Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kuba

Srijeda, 19. lipnja 2002.

Kuba je najveći Karipski otok i zemlja prepuna suprotnosti...

Bilo bi lako pristupiti Kubi s površnog stajališta kao zemlji temperamentnih ljudi i muzike, prekrasnih plaža, cocktaila i cigara. Ali Kuba je puno više od toga. Njezina dubina ostavlja vas osupnute s pitanjem koliko različite kulture mogu uvjetovati različite prizme poimanja stvarnosti. Kuba je najveći Karipski otok i zemlja prepuna suprotnosti. Latinsko američki mentalitet infiltrira se u vene svakog posjetitelja, vedrina i životna radosti kojom zrače Kubanci je zarazna, a muzika uvučena u sve pore života. Unatoč siromaštvu i američkom embargu stanovnici te siromašne komunističke latinsko američke zemlje djeluju sretnije i stabilnije od predstavnika najbogatijih Evropskih zemalja.
Kuba je duboko srasla sa svojom klimom i podnebljem. Na njoj su svoju kulturu i gene spojili ljudi s četiri kontinenta: autohtoni indijanci, španjolci koji su ih pokušali istrijebiti, afrički crnci dovedeni kao robovi za plantaže i Kinezi kao solucija plaćene radne snage. Njihove izmiješane crte lica mogu se prepoznati na stanovnicima današnje Kube, a segmenti svih kultura u muzici i gastronomiji. Konfuziji utisaka koje ostavlja možete dodati 50 godina nepromijenjeno komunističko državno uređenje, nemogućnost privatnog vlasništva, pomirenost sa sudbinom jer se i onako ništa ne može promijeniti i zeleno-plavo bujno sutropsko podneblje. Havana ima predispozicije da bude jedan od najljepših gradova na svijetu, a danas izgleda kao grad u kome je vrijeme stalo 50-ih godina prošlog stoljeća. S prozora veličanstvenih kolonijalnih palača vire žice s rastegnutim rubljem koje se suši.
Kubom vladaju boje, osjećaji, životna energija. Na Kubi sve buja: vegetacija, palme, tropsko voće na plantažama, osjećaji, raspoloženje. Čak su i članovi naše delegacije FIJET-a predvođeni predsjednicom Tinom Eterović Čubrilo ustanovili da su im od tople, a vlažne klime cipele i prstenje najednom postali mali. Ritam plesa i nasmiješena lica provlače se čak i kroz duge redove u kojima se čeka osnovne prehrambene namirnice. Država je ta koja je tu da riješi sve probleme svojih stanovnika – zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, namještenje, bonove za hranu. Kupovine automobila ili kuće ionako nisu dopuštene i smije ih se posjedovati samo ukoliko ih se naslijedi. A kupovina novostečenom vrijednosti bila bi i onako teško izvediva s prosječnom plaćom 6-12 $ mjesečno koliko se trenutačno vrednuje ljudski rad na Kubi. To je i razlog zašto se širokim kubanskim cestama još uvijek uz nekolicinu suvremenih državnih automobila vozi uglavnom američke automobile iz 50-ih godina koje se do beskonačnosti popravlja. Na cestama im društvo čine kočije s konjima, prenatrpani autobusi napravljeni od kamiona – koje zovu deve i mali turističko-futuristički žuti autići – trosjedi koje liče na kokosov orah. Vladaju kultovi revolucionara Chegevare i pisca Hemingweya jer kako nam je vodič rekao «Kastro ne želio da se komunizam vezuje uz kult njegove ličnosti». Danas nitko ne zna gdje je njegova rezidencija kao bi se svelo na minimum mogućnost atentata.
 Protuteža vremenu koje je stalo prije više od pola stoljeća su suvremeni turistički kompleksi sa svim komforom 21 stoljeća. Komfor i sadržajnost kojim Kubanci pristupaju svojim turistima učinili su da smo se kao stanovnici zemlje čija se glavnina prihoda zasniva na turizmu osjetili totalnim amaterima. Dok trenutačno u Europi vlada zima, na prostranim bijelim Karipskim plažama je oko 30 C. U sjeni palmi i uz ritam sambe i rumbe turistima osoblje hotela i u more donosi čuvene kubanske cocktaile kao što su Pina colada, Cuba libres i omiljene Hemingway-ove i cocktaile Mojito i Daiquiri. Na svakih pola sata na plaži se organiziraju razni tečajevi plesa, kuhanja, meditacije…
U ljetovalištu Varadero jedan do drugog poredani su hotelski kompleksi s pet zvjezdica koji se natječu tko će imati ljepše bazene s hidromasažom, bolji organiziranu cjelodnevnu zabavu za goste, raskošniji doručak uz zvukove živog orkestra s violinama i na više načina pripravljene jastoge u "all inclusive" aranžmanima. Večeri «začinjaju» kvalitetni cabaret programi, a najpoznatiji cabare na Kubi je Tropicana. Za nekoliko dolara na Kubi se može dobiti sve i od stranaca se očekuje da ostavljaju napojnice u visini 1 $ na svakom koraku.
Kubanska kuhinja mješavina je jednostavne južnoafričke, španjolske i kreolske kuhinje. Kult kruha ovdje ne postoji, jednu se jaja na razne načine, i mnogo riže, tropsko voće kao što su banana i papaja poslužuje se i kao predjelo i uz glavno jelo i kao osnova deserta, grilano meso najčešće se prethodno marinira u soku od naranče, a uz sve se poslužuje snažan umak od češnjaka. Uz gotovo svako jelo servirati će vam rižu s crnim grahom – jelo koje u originalu nazivaju Moros y Cristianos (simbol rata između crnih Moros-a i bijelih španjolaca), a sastoji se od pomiješane kuhane riže i crnog kubanskog graha. Mesna jela često su pripravljena «na kreolski» pr. Kreolsko pile. Kao primjer kubanskog priloga možete probati Pečene banane. More je bogato ribom i rakovima, ali privatno ribarstvo nije dozvoljeno jer bi brodice s Kubancima koji ne podržavaju Kastra mogle vrlo lako završiti u obližnjem Meksiku. Jastoga na tržnici možete dobiti za 2 $, a u restoranima doseže cijenu 12-18 $.
Onima koji se odluče na ovaj interesantni put u tople krajeve za dodatne informacije o Kubi preporučamo posjetu siteova Lonelyplanet i Cafe esperanza, te objekte u kojima su i članovi FIJET-a (Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu) skupljali dio svoja Kubanskih iskustava Hotel Comodoro u Havani i hotel Meliá Las Américas u Varaderu.
A evo i nekoliko gore spomenutih cocktaila:
Mojito
Sastojci: 2 žličice smeđeg šećera, 2 svježe stabljike mente, 1 limun, 5 cl bijelog ruma , soda, usitnjeni led
Postupak: Pomiješajte šećer i mentu, dodajte limun narezan na kockice, napunite čašu lomljenim ledom, dodajte rum, a po želji i malo đumbira, razrijedite sodom i u coctail dodajte grančicu svježe mente.
Pina Colada
Sastojci: 6 cl ruma, 6 cl soka od ananasa, 2 cl kokosove kreme, 1 cl vrhnja, usitnjeni led
Postupak: Sve dodatke snažno protresite u shakeru, napunite čašu do pola izlomljenim ledom, nalijte koktel, te ga ukrasite kriškom ananasa i kandiranom trešnjom.
Cuba libre
Sastojci: Bijeli rum 45 ml, Cola soda, nekoliko kapi limuna, led i jedna šnita limuna za ukras
Postupak: Sve dodatke snažno protresite u shakeru, napunite čašu do pola kockicama leda, nalijte koktel, te ga ukrasite šnitom limuna.
Daiquiri
Sastojci: 5 kapi Maraskina, 45 ml bijelog i ruma, 7 ml soka od limuna, 7 g šećera, 180 g leda
Staviti Maraskino, sok limuna i šećer u shaker i tresti dok se šećer ne otopi. Dodati rum i izlomljeni led i tresti daljnjih 15 sekundi. Uliti u čaše.