Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Uoči manifestacije Krk Food Fest: Okusi proljeća, koja se održava od 19.04.-31.05.2019. u 20-ak restorana otoka Krka, TZ otoka Krka, sve lokalne TZ i Gastronauti, organizirali su posjetu gastronomskim punktevima otoka Krka te poveli novinare iz sedam zemalja u šetnju Od okusa, do okusa.

Novinari predvođeni voditeljicom Gastronauta Karin Mimicom i direktoricom TZ otoka Krka Majdom Šale, posjetili su 20-ak gastronomskih i enoloških okusnih brandova, vozili se brodom sa staklenim dnom iz Malinske, izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun, prošetali antičkim središtem grada Krka, čuvenom Bašćanskom šljunčanom plažom, plažom s ljekovitim blatom u Čižićima, kušali vino žlahtina u njegom domu u Vrbniku, posjetili špilju Biserujku, Omišalj i Njivice.

Otok Krk je otok bogate povijesti i prekrasnih vizura, a njegovi okusi ogledalo njegovog prirodnog okružja, resursa i tradicije.

Restorani koji su bili domaćini - u Malinskoj restorani MulinoNoštromo i  Primorska koliba, konobe Bracera i Intrada te bistro Toni; u Vrhu Kuća krčkog pršuta Žužić, u Milohnićima konoba Pod prevolt, u gradu Krku Volsonis i  konoba Galija; u Baški Heritage hotel Forza i restoran Cicibela;   u Puntu restoran Marina  i konoba Bocoon; u Vrbniku restorani Vinotel Gospoja i Nada; u Klimnu restoran Žal; u Omišlju restoran Maris te u  Njivicama restoran Rivica, pripremili su jela karakteristična za ovo doba godine - jela sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom, mladim ekološkim krčkim povrćem, samoniklim jestivim biljem te drugim proljetnim otočnim specijalitetima, ali i jela koja poput magneta privlače gastronome na Krk tijekom cijele godine.

Program Od okusa, do okusa:

Utorak, 16.travnja 2019.

Malinska, direktor TZ Daniel Manzoni

11:30 h – restoran Primorska Koliba, obitelj Iskra, tema: Okusi proljeća: skuta sa jadranskim škampima i šparogama, salata od morskih plodova sa bobom, rižoto s jadranskim kozicama , škampima i motarom, grdobina s pireom od boba i motara, panacotta sa šparogama te domaći crumble sa šparogama uz vina Šipun

12:00 h – Hotel Malin, restoran Mulino, tema: Spoj Mediterana i tradicije u jednom tanjuru - kuhanje velike fritaje sa šparogama, kozicama i špekom.

12:45 h - polazak brodom sa staklenim dnom prema Portu (Aquavision)

13:10 h - prezentacija ulja OPG Utla u masliniku, posjeta etnografskom muzeju u sklopu samostana Sv. Marije Magdalene u Portu (prijevoz vlakićem)

14:45 h – Konoba Intrada, obitelj Žgombić tema: Dubašljanska tradicija u novom ruhu - knežev presnac, pastirski pijat, domaća krčka janjetina na žaru s pečenim krumpirom, fazzoletti sa svježim sirom i špinatom

15:20 h – Konoba Bracera, Deni Šabalja, tema: Ribolovna tradicija Bracere – na meniju će biti ono što taj dan ulovi njihov ribarski brod - hobotnica pod pekom, uz vina Frajona.

16:00 h – Noštromo - prezentacija restorana Noštromo i bistro Toni:

restoran Noštromo, Mirjana Šop – tema: Primorska štorija, predstavljanje tradicionalnih jela: brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom... uz vina

bistro Toni, Dorotea Čeperić – beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salata od capesanta i šparoga

Krk, direktorica TZ Nataša Jurina, gradonačelnik Dario Vasilić

17.15 h Milohnići, Pod prevolt, Katica Jurasić - rakija od kadulje, juha od koprive i brudet od sušene hobotnice 

18.00 h Kuća krčkog pršuta, Vrh, braća Žužić, tema: Pršutpašteta od pršuta, kruh s pršutom, maneštra s pršutom i proljetnim krčkim povrćem uz vina Gospoja.  

Predstavljanje sajma Lovrečevo tijekom kojeg se održava Natjecanje u ručnom rezanju pršuta.

20.15 h Galija, obitelj Žužić, Krk, teme: Domaća tjestenina i kruh iz krušne peći -  šurlice sa škampima i divljim šparogama, makaruni s domaćom sipom, ravioli punjeni jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Josić i Brzica

21.00 h bar- restoran na starorimskim iskopinama Volsonis, Goran Stanić – bruskete - pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači sa otoka, krostata domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune

Srijeda, 17. travanja 2019.

08.30 h u hotelu Dražica, prezentacija Krčkog sladoleda Gelati d'Oro​ - 100% prirodni sladoled bez umjetnih boja ili aroma, bez glutena, laktoze, rafiniranog šećera i veganski, Dalibor Jurina.

09.00 h organizirani prijevoz autobusom, šetnja Krkom s vodičem

10.00 h polazak za Bašku

10.30 h Baška, direktorica TZ Ivana Kovačić, načelnik općine Toni Juranić

Heritage hotel Forza, obitelj Dorčić,  tema: 30 g obiteljskog ugostiteljstva - šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom, krema od skute uz vina Agris

Bašćanska staza glagoljice, plaža, najava Crne ovce

Cicibela, obitelj Bogdešić, kuhar Nenad Posavec,  tema: Okusi Cicibele - riblji mousse, domaće kozice u dijon senfu i wiskyju, spaghettata alla Cicibela  (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurilicama) uz vina Pinkret i Svijetli dvori

13.30 h polazak za Punat, direktor TZ Branko Karabajić, načelnik općine Marinko Žic

Marina, Marina Punat, direktorica Renata Marević, voditeljica restorana Kristina Mrakovčić, tema: Tradicionalna jela na drugačiji način -  „finger  food“  na temu šparoga, janjetine i morskih delicija

Brodom do Košljuna

Bocoon, Davor Valenčić - file brancina u crvenom umaku od kapara sa aromatiziranom palentom; lungić BOCOON s umakom od luka i crvenog vina, prilog kroketi od graška; pečena pačja prsa na kremi od bundeve, poslužena sa umakom od cikle, salatom od jabuke, celera i oraha

17.30 h  Vrbnik, direktorica TZ Sanja Polonijo

- Kuća vina Ivan Katunar, vina predstavlja Egle Katunar

- Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran - poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku Krku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života. Kuća ima konobu u prizemlju, kuhinju na prvom katu i sobe na drugom katu. Vinarija Šipun prezentirat će u kući svoja vina, a Krčki sir - OPG Mirjenko Mrakovčić iz Kornića sireve.

Nada, obitelj Juranić, tema:  45 godina Nade: terina od hobotnice, gusta riblja juha s brusketom od češnjaka,  rezanci s janjećim žvacetom, file brancina s krumpir salatom, vrbnička kremšnita  

- restoran Vinotel Gospoja, Franjo Toljanić, kuhar Dino Knežević, tema:Moderni pristup gastronomiji: kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira

Četvrtak, 18. travnja 2019.

09.45 h polazak prema Klimnu, direktor TZ Boris Latinović

10.00 Žal, obitelj Fanuko - Bjelanović, tema: Gurmansko putovanje - morski vrt, domaći zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta; crvena bio riža sa kaneštrelama i kozice, goveđi obrazi u aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna

11.00 h špilja Biserujka

12.30 h Maris, kamp Omišalj, tema: Krčki finger food uz vina Agrolagune.

- plaža, prezentacija Antičkih dana

- predstavljanje Zračne luke Rijeka

Njivice, direktorica TZ Omišalj-Njivice Andrea Orilić-Čutul

13.30 h Rivica, Dražen Lesica, tema: Tradicijska jela, more i šparoge

pjenušac Valomet, Maslinova ulja, Drobnica / Bonifačić

Kvarnerski škamp iz mora / mariniran / s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel

Oslić u juhi

Jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra

Lignja kozica / porto / palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik

Šparoga bijela čokolada / lješnjak uz Muškat Momjanski 2016, Kozlović Istra