Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vinarstvo na području Požeško-slavonske županije ima dugu i uspješnu tradiciju. To i ne čudi, jer Zlatna Slavonija je zbog svog položaja iznjedrila brojna vrhunska vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i svijetu.

Vinsku regiju koja se proteže od Virovitice i Daruvara pa sve do Dunava i Baranje na zapadu, obilježavaju velika područja prekrivena vinogradima na kojima se proizvodi najveća količina vina u cijeloj državi, a sama tradicija uzgoja vinove loze seže još od rimskog doba.

Zasađene vinovom lozom, okružene i stopljene s prirodom, južne ekspozicije Papuka, Krndije i Psunja te brojni brežuljci i brdovita područja Zlatne doline ponose se vinogradima. Njihova lokacija, izloženost suncu, mikroklimatski uvjeti i tlo utječu na kvalitetu ploda, a time i kapljica koje se rado nađu na stolu Slavonaca.


Vinske ceste – raj za vinoljupce

Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac, tri su vinske ceste zbog kojih vrijedi posjetiti i okusiti vinsku priču. Pri tome uživajte u biranoj kapljici vrhunskih vina i gostoprimstvu slavonskih vinara te pogledu na raskošne slavonske vinograde.

Na tri vinske ceste nalazi se više od 30 vinarija. Dopustite li da vas oni povedu u svom smjeru, naići ćete na prepoznatljivu kvalitetu slavonskih vinograda pretočenu u boce, potpisane imenima poznatih slavonskih vinarija, od kojih neki nastavljaju tradiciju nekoliko obiteljskih generacija, a neki inovativno ispisuju nove vinske retke. Odvažite se na avanturu, prošećite vinogradima, isprobajte lokalna vina i ponesite suvenir u boci.

Hrvatsko carstvo bijelih sorti dobro je poznato, a u slavonskim vinogradima i danas rastu brojne internacionalne sorte popularne u svijetu. Graševina kao perjanica Požeško-slavonske županije, rizling rajnski, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac, chardonnay ili muškat od bijelih; merlot, zweigelt, frankovka, syrah, cabernet sauvignon i cabernet franc od crnih i poneki rosé pomoći će vam da se poput zrake zalazećeg sunca opustite po slavonskim vinogradima. Tome će se pridružiti i pjenušava vina koja su sve češće u ponudi vinarija i restorana.

No na tronu već godinama suvereno sjedi graševina. Iako je zapravo riječ o još jednoj internacionalnoj bijeloj sorti, proizvodnja graševine u ovoj je vinskoj regiji dovedena do tih razina da je mnogi poistovjećuju sa Slavonijom i doživljavaju kao autohtonu. Najraširenija je i najpopularnija od vinskih sorti koje rastu na našem tlu, a vinari od nje proizvode cijeli niz različitih stilova vina za svaku prigodu.

Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Obnovljeni Dvorac Turković pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije i sadrži vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj.

Posebna značajka ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje. U njemu su, prema predaji, punih sedam dana boravili carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim vašim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.
Kutjevačko vinogorje vezano je uz najpoznatije vinogradarske regije svijeta

Priče oko vina, ljubavi i vinogradarstva možete i danas doživjeti u zlatnoj dolini, koja je ipak zbog svega navedenog najpoznatija upravo po vinu. No, postoje još neke činjenice koje daju posebnu čar ovoj slavonskoj vinskoj priči, a koje mnogi ne znaju. Primjerice znate li kako postoji i jedna geografska povezanost baš ovog vinogradarskog kraja s nekim od najpoznatijih vinogradarskih regija svijeta?

Manje poznata zanimljivost veže se upravo uz Kutjevačko vinogorje koje se nalazi na 45,3 paraleli. Ista je to paralela koja prolazi svjetski poznatim vinogradarskim područjima kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Područje je to gdje se uzgajaju pretežno bijele sorte, a na prvome mjestu je graševina. Očito graševina voli ovu paralelu, a graševinu vole svi ljubitelji vina.

Festival graševine u Kutjevu

Najpoznatije vino ovog područja, kako smo već rekli, jest graševina koja nastaje od istoimene sorte grožđa, a kojoj posebno gode položaji na obroncima Zlatne doline. Njoj se u čast svake godine u Kutjevu održava Festival graševine, a u istom gradu čak i glavni trg nosi naziv Trg graševine. Kutjevo živi u ritmu vinograda, a nalazi se u Zlatnoj dolini, u podnožju Krndije, najstarije gore u Hrvatskoj i dijela Parka prirode Papuk.

S obzirom na činjenicu kako je Zlatna Slavonija sve posjećenija vinska destinacija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije organizira tematske radionice i edukacije, te nastavlja ulagati u unapređenje i daljnji razvoj eno-gastronomske ponude i usluga.

Izvor: Turistička zajednica Požeško - slavonske županije

Povezani tekstovi na Gastronaut.hr: