Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Specijalni efekti u Postojnskoj spilji tijekom „potrage“ za međunarodnim turističkim Oskarom – Zlatnom jabukom 
Poželite li posjetiti najpoznatiju turističku špilju na svijetu – Postojnsku jamu, uroniti u njezin sigasti raj, voziti se vlakićem duboko pod zemljom i šetati dvoranama  u kojima stalagtiti i stalagmiti čine prirodnu kulisu prizora koji se može vidjeti u fantasy filmovima, a potom se okrijepiti čuvenim vinima Vipalske doline, naći ćete se na destinaciji kojoj su turistički novinari FIJET-a ove godine na svjetskoj razini dodijelili Zlatnu jabuku – godišnjeg turističkog Oskara. U organizaciji FIJET-a Slovenija i njezinog predsjednika Draga Bulca, izabrali su je i za destinaciju ovogodišnje novinarske berbe grožđa za novinarsko vino.Prava Zlatna jabuka i Torta obučena u jestivo zlato.
Kako sam imala zadovoljstvo sudjelovati i na ceremoniji dodjele Zlatne jabuke po koju su se alpinisti popeli na jednu od stijena podzemne, prirodno akustične Koncertne dvorane i na novinarskoj berbi grožđa, kao i na pratećim programima upoznavanja s lokalnom gastro-eno ponudom, u Vipavskoj dolini, iz prve ruke mogu preporučiti sljedeće:
Postojnska jama/špilja je svjetska prirodna  atrakcija koju je do sada organizirano posjetilo preko 35 miliona turista iz cijelog svijeta. Mnogi su radi nje doletjeli s drugih kontinenata, a nama iz Hrvatske je tako blizu… 
Predjamski grad je 10 km udaljen od Postojne, a radi se o dvorcu ukopanom u stijenu, okruženom atmosferom bajki i legenda.
- Podrum vinarije Vipava 1894 i kušaonu Vipavavski hram u kojoj možete uživati u pet različitih pjenušaca – penina, brojim bijelim vinima među kojima je i vino od autohtone sorte zelen, pod nazivom Zelen Prestige te crnim vinima od kojih najviše preporučam Barberu. Vipava 1894 godišnje proizvede više od 4 milijuna litara vina.

Pripreme za 4. Međunarodnu berbu grožđa, turistički novinari s Borisom Ježom, direktorom vinarije Vipava 1894 i Vinskom kraljicom Slovenije Špelom Štokelj
- Mlade, suvremene vinarije koje pričaju svoje priče o autohtonim sortama i vrhunskim vinima su Burja, Vina Vidus (posebna preporuka na njihovu barberu) i Pasji rep koji se u svojoj proizvodnji uz vino Zelen ponosi vinima Jebačin Beli, Jebačin Rdeči i Jebačin Rdeči – magnum. Vlasnici tih vinarija su ujedno angažirani članovi Udruge zelen koja okuplja proizvođače te autohtone sorte.

Berba grožđa za međunarodno novinarsko vino na položajima Vipava
- Prave, autohtone okuse domaćih specijaliteta vipavskog kraja možete doživjeti u mjestu Črniče, u  seoskom turizmu Arkade Cigoj. Na svom imanju uzgajaju i proizvode specijalitete od crnje svinje, a kćerka vlasnika, Maja Cigoj bila je vinska kraljica Slovenije 2005. Godine.

Turistički novinari iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Češke nakon berbe
Dvorac Zemono i njegov vlasnik Tomaž Kavčić – Tomi osmislili su svoju gastronomsku priču u koju su ukomponirali najnovije svjetske gastronomske trendove i prezentacije hrane popraćene specijalnim  efektima.

Specijalni efekti pri serviranju u Dvorcu Zemono
- Za smještaj u Vipavskoj dolini preporučam apartmane Koren koji se nalaze u centru Vipave, a posjeduju i svoju, toplo uređenu kušaonicu vina.

Pogled u/iz praznog tanka vinarije Vipava 1894
Realizaciju novinarske berbe i predivnih nekoliko dana upoznavanja s Vipavskom dolinom su pomogli: Konzorcij zelèn iz gornje Vipavske doline; Općina Vipava; Zavod za turizam TRG Vipava; Primož Lavrenčič, imanje Burja; Vinski podrum Agroind, Vipava 1894; Tomaž Kavčič - Gostilna pri Lojzetu, Zemono; Janko Trošt, podrum Vidus i  Vinski podrum Pasji rep - Franc in Samo Premrn. Vjerujem da će i naši čitatelji uživati u posjeti Postojni, Vipavskim podrumima i proizvodima Vipavske doline.