Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Naša najzastupljenija sorta grožđa i vina - graševina, nalazi se u svakoj četvrtoj boci koja se proizvede u Hrvatskoj. Ima graševina i svoj Festival u sklopu kojeg se održava Simpozij graševine, a u Kutjevu je po njoj nazvan i glavni trg – Trgom graševine.

U prekrasnom ambijentu kutjevačkog Dvorca Turković, održan je zadnjeg dana u svibnju, Simpozij posvećen graševini. Mnoge su se zanimljive informacije iz svijeta graševine i vinarstva mogle na njemu čuti, pa je tako prof.dr.sc. Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu iznio rezultate svoje studije – Graševina ne deblja. Ako pijemo primjerice vino graševina, umjesto cocktaila Pina Colada, unijeti ćemo u sebe četiri puta manje kalorija.

Poseban naglasak ove je godine na Simpoziju stavljen na razvoj vinskog turizma. O njegovim potencijalima govorila je mr.sc. Neda Telišman – Košuta s Instituta za turizam, dok su kvalitetan primjer razvoja vinskog turizma u mađarskom vinogorju Villany i o razvoja vinske ceste Villany – Šikloš, prezentirali Zoltan Gyorffy i Boglarka Dora Kovacs.

O Zakonu o vinu, koji je nedavno donesen, a u izradi kojeg su sudjelovali i vinari, govorili su doc.dr.sc.Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, doc.dr.sc.Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Vlado Krauthaker, dopredsjednik Udruge Graševina Croatica.

O obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vinarijama, govorila je dr.sc. Vlasta Zanki, iz HEP-ESCO-a.  Koliko su nove sorte vinove loze rezistentne na bolesti, pogodne za uzgoj i proizvodnju vina, govorila je prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić.

Na Simpoziju o Graševini sudjelovali su - potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević.

Festival graševine u sklopu kojeg je održan i Simpozij, organizirali su Udruga graševina Croatica i Udruga kutjevačkih vinara, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, Grada Kutjevo, TZ grada Kutjeva, Požeško-slavonske županije, Savjetodavne službe, Kutjevo d.d. i Dvorca Kutjevo te PR podršku Light komunikacija.

Simpozij o Graševini završio je dodjelom priznanja vinima koja su nagrađena na ocjenjivanju graševina. Na ocjenjivanje je pristiglo 128 uzoraka graševine, veliku zlatnu medalju dobilo je šest graševina, zlatnu medalju dobila je 51 graševina, srebrnu medalju dobilo je 60 graševina, a brončanu medalju šest graševina. Medalje za nagrađena vina uručili su Ivan Grgić, predsjednik Udruge Kutjevački vinari i Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica, a nagrade za šampione uručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Šampioni su dodijeljeni u tri kategorije – šampion vina berbe  2017. i starija godišta za suha vina su Iločki podrumi sa vinom “Graševina Velika Berba” berbe 2011, šampion vina berbe 2018. sorte graševina za suha vina je Božo Metković sa vinom “Graševina”, šampion u predikatima je Kutjevo d.d. sa vinom “Graševina ledeno vino” berba 2015. Najbolje ocjenjeni pjenušac je iz vinarije Perak, berbe 2015.

Kutjevačko vinogorje jedno je od najpoznatijih u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući vinarima i vinima koja osvajaju nagrade i priznanja na najvećim svjetskim i domaćim natjecanjima. Proteže se u dužini od oko 30-ak kilometara te je prostor na kojem se nižu brojne vinarije. Vinogradarski krajolik, bogatstvo prostora, prepoznatljivost vinara i vina veliki su potencijal za razvoj vinskog turizma.

Nakon Simpozija o Graševini, druženje vinara se nastavilo na večeri u vinogradu u Akademiji graševine, a svi posjetitelji Kutjeva su mogli tijekom dva dana uživati u kušavanju vina članova Graševine Croatice u šatoru, na Trgu graševine.

Tijekom festivala graševine moglo se posjetiti i vinske podrume među kojima je i najstariji iz 13. stoljeća podrum Kutjevo d.d., najnoviji i najmoderniji podrum vinarije Galić te podrum podrum Krauthaker u kome je sazrilo, od strane Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo, najbolje ocijenjeno hrvatsko vino ikad – Graševina Krauthaker, izborna berba prosušenih bobica 2015.

 

Povezani tekstovi na Gastronautu:

U prijestolnici graševine i njezinoj okolici

Zlatna dolina

Okusi Zlatne Slavonije - ukusni razlozi za putovanje