Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Komorač (lat. Foeniculum vulgare Mill.) je aromatična biljka zvana još koromač ili slatki kopar. Još u doba starog Egipta, Grčke i Rima, koristilo ga se u ljekovite svrhe, kao pomoć kod lakše probave hrane. I danas se čaj od komorača priprema bebama kada ih uhvate grčevi, dok je odraslima često draža rakija na bazi komorača.
Danas je komorač jedna od čestih namirnica u kuhinji.
Dvogodišnja je biljka koja naraste do 2 m visine s korijenom koji izgleda kao luk iz kojeg izraste visoka stabiljka s razgranatim listićima i cvjetovima sličnim nitima. Svi su dijelovi komorača jestivi – lukovica, listovi i sjemenke.
Ova ljekovita biljka uzgaja se u zemljama s blagom klimom, pa je tako možete naći u našem Primorju, ali i u europskim zemljama poput Italije koja se može pohvaliti velikim brojem recepata, te Grčke gdje ga prerađuju u alkoholno piće uzo (naša mastika) koja je bezbojna, a u doticaju s vodom pobijeli kao mlijeko. Komorač je okusom jako sličan anisu. U dućanima treba kupovati komorač svježeg izgleda i bez oštećenja, a listovi moraju biti lijepe zelene boje. Odličan je prilog ribljim jelima i često se koristi u juhama, dok se listovi mogu upotrijebiti za dekoraciju jela.
Možete ga poslužiti svježeg, u kombinaciji s jabukom i celerom, a vrlo je ukusan i pirjan sa lukom, rajčicama i češnjakom. Komorač možete upotrijebiti u sljedećim receptima: Divina sa krompirom i pohanim srdelamaJaje na salatu zi povrćenJanječi zvacet (žgvacet) s njokima od koromačaJanjetina na belejski načinJastučići na pastirskiJuha od povrća i sočiva sa maslinovim uljemPolpete od (morskog) pasa s blišnjakom (maslačak) i krumpiromSloženac s piletinomSloženac s purećim prsima, Kirnja s koromačemPašta sa sardelamaProljetna pizzaPureći savitak s puževima na kremi od komoračaRiblji odresci s komoračem, FILE OD PASTRVE S RIŽOTOM OD BLITVE, KOROMAČ I SREBRENAC PROLJETNI SVITAKMANEŠTRA OD BOBA I KOROMAČA i SMOTULJCI NA RUMUNJSKI NAČIN.