JANJEČI ZVACET (ŽGVACET) S NJOKIMA OD KOROMAČA (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Sastojci za 6 osoba:
1,5 kg janjećeg buta
4 glavice luka
3 svježe rajčice
4 režnja češnjaka
lovorov list
cimet
muškatov oraščić
sol, papar, peršin
ribani ovčji sir
0,1 l crnog vina
0,1 l maslinovog ulja
Za njoke:
1 kg krumpira
0,25 kg brašna
2 jaja
0,08 kg koromača
0,05 kg maslaca

Upute za pripremanje:

Isjeckani luk pržiti na ulju da požuti. Dodati meso i pržiti dok ne ishlapi sva tekućina. Dodati rajčicu, češnjak, peršin, sol, papar i ostale začine. Zaliti vodom i pustiti da lagano kuha dok meso ne omekša. Na kraju dodati vino i još malo kuhati.
Priprema njoka: Skuhani krumpir u kori očistiti i još vrući protisnuti. Dodati sol, jaja, maslac, brašno i sitno narezani koromač. Lagano umijesiti, razvaljati u okrugle valjke, narezati na komadiće oko 3 cm i oblikovati njoke.
Njoke preliti zvacetom i posuti ribanim sirom.
porijeklo recepta: otok Lošinj