Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U gotovo svim supermaketima možete ovih dana pronaći vina iz Erdutskih vinograda. S ove najveće plantaže u Hrvatskoj, najavili su i posebne akcije uoči blagdana:

- Spar Hrvatska u periodu 15.-21.12.2021. na slijedećim na sljedećim buteljama kvalitetnih vina: Graševina 0,75 l; Chardonnay 0,75 l; Zweigelt 0,75 l, Cabernet Sauvignon 0,75 l, Rajnski rizling 0,75 l, Rose 0,75 l - maloprodajna akcijska cijena je 21,99 kn.
- Plodine u periodu 16.-22.12.2021. na proizvodima: Graševina Bag in Box 5 l - 64,99 kn; Cabernet Sauvignon Bag in Box 5 l - 64,99 kn.
- Kaufland u periodu 20.-24.12.2021. na proizvodu Graševina Bag in Box 5 l - 64,99 kn.
- Studenac u periodu 22.12.-01.01.2022. na proizvodima: kvalitetna Graševina 0,75 l i Cabernet Sauvignon 0,75 l - 21,99 kn; Graševina Bag in Box 5 l - 64,99 kn.
- Spar Hrvatska u periodu 29.12.-04.01.2022. na proizvodu Graševina Bag in Box 5 l - 64,99 kn.

Ovo je prilika da naučite nešto više o kraju u kome sazrijavaju, jelima koja će posebno dobro popratiti i nagradama kojima su se okitila.


Erdutski vinogradi su smješteni na blagim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. U idealnim uvjetima za uzgoj loze - na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnut prema jugu, na lesnim nanosima, nalazi se najveći plantažni vinograd u Republici Hrvatskoj površine 490 hektara. Tvrtka Erdutski vinogradi d.o.o. obrađuje ukupno 513 hektara vinograda. Proizvodnja Erdutskih vinograda na godišnjoj razini iznosi cca 4 milijuna litara.
Cijelim vinogorjem, a tako i u Erdutskim vinogradima dominiraju bijele sorte koje se rasprostiru na 75% površine. Dominantna sorta je graševina. Ukupno je 280 hektara zasađeno graševinom. Osim graševine, tu su i chardonnay, pinot sivi, traminac i rajnski rizling. Crne sorte cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt su zastupljene na 25% površine.
Erdut je po broju sunčanih dana sličan Dubrovniku.


Fotografija podruma iz zraka; s lijeve strane se vidi moćna rijeka Dunav.


Plantaža je površine 513 hektara, od kojih se 490 hektara nalazi na samo jednoj parceli.

Na dnu fotografije se vidi dio od 490 hektara vinograda koji se prostiru na samo jednoj parceli; u gornjem dijelu fotografije se vidi moćni Dunav koji meandrira i oko vinograda čini poluotok.


Površina od 490 hektara vinograda na samo jednoj parceli.


Najveća drvena bačva za vino u upotrebi na svijetu kapaciteta 75 tisuća litara.


Drvene bačve u starom podrumu iz 1730. godine.


Dvorac Adamović-Cseh iz XVIII. stoljeća koji se nalazi unutar kompleksa Erdutskih vinograda.

Vina Erdut:

Graševina, vrhunsko vino
Vino proizvedeno iz vlastitog vinograda sa terasa okruženih Dunavom, lijepe zelenkasto-žute boje, svježih ugodnih aroma zelene jabuke, puno, skladno i zaobljeno. Odnjegovano s ljubavlju u velikim drvenim bačvama izrađenim od slavonskog hrasta. Poslužuje se na temperaturi od 10-12 stupnjeva.
Izvrsno prija uz ribu, bijelo meso i pečenja.
Nagrade:
Sommelier Wine Awards, London, 2019 – srebro
Decanter 2019 – bronca, 84 boda

Chardonnay, vrhunsko vino
Proizvedeno s ponajboljih položaja Erdutskog vinogorja. Snažno vino punog tijela, žuto -zelenkaste boje, zrelih, voćnih aroma koje duguje erdutskom terroiru oblikovanom moćnim Dunavom. Poslužuje se na temperaturi od 10-12 stupnjeva.
Nagrade:
Wine Lux Awards 2017, Hong Kong, studeni 2017 - bronca11

Merlot, vrhunsko vino
Visokokvalitetno vino s karakterističnim voćnim aromama, koje u punoj zrelosti podsjećaju na marmeladu od šljiva i crni ribiz. Meko, zaobljeno vino s ne preizraženim taninima. Lijepo se sljubljuje s aromama drveta u kojem dozrijeva. Služiti rashlađeno na temperaturi od 16-18 stupnjeva.
Nagrade:
Wine Lux Awards 2017, Hong Kong, studeni 2017 - bronca

Mirisni traminac, predikatno ledeno vino
Mirisni traminac je predikatno vino proizvedeno od sorte traminac. Dobiveno je berbom smrznutih grozdova na temperaturi od -5 stupnjeva te prerađenih u smrznutom stanju (kako bi voda ostala u formi leda). Ovako dobiveni koncentrat mošta se koristi u daljnjoj proizvodnji kao sirovina.
Vino se odlikuje zlatnom bojom i aromama prosušenog grožđa, medenim notama, punoćom i zaokruženošću. Okus je pun, bogat, ugodan i potpuno harmoničan, što pričinjava poseban užitak pri njegovoj konzumaciji. Prekrasno se sljubljuje s voćnim štrudlama i sličnim slasticama, a prija i kao aperitivno vino. Poslužuje se rashlađeno na temperaturi od 10-12 stupnjeva.
Nagrade:
Par Wine Award International 2016, Düsseldorf, prosinac 2016 – zlato, 91 bod
Wine Lux Awards 2017, Hong Kong, studeni 2017 - bronca
Decanter 2018 – bronca, 88 bodova

Graševina, kvalitetno vino
Vino karakteristične svijetlo žute boje sa zelenkastim sjajem, prepoznatljive sortne arome. Odlikuje se skladnošću i zaobljenošću svih komponenti.
Nagrade:
Decanter 2018 – bronca, 86 bodova
AWC Vienna 2018 – srebro, 87,5 bodova

Chardonnay, kvalitetno vino
Specifična mikroklima dunavske krivine pogoduje uzgoju ove loze i daje vino naglašenih sortnih osobina, skladno i voćno. Prepoznatljive je žuto zelenkaste boje i arome zrelog voća.
Nagrade:
Par Wine Award International 2016, Düsseldorf, prosinac 2016 – srebro, 88 bodova

Rajnski rizling, kvalitetno vino
Moćno, svježe vino proizvedeno od grožđa s padina uz Dunav. Zelenkasto-žute boja naglašava sortne karakteristike. Aromatski je vrlo kompleksno s prepoznatljivom breskvom i naznakama blago petrolejskih aroma.

Rose, kvalitetno vino
Proizvedeno od sorte Pinot crni. Prepoznatljive nježne boje svježeg lososa, lijepih voćnih aroma svježeg crvenog voća. Lijepo, lepršavo vino sa savršenim balansom kiseline i ostatka šećera.
Nagrade:
Vinitaly, Verona 2018 – uvršten u knjigu vina s pet zvjezdica, 90 bodova
Decanter 2018 – bronca, 86 bodova

Cabernet sauvignon, kvalitetno vino
Vino rubin crvene boje, mekano, elegantno s izraženom voćnosti koja podsjeća na šumsko voće, uz primjese začinskog bilja i zelenog papra. U okusu je uravnoteženo, s lagano izraženim taninima. Savršenog balansa između voćnosti, pikantnosti i floralnosti. Odlično se sljubljuje s jelima od tamnih mesa, jelima od divljači, zrelim aromatičnim sirevima.

Zweigelt, kvalitetno vino
Proizvedeno od grožđa s odabranih položaja vlastitog vinograda uz Dunav. Prepoznatljivo, profinjeno i pitko vino kojeg karakterizira izražena i dopadljiva aroma po višnji maraski. Odležavanjem u bačvama od stoljetnih slavonskih hrastova postiže se vrhunac harmoničnosti. Pije se uz oštra i jaka jela, uz tamna mesa, posebno od divljači.

Vezani tekst: Znate li gdje se nalazi najveća bačva na svijetu i što je u njoj?