojene toplinom, jer se na početku između vas i bačava u kojima sazrijevaju vina spušta

platno na kome je fotografija preko koje s upoznajete sa svim svih članovima obitelji Prus.  U daljnjoj šetnji podrumom između medalja i bačava, naći ćete s u Vinskoj banci, u kojoj ljubitelji vina imaju svak svoju nišu pod ključem i u kojima se vino čuva u kvalitetnim podrumskim uvijetima.

Nalazi se u Metliki i veliki podrum Kmetijske zadruge Metlika prilagođen prijemima velikih grupa, a u njemu i šamponsko vino Metliška črnina.

Iznenađenje 5 – škola Bistra buča, po uzoru na 1957.g.

Jedan od neobičnih sadržaja za goste Bele Krajine je mogućnost da dožive “čari” školovanja iz 1957. godine. U školi Bistra buča „strogi“ učitelj koji učenicima prijeti klečanjem na kukurzu, na

duhovit način propituje i paralelno ih uči o posebnostima kraja, među kojima su Belokranjska pogača, vino modra frankinja, jamski medvjed koji je tu obitavao prije 27000 godina... Nakon sat vremena provedenih u školi, možete zaraditi i diplomu. 

Iznenađenje 6 – pasoš Slobodne Belokranjske zemlje i VONoJETA kod Badovinca.

Osviještenost i smisao za šalu stanovnika Bele krajine, posebno dolazi do izražaja u gostioni Petra Badovinca u kojoj vas on i Toni Gašperić prvo upute u Uniju vinorodnih zemalja i mogućnost dobivanja pasoša Slobodne Belokranjske zemlje. Prvi ulaz u Slobodnu Belokranjsku zemlju treba zaraditi pijenjem rakije Karampampula s 18 trava, a potom možete zatražiti državljanstvo, “putovnicu” u kojoj možete skupljati pečate kao dokaze svake svoje posjete lokalnim gostionama i vinarijama te VINoJETU u s kojom imate 50% popusta na besplatne parkinge u Beloj krajini.

Oduševljeni kreativnošću i okusima kraja, unaprijed se veslimo što je i hrvatski LAG Vallis Colapis na čelu s Milanom Medićem, krenuo u zajedničke projekte pograničnog područja Hrvatske i Bele krajine.

Karin Mimica

 

Više o slovenskim gastronomskim adutima na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Okusi Krškog kraja

Vipavska dolina

Slovensko Posavje

Novinarska šetnja Slovenijom