Najveća hrvatska baza restorana i recepata

  Nedavno je u Kopru i njegovoj okolici, s ciljem upoznavanja turističkih novinara s enološkim, gastronomskim i turističkim potencijalima kraja, organizirana 8. međunarodna novinarska berba grožđa.

 Sudionici novinarske berbe, svake godine beru jednu autohtonu sortu grožđa, a ove godine je to bio refošk u selu Truške, u vinogradima Rodica. Prilika je to bila i za upoznavanje s lokalnim vinogradarskim običajima,

od plesova s košarama na glavi,

do ritualnog pranja nogu Vinske kraljice

prije gacanja ubranog grožđa.

  Klet Rodica, nalazi se na brdu, u zaleđu Kopra. Na 15 hektara raste 60.000 trsova refoška, malvazije, crvenog muškata, merlota, cabernet sauvignona, syraha i sivog pinota.

  Iznad vinograda, vinarije i kleti nalazi se šuma bogata tartufima. Nas je kroz nju provela Sara Kocjančić sa svojim psom tartufarom Lizom,

koji je u nepunih 10 minuta kroz igru pronašao i donio svojoj gospodarici 4 tartufa.

Sada im je taman sezona, crni se beru od travnja do listopada, a bijeli od rujna do siječnja. Bijele je malo teže naći jer su skriveni 20-ak i više centimetara pod zemljom, a zbog njihove rijetkosti, cijena im je prošle godine dosezala 4.000-6.000 Eura. Žalila nam se Sara, da preko 80 % tartufa pojedu divlje svinje. I divlje svinje koje su se hranile tartufima i tartufe možete na razne načine probati u restoranu vinarije Rodica.

Divlje svinje – veprovi, najčešće se kod Rodica nađu u gulašu s domaćim njokima ili posluženi kao odreci.

Tartufe pak s izrazitim ponosom sam na fuže riba vlasnik vinarije Marinko Rodica, dok njegov sin Aleš s ponosom uz njih toči malvaziju odležanu u akaciji, pjenušac, refošk rezervu…

 

  Kada se iz Rodica uputite prema Kopru, u selu Marezige, naići ćete na Vinsku Fontanu. Kupnjom žetona, možete se sami s fontane poslužiti s vinskim ponosima kraja

te pri tom uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža na Kopar i Koparski zaljev.

  I Kopar se novinarima gastronomski prezentirao, pa su tako domaćini za upoznavanje s paletom okusa mora izabrali gastronomsku perjanicu Kopra – restoran Savor.

Smješten uz lungo mare, uz čudesa od plodova mora, toče se pjenušci i vrhunska vina.

Nakon delicija od školjki, riba i škampi, svako vrijedi probati i tortu od lješnjaka. Praznik za oči i okusne nepce.

U Savoru se toliko ponose svojom kuhinjom, da čak i krumpiri koji se poslužuju uz brancina, nose njihov pečat.

Voditeljica restorana Blažka Juhart s posebnim zadovoljstvom gostima prezentira i niz digestiva.

  Bogata vinima i lokalnim okusima je i vinoteka – kušaonica Okusi Istre koja se nalazi u starom dijelu grada.

U njoj su okupljena vina iz hrvatskih i slovenskih vinogorja istre, koja se može prije kupnje probati u kušaonici obučenoj u drvo.

  Grad Kopar, sve više ulaže u turističku ponudu, posebice onu koja je prilagođena turistima koji stižu s kruzerima. Imali smo tako zadovoljstvo priključiti se grupi od 600 osoba s luksuznog kruzera Azamara za vrijeme čijeg je boravka kroz stari dio grada provučen crveni tepih koji ih je vodio do koncerta Perpetuum Jazzile.

  Dožupan Peter Bolčić nas je, tijekom prezentacije svoga kraja, s ponosom podsjetio da je Kopar nositelj titule Europska destinacija izvrsnosti - Eden za 2017/2018. godinu.

 Sudionici novinarske berbe su bili smještenu u hotelu – hostelu Museum, ugodnom mjestu u starom centru, s vlastitim parkiralištem.

  Projekt novinarske berbe, pokrenuo je prije osam godina predsjednik Turističkih novinara Slovenije Drago Bulc, sa svojom pomoćnicom, novinarkom Cvetom Potočnik, a s ciljem promocije autohtonih sorti grožđa i kraja koji ih okružuje.

  Što su novinari radili na nekoliko prethodnih berbi na kojima smo ih pratili, možete pročitati  u tekstovima: Novinarska berba za Uhudler - vino na granici legalnosti,Slovensko Posavje i Vipavska dolina.

Karin Mimica