Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kada jedno vino biva nekoliko puta kroz povijest zabranjeno, pa dopušteno, pa opet zabranjeno, pa dopušteno samo u austrijskom Burgenlandu, turistički novinari imaju jak motiv da na terenu provjere o čemu se radi.

7. Međunarodna novinarska berba grožđa za novinarsko vino je održana u Burgenlandu u Austriji, a bralo se grožđe za vino Uhudler čija je proizvodnja na granici legalnosti (austrijske inačice sorte Izabela, Direktor) i dozvoljena je samo u nekoliko općina pokrajine Burgenland.

Vinogradi Burgenlanda

Nakon što je filoksera poharala europske vinograde, 1860. godine su iz Amerike došle u Europu sorte izuzetno otporne na bolesti grožđa direktori, hibridi. Tijekom dvadesetog stoljeća optuživalo ih za metilni alkohol u bobicama te 1961. zabranilo proizvodnju Uhudlera za prodaju, ali dopustilo za osobnu upotrebu. 1985. godine zabranjena je proizvodnja vina Uhudler i za osobnu upotrebu. Ekološkim osvješćivanjem i pokretima protiv pesticida koji nisu nužni za rast ovih sorti te velikim angažmanom članova Udruge "Prijatelji Uhudlera", vino je dopušteno ponovno 1992. godine te do 2030. godine može biti na tržištu bez ograničenja, ali isključivo kao posebnost Burgenlanda. Proizvode ga iz sorti Concord, Delaware, Elvira und Ripatella i tvrde da se metlini alkohol zbog kojeg su sorte direktora zabranjene nalazi jedino u kožici koju oni pri proizvodnji odvajaju. Novinarima je borbu za legalnost Uhudlera prezentirala Verena Dunst koja se kao članica pokrajinske vlade zalagala za legalizaciju Uhudlera u Burgunlandu.

Sudionici 7. novinarske berbe s domaćinima

Drago Bulc, inicijator novinarske berbe grožđa za Uhudler vino na tu temu kaže: „Legalne sorte grožđa treba u pojedinim godinama špricati i po 16 puta, pa vi vidite što je od toga zdravije. Smatram da iza zabrana stoje proizvođači zaštitnih sredstava protiv bolesti vinis vinifere. Novinari, sudionici berbe, dva su dana pili i zavoljeli Uhubler i nitko nije imao problema s glavoboljom. Na berbi smo vidjeli da je grožđe nevjerovatno zdravo, a u kletima da proizvođači imaju najsuvremeniju opremu.“.

Martin Weink prezentira svoj pjenušac od Uhudlera

Proizvođači Uhudlera okupljeni su u udruzi te imaju i vinsko selo i zajednički prostor za prezentaciju i prodaju Weinmuseum Moschendorf. Novinare je kroz kleti i vinske podrume proveo glumac Martin Weink (Inspektor Kunz u seriji Inspektor Rex) koji je i sam ponosni proizvođač Uhudlera i pjenušca od Uhudelara na svojoj kleti Weinek Wein, dok im je domaćin u Vinskom selu bio Thomas  Schreiner.

Vinoteka Mirth

Uhudler ima voćnu aromu koja najviše asocira na jagode, a koristi se i u gastronomiji, pa je tako Matthias Mirth, vlasnik Uhudlerei Mirth, Eltendorf u svom restoranu osmislio i meni na bazi Uhudlera na kojem su i juha od Uhudlera, mesni i riblji specijaliteti u umaku od Uhudlera, slastice prelivene sirupom od Uhudelara…

Juha od Uhudlera   Svinjetina u umaku od Uhudlera

U sklopu objekta Uhudlerei Mirth se nalazi i vinoteka s kušaonicom, 12 soba, vinarija i proizvodnja bučinog ulja, a obitelj Mirth ima i svoj uzgoj divljih svinja koje obitavaju u šumi na 6 hektara ograđenog područja.

Mirth lovište i uzgoj veprova

Rezultat tog uzgoja su, naravno, i prušut i kobasice od vepra, pašete s veprovinom i veprovina na brojne načine pripremljena u restoranu, među kojima je i Bečki odrezak od veprovine. Mjesto su koje svakako vrijedi posjetiti i koje vam može biti odlična baza ukoliko se uputite po vinsko-gastronomske doživljaje u Burgenland, jer je Matthias Mirth i veliki entuzijasta koji nastoji svoje kolege okupiti u zajednički turistički proizvod.

Mirth kobasice od veprovine   Mirth slastice s Uhudlerom

Vrhunsku gastronomiju možemo preporučiti i u gostionici – hotelu Krutzel, Heiligebrunn čiji je restoran također osvojio brojne nagrade, a osobno sam se u njoj odlučila za pačju jetricu i ciganski ražnjić.

Punjene knedle   Ciganski ražnjić

Austrijski zakon kaže da vinari, ako ne žele da ih se tereti s porezom na ugostiteljsku uslugu prehrane, smiju u svojim kušaonicama uz svoja vina služiti samo hladne nareske. To su do savršenstva doveli u Vinskoj konobi Buschenschank gdje jedan od pladnjeva za jednu osobu sadrži čak 17 različitih namirnica serviranih na drvenom pladnju (suhomesnato, sirevi, namazi, marinirano povrće), a cijena mu je 6.80 €. Pruža odličnu podlogu za kušanje vina koje kuća nudi i koja su često u pratnji harmonike.

U njihovoj blizini je i hotel Schwabenhof u kome nakon degustacija Uhundlera možete odmarati s pogledom na japanski vrt hotela.

Degustacija octa na imanju Himman   Dućan Himman sa 37 vrsta octa

Od Uhudlera se proizvodi i ocat, a to je samo jedan od 37 vrsta octa koje proizvodi Alles Essig obitelji Himman u Rudersdorfu. Kažu da proizvode ocat od svih voćaka i povrća koje oko njih raste, pa se primjerice kod njih može kušati i kupiti ocat od rajčica, šparoga, krastavca, marelica, pa čak i kivija koji raste na njihovom imanju.

Vina Uhudler u svojem vinogradu

7. međunarodnu novinarsku berbu na kojoj smo upili ova lijepa iskustva organizirali su austrijski Süd-Ost Journal u vlasništvu obitelji Krois – oca Hannesa Kroisa i sina Hannesa Doriana Kroisa, Udruga proizvođača Uhudlera i provincija Burgenland, grožđe se bralo i u vinogradima Pfeiffer gradonačelnika Eltendorfa Josepfa Pfeiffera, a inicijator novinarskih berbi i novinarskih vina je Drago Bulc, predsjednik Turističkih novinara Slovenije s generalnom tajnicom Udruge, novinarkom Cvetom Potočnik.

Grožđe za Uhudler   Karin Mimica na novinarskoj berbi

Karin Mimica