Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Motar, smucanj, omaga, šćulac ili petrovac (lat. salicornia herbacea) raste na morskim hridima, najbliže moru od svih kopnenih biljaka.
Mladi izdanci listova te biljke slankastog okusa i začinskog aromatičnog mirisa, najbolji su za branje tijekom svibnja i lipnja.

Nalazimo ih na morskim hridima - od crnog mora, Mediterana, sjevernog mora do Engleske u kojoj nalazimo i prve pisani tragovi o ljekovitosti motra napisane 1597. godine.
Tada je bio cijenjen kao antiskorbutik i diuretik; za ispiranje rana i kožne nadraženosti nakon uboda insekata.

I mi imamo pismeni trag iz tih davnih dana kada su ribari vukući mrežu na obalu često žvakali motar.
Hrvatski renesansni pjesnik Mavro Vetranović (1482.-1576.) zapisuje: "Gdje se nemirno more propinje, tu motar po kraju pokriva vrhove stijena" ili u originalu za Gastronaute erudite: "Gdi se tač propina ter motar pokriva po kraju vrh stina."

Danas motar svoju primjenu primarno doživljava u gastronomiji.


Kuhan i ukiseljen "motar" je sjajan prilog uz riblja jela (naročito plave ribe), pečeno meso, pršut i tvrde sireve. Obzirom da raste samo na slanu tlu, na morskoj obali, kod pripreme nije potrebno dodavati sol.

S ciljem da se na moderan način približe tradicionalne otočke recepte, vještine i znanja mlađim generacijama, u Supetru su članovi Kluba za športski ribolov na moru „Arbun“ organizirali edukativnu radionicu „Branje i kiseljenje motara“. Radionicu je vodila Tija Mlinac, upraviteljica PZ Supetar i jedna od autorica odličnog Vodiča za šetnju prirodom "103 samonikle biljke otoka Brača".

Recept za kiseljenje motra, posalo nam je direktor TZ Supetar, Ivan Cvitanić:
POTREBNI SASTOJCI: Motar – voda – domaći ocat –šećer – papar u zrnu PRIPREMA: Nabrati motar na mjestu na kojem nema previše ljudi i životinja. Motar je dobar za branje ako puca prilikom branja. Bere se u proljeće negdje do blagdana Sv. Petra (29.06.). Beru se mladi (svijetlo zeleni) i stariji (tamno zeleni) listovi. Sve po želji. Motar pročistiti od ostalih biljaka i trava, skinuti mu deblje stabljike. Možete ga i ne morate prokuhavati prije kiseljenja. Staklenku sterilizirati kratkim prokuhavanjem u kipućoj vodi te ju ostaviti da se malo ohladi. Ohlađenu staklenku napuniti količinom očišćenog motara po želji. Tekućina za kiseljenje se priprema od domaćeg octa i vode u omjeru 1 : 3 i jedne žličice šećera. Tekućinu zakuhati, ostaviti da ključa 10-ak sekundi te je potom ostaviti da se malo ohladi. U staklenku s motrom dodajte papra u zrnu po želji. Možete dodati i malo divljeg koromača i/ili lovorov list. Tako ukiseljeni motar možete konzumirati već nakon nekoliko dana a traje dosta dugo. Ovakav postupak kiseljenja možete primijeniti i za kiseljenje kapara.


Evo još nekoliko prijedloga s motrom iz Gastronautove baze recepata: Salata od tikvica i motraKrem juha od kamenica s motromMotar sa okusom inćunaPlavice punjeni motrom „al cartoccio“Salata od smucnja i kuhana jajaSalata od motraLastovski sashimi,  More i Tagliatelle od rogača s kozicama i motrom.

Tijekom lipnja, u specijalitetima s motrom možete uživati i u nekoliko krčkih restorana koji sudjeluju u Krk Food Story, a njihovi meniji su ovdje.