Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Hrvatska raspolaže s brojnim turističkim adutima, a često nismo niti svjesni koliko smo povezani s njima, čak i kada u svojim domovima nazdravljamo vinima kupljenim u našim supermarketima.

Graševina koja iz Erduta dolazi do našeg stola, sazrijeva u najvećoj bačvi na svijetu koja je u upotrebi – bačvi koja se nalazi u podrumu Erdutskih vinograda.

U nju stane 75.000 l vina, a trenutačno se u njoj nalazi graševina iz berbe 2021. Napravljena je od 109 hrastova i 5 tona čelika, a teška 20 tona.

Reljefe su na njoj radili kipari Tijardović i Fodor te na hrastu bačve izrezbarili hrvatski pleter i sliku Posljednje večere u kojoj Isus drži kalež s vinom.

Bačvu je od slavonskog hrasta 1989. godine izgradio DIK Đurđenovac, jer je tadašnja uprava vinarije, tijekom izgradnje nove vinarije, zaključila da najveći plantažni vinograd u jednom komadu na području Republike Hrvatske – vinograd Erdutskih vinograda zaslužuje i bačvu koja može svojom veličinom konkurirati u svjetskim razmjerima.

Svi volimo znati dodatne priče o proizvodima koje konzumiramo, pa ako ste nedavno u prodavaonici u kojoj se snabdijevate kupili Erdutsku graševinu, budite svjesni da pijete vino koje je sazrijevalo u  najvećoj uporabnoj drvenoj bačvi za vino na svijetu, u slavonskom hrastu, ukrašenom umjetničkim reljefima.   

Vezani tekst: Vina Erdut u supermaketima

 

Možda će vas zanimati i sljedeći tekstovi:

27. izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Znate li što su repnice?

Najviši restoran u Europi