Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U gotovo svim supermaketima možete ovih dana pronaći vina iz Erdutskih vinograda. S ove najveće plantaže u Hrvatskoj, najavili su i posebne ponude uoči listopada:

- Spar Hrvatska Vinski katalog u razdoblju od 1. do 12.10.2022. : Chardonnay 0,75 vrh., Graševina 0,75 vrh., Graševina 0,75, Rose 0,75, Cabernet Sauvignon 0,75, Traminac 0,75
- Spar Hrvatska Uvijek jeftino u razdoblju od 19. do 31.10.2022. : Cabernet Bag in Box 5 l

- Konzum Vinski katalog u razdoblju od 17. do 30.10.2022. : Rose 0,75, Graševina 0,75, Traminac 0,75, Zweigelt 0,75

Ovo je prilika da naučite nešto više o kraju u kome sazrijavaju, jelima koja će posebno dobro popratiti i ostalim posebnostima Vina Erdut.


Erdutski vinogradi su smješteni na blagim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. U idealnim uvjetima za uzgoj loze - na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnut prema jugu, na lesnim nanosima, nalazi se najveći plantažni vinograd u Republici Hrvatskoj površine 450 hektara. Tvrtka Erdutski vinogradi d.o.o. obrađuje ukupno 513 hektara vinograda. Proizvodnja Erdutskih vinograda na godišnjoj razini iznosi cca 4 milijuna litara.
Cijelim vinogorjem, a tako i u Erdutskim vinogradima dominiraju bijele sorte koje se rasprostiru na 75% površine. Dominantna sorta je graševina. Ukupno je 280 hektara zasađeno graševinom. Osim graševine, tu su i chardonnay, pinot sivi, traminac i rajnski rizling. Crne sorte cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt su zastupljene na 25% površine.
Erdut je po broju sunčanih dana sličan Dubrovniku.


Fotografija podruma iz zraka; s lijeve strane se vidi moćna rijeka Dunav.


Plantaža je površine 513 hektara, od kojih se 450 hektara nalazi na samo jednoj parceli.

Na dnu fotografije se vidi dio od 450 hektara vinograda koji se prostiru na samo jednoj parceli; u gornjem dijelu fotografije se vidi moćni Dunav koji meandrira i oko vinograda čini poluotok.


Površina od 450 hektara vinograda na samo jednoj parceli.


Najveća drvena bačva za vino u upotrebi na svijetu kapaciteta 75 tisuća litara.


Drvene bačve u starom podrumu iz 1730. godine.


Dvorac Adamović-Cseh iz XVIII. stoljeća koji se nalazi unutar kompleksa Erdutskih vinograda.

Vina Erdut:

Graševina, vrhunsko vino
Vino proizvedeno iz vlastitog vinograda sa terasa okruženih Dunavom, lijepe zelenkasto-žute boje, svježih ugodnih aroma zelene jabuke, puno, skladno i zaobljeno. Odnjegovano s ljubavlju u velikim drvenim bačvama izrađenim od slavonskog hrasta. Poslužuje se na temperaturi od 10-12 °C. Izvrsno prija uz ribu, bijelo meso i pečenja.
Graševina, kvalitetno vino
Vino karakteristične svijetlo žute boje sa zelenkastim sjajem, prepoznatljive sortne arome. Odlikuje se skladnošću i zaobljenošću svih komponenti. Vino se izvrsno sljubljuje s tradicijskim slavonskim jelima. No, svakako dobro odgovara i uz jela od bijelog mesa te tjesteninu. Servirati rashlađeno na temperaturi 10-12 °C.
Traminac, kvalitetno vino
Vino osebujnog mirisa i muškatne arome. Osunčane dunavske padine ovom vinu daju specifičan pečat podneblja. Servirati ohlađeno na temperaturi od 10 – 12 °C. Gastronomska preporuka: topla predjela i lagani deserti.
Rose, kvalitetno vino
Proizvedeno od sorte Cabernet Sauvignon. Prepoznatljive nježne boje svježeg lososa, lijepih voćnih aroma svježeg crvenog voća. Lijepo, lepršavo vino sa savršenim balansom kiseline i ostatka šećera. Sljubljuje se s jelima mediteranske i egzotične kuhinje kao i sa slasticama od sira. Preporučeno servirati rashlađeno na temperaturi 10-12 ºC.
Cabernet sauvignon, kvalitetno vino
Vino rubin crvene boje, mekano, elegantno s izraženom voćnosti koja podsjeća na šumsko voće, uz primjese začinskog bilja i zelenog papra. U okusu je uravnoteženo, s lagano izraženim taninima. Savršenog balansa između voćnosti, pikantnosti i floralnosti. Odlično se sljubljuje s jelima od tamnih mesa, jelima od divljači i gljiva te zrelim aromatičnim sirevima. Servirati na temperaturi od 18 °C.
Zweigelt, kvalitetno vino
Proizvedeno od grožđa s odabranih položaja vlastitog vinograda uz Dunav. Prepoznatljivo, profinjeno i pitko vino kojeg karakterizira izražena i dopadljiva aroma po višnji maraski. Odležavanjem u bačvama od stoljetnih slavonskih hrastova postiže se vrhunac harmoničnosti. Pije se uz oštra i jaka jela, uz tamna mesa, posebno od divljači. Poslužiti na 16 °C.

Vezani tekst: Znate li gdje se nalazi najveća bačva na svijetu i što je u njoj?