Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Jeste li znali da postoji Biserno ostrvo na kome raste sorta grožđa muškat krokan koje nema nigdje drugdje?  Biserno ostrvo nalazi se na rijeci Tisi, blizu Novog Bečeja, a turistički novinari koji svake godine u ovo doba beru neku od rijetkih sorti grožđa i upoznaju kraj koji ga okružuje, ove su se godine uputili iz BiH, Češke, Finske, Hrvatske, Slovenije i Srbije u vojvođanski Banatski kraj. Projekt Međunarodne novinarske berbe je prije 9 godina pokrenuo slovenski novinar Drago Bulc, a ove su godine njegovoj Udruzi turističkih novinara Slovenije bili partneri FIJET Srbija (Udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu Srbije) te Turistička zajednica Novi Bečej.

Tijekom berbe u vinogradima krokana, domaćini iz TZ Novi Bečej na čelu s direktorom Sašom Dujinom, demonstrirali su stare običaje vezane uz berbu - dolazak konjskim zapregama, muljanje

grožđa i djevojačko gaženje grožđa te vinogradarski doručak na balama slame s lokalnim delicijama - kobasicama, slaninom, švraglom, sirom, kuhanim krumpirom i jajima, šunkom, lukom i čvarcima.

Biserno ostrvo na kojem se nalazi vinograd Tiska perla prostire se na 980 ha u nekadašnjem koritu rijeke Tise, danas je plodno tlo na kome uspijeva ta sorta rijetka popust bisera – muškat krokan.

Kroz Novi Bečej rijeka Tisa prolazi u jednom od svojih najljepših izdanja - pored šetnice ukrašene

ružičastim cvijećem, amfiteatra u kome se održavaju koncerti i predstave, mnoštva zelenila,

vikendica na pontonima i čardi koje nude slatkovodnu ribu i specijalitete s roštilja. Po Tisi se možete

voziti brodicama, gliserima, kanuima, a zalazak sunca nad njom je nešto što vrijedi doživjeti i već se zbog njega se uputiti put Banata.

Blizu šetnice, nalazi se galerija Garažerija koju vodi umjetnica slikanja, oslikavanja i kuhanja

Nadica Josimović. Ukoliko imate sreće, ponuditi će vas svojom rakijom od dunja, slatkim od

dunja, knedlama od šljiva ili nekim drugim domaćim specijalietom. Nadica je i domaćin likovnim kolonijama te iz nakadašnje garaže svoga supruga širi kreativnost i pozitivu. Ukoliko volite

umjetnička djela koja imaju i upotrebnu vrijednost u Garažeriji možete kupiti ručno oslikane stare kofere i druge stare predmete u novim umjetničkim "haljinicama".

Novi Bečej i njegova okolica, ponose se i muzejom građanske kulture Glavaševa kuća, u čijem vrtu

živi mnoštvo sova; ostacima srednjevjekovnog benediktinskog samostana Arača; Muzejom

poljoprivrede Kotarka” & “Žitni magacin u Novom Miloševu te Muzejom tehnike i traktora Žeravica u

sklopu kojeg se krije i soba Duška Popova po kome je osmišljen lik Jamesa Bonda.

Domaćini su upoznali novinare i s običajima koji žive, pa su tako novinari imali priliku u Novom Miloševu, u restoranu Mali rit, prisustvovati demonstraciji proslave Banatske krsne slave i gozbi

koja joj je je uslijedila.

Ukoliko vam se pruži prilika da se nađete u Novom Bečeju u večernje sate, vrijedi posjetiti neku od

tradicionalnih kafana u kojima sviraju cigani, a lokalne gazde troše dnevne zarade na naručivanje pjesama. Velika je šansa da ćete im se poželjeti pridružiti. Atmosfera koja tamo vlada vibrira životom i podsjeća na filmove Emira Kusturice. 

Prenoćiti možete u hotelu Tiski cvet u kome je i kvalitetan wellnes centar, u hostelu Stara Vranjevačka opština ili u nekom od brojnih prenoćišta koja se nude po privatnim kućama.

U Novi Bečej vrijedi otići uživati u zalasku sunca na Tisi, specijalitetima od slatkovodne ribe i divljači s okolnih lovišta, vinu iz vinograda korokana i jednostavnosti i toplini domaćina.   

Karin Mimica

Prethodne novinarske berbe koje smo na Gastronautu popratili:

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Novinarska berba za Uhudler - vino na granici legalnosti

Slovensko Posavje

Vipavska dolina