Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kako je zahladilo, toplice i opuštanje u termalnim vodama postaju sve atraktivnije odredište. Zbog blizine našoj granici i atraktivnih bazena i wellness ponude, priličan broj Hrvata svoje vikende provodi u
Termama Čatež. Na njezinoj zimskoj rivijeri isprepliću se bazen s valovima, unutarnji i termalnim vodama povezani vanjski bazen, veliki tobogan, otok i spilje s masažnim slapovima - zimski raj za djecu. Tijekom svog zadnjeg boravka u Posavskom kraju, u organizaciji slovenskog FIJET-a i Centra za poduzetništvo i turizam Krško, imala sam prilike upoznati i brojne atraktivne aktivnosti za odrasle kojima se mogu posvetiti dok se njihovo dijete sigurno brčka u bazenu pod budnim okom čuvara. Dakle, ako se nađete u Posavju, regiji u koju spadaju  BrežiceKrškoKostanjevica na KrkiSevnicaRadeče i Bistrica na Sotli, regiji koja se nadovezuje na granicu sa Slovenijom blizu Samobora, ljubiteljima gastronomskih i enoloških doživljaja i rariteta u pauzama između bazena, sauna i masaža toplo preporučam:
Etnoart turizem Špiler u Kostanjeku-  izvrsna domaća hrana, vino iz vlastite proizvodnje, okružje zelenila, mira, vinograda i izložaka u kojima je glavni umjetnik priroda.
Oštariju Debeljuh u Brežicama - odlična šunka u kruhu, kobasice u pikantnim umaku, gulaš od divljači.
Okrepčavalnicu Kranjčić Ana s vlastitim ribnjakom, specijalitetima od pastrva i šarana uključujući i vlastitu proizvodnju dimljenih pastrva.
Gostionu Oštirka  u Radečem iz koje kreće
splavarenje po Savi. Uz veselu atmosferu, plovi se po Savi, pleše, jede gulaš i uživa u ljepoti kraja i prirode kroz koju se prolazi. Vožnja traje oko 2 h.

Srednjevjekovni restoran u sklopu zidina starog Grada Rajhemburg. Ugostitelj i autor kuharica Fric Andrej priređuje u svom restoranu gozbe po uzoru na srednjovjekovne. U blizini je i Čokoladnica Kunej u kojoj su proizvodi čokoladno vino.
Posjet starom gradu Sevnica. Uz brojne sadržaje u njemu  je i osmišljena priča u kojoj sudjeluju i maleni gosti, od buđenja i druženja s barunom do raznih kvalietno osmišljenih dvorskih igara. Odrasli mogu za to vrijeme uživati u raskošnoj kušaonici i vinoteci dvorca.

Dvorac  Mokrice ima u svom sastavu luksuzni restoran, smještaj i svoje golf terene.

U Posavju su veliki zaljubljenici u cviček – vino na granici europske legalnosti. Naime, cviček se sastoji od 4 sorte grožđa – 2 bijele (rizling i kraljevina) i 2 crne (zametna crnina 40-50%) i modra frankovka) i ima manje od 10% alkohola, a oboje po europskim zahtjevima nije prihvatljivo te slovenci skoro nisu ušli u Europsku Uniju jer se nisu htjeli odreći cvičeka. Kompromis je nađen tako da je cviček postao jedan od 4 izuzetaka koji su kao zemlja imali pravo zatražiti. Danas su mu posvećeni hram, muzej, ima svoju ambasadu, bira se kralj cvičeka i s ponosom ga proizvodi svaka vinarija, prezentirajući ga uz bok puno kvalitetnijih i oplemenjenih vina. Turistički novinari su sudjelovali u berbi grožđa sorte zametna crnina, a gosti mogu u svako doba godine iznajmiti kućicu u vinogradu –
zidanicu.
vinariji Krško se održavaju i vođene degustacije te obilasci podruma. Uz cviček, od koga se radi i Kraljevski pjenušac, perjanice vinarije su vrhunska modra frankinja i pinot bijeli te sauvignon i chardonnay izbor suhih bobica. Predsjednik slovenskog društva turističkih novinara, Drago Bulc i direktor vinarije Janez Živić i najavili su da će pjenušac Kraljevi cviček biti u 2014. napravljen i od grožđa koje su novinali ubrali, te biti proglašen World Travel Press Wine 2014.
Vinarija-restoran Dular u Kostanjeku nudi između ostalog odličan sauvignon i jednu vrstu pogačica sa čvarcima koje mogu i same biti motivom dolaska.

U vinskoj kleti Mastnak – uz mirna vina proizvode i 4 vrsta pjenušaca – linije Vlentina i Valomet.
Motiv održavanja skupa na kome sam imala prilike stjecati ova ugodna iskustva bio je Treća međunarodna berba grožđa organizirana za turističke novinare i velika je vjerojatnost da će sljedeće godine domaćin berbe biti Hrvatska.

 

Gastronomske reportaže iz Slovenije na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske

Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Vipavska dolina

Novinarska šetnja Slovenijom