BAKALAR “ALLA VICENTINA” (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

800 g bakalara
100 g slanih inćuna
1 l mlijeka
2 dl kiselog vrhnja
2 glavice luka
4 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
100 g Sirela ribanog parmezana
100 g maslaca
4 dl maslinova ulja
6 gruda palente
sol
papar

Upute za pripremanje:

Močiti bakalar 24 sata, skinuti kožu, razrezati ga s jedne strane, otvoriti i izvaditi kosti. Odstraniti sol s inćuna i pokapati iz sokom od limuna. Isjeckati ih zajedno s peršinom i 1 režnjem češnjaka. U smjesu umiješati ribani parmezan. Tom smjesom nadjenuti unutrašnjost bakalara. Nadjeveni bakalar preklopiti i pritisnuti rukom, a zatim narezati na veće komade.


Komade bakalara uvaljati u brašno i posložiti u zemljanu posudu premazanu uljem Na smjesi ulja i maslaca popržiti luk narezan na kolutiće. Kad požuti, istresti ga u posudu s bakalarom. Posoliti, popapriti te preliti mlijekom i vrhnjem. Zemljanu posudu poklopiti i peći na vatri ili u pećnici, na vrlo laganoj vatri, nekoliko sati, sve dok mlijeko ne upije. Kad je gotovo, posuti sjeckanim peršinom i preliti s malo ulja.


Poslužiti toplo u posudi u kojoj se bakalar pekao, uz grude palente.


Uz ovo jelo Gastronaut preporuča vino Zatan Otok.