Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Erdutski vinogradi izašli su na tržište s novim vinom Pinot grigio Vina Erdut iz berbe 2021.

Pinot grigio 2021 je vrhunsko bijelo vino proizvedeno iz sorte grožđa Pinot sivi. Vino je prvo u novoj limitiranoj seriji, rezerviranoj za posebna vina koja se svojim karakteristikama izdvajaju od redovnog asortimana vinarije.

Erdutski vinogradi odlučili su vino predstaviti s nešto drugačijom etiketom koja kao glavni simbol ističe Erdutsku kulu koja je vidljiva s vidikovca vinarije. Etiketa je dizajnerska interpretacija pogleda na Dunav i zalaska sunca te povezuje vino s destinacijom. Nova je i ambalaža vina, prozirna burgundska boca koja do sada nije korištena za vrhunska vina u asortimanu.

Sadrži 14,5 % alkohola, ali je unatoč višem postotku alkohola iznimno lagano, svježe i pitko vino. Krase ga voćne arome savršene za sve ljubitelje voćnih i svježih mirisa. Kada je riječ o okusima osjete se slatkoća, svježina i voćne note: citrusno voće, breksva, kruška i zelena jabuka. Odlično se sljubljuje s kuhanom bijelom ribom, piletinom i mekim sirevima, a preporučuje se servirati ga rashlađenog na 8-10 °C.

Erdutski vinogradi su dosad u svojoj ponudi imali suhe sive pinote, ali ovim vinom prate trendove na tržištu i obraćaju se novim potrošačima koji preferiraju polusuha vina. Ovo je ujedno i prvo polusuho vino ikada odnjegovano u vinariji. Ovo vino se istaknulo na svjetski poznatim i cijenjenim natjecanjima Decanter, Mundus vini i AWC Vienna. Na Decanteru 2022. Pinot grigio je osvojio brončanu medalju, a na Mundus vini proljetnom kušanju 2022. i AWC Vienna 2022. srebrnu medalju. Pinot grigio se može kupiti u Intersparu, Konzumu te u samoj vinariji.

Erdutski vinogradi su jedna su od najvećih hrvatskih vinarija koja baštini tradiciju vinarstva u Erdutu od izgradnje Starog podruma 1730. godine. Vinarija je orijentirana na kontinuirana ulaganja u vlastite vinograde, idealno pozicionirane uz Dunav te u kvalitetu proizvodnje vina.

Asortiman obuhvaća bijele i crne sorte vina, prepoznate na tržištu pod markom Vina Erdut, od kojih je najvažnija sorta graševina. Od bijelih sorti uz graševinu tu su i traminac, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling. Od crnih sorti tu su: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt.

Simbol vinarije je Velika bačva, najveća drvena vinska bačva na svijetu u upotrebi sa zapremninom od čak 75.000 litara.

 

 

Vezani tekst: Znate li gdje se nalazi najveća bačva na svijetu i što je u njoj?