Najveća hrvatska baza restorana i recepata

"Toplo, čvrste kičme, s dovoljno mesa oko nje, slatkasto ali istodobno i ugodno gorkasto te s dobrom kiselosti, živo, grije. Lijepo zaobljeno, na nosu i u ustima traje.", opis je vina ZELENAC KUTJEVO 2018. – Rosenberg s kojim smo ovog tjedna sljubili nekoliko recepata portala Gastronaut.

Inspirirani znalci vina, dalje ga opisuju: "Izgledom privlačno, u skladu sa sortom, tehnologijom i dobi vina. Sjajeće svjetlije slamnato – žute boje, otvoreno, složeno, obilježeno voćnošću, cvjetnim tonovima, nijansom meda. Okus je okrugao i skladan, završetak je voćni, relativno dugačak."

 

Ako se pitate gdje ćete ga naći, odgovor vam je, nećete baš lako. Ozbiljnije ga proizvodi samo jedna vinarija u Hrvatskoj - vinarija Krauthaker, a povjerava ga na distribuciju i točenje samo izabranim distributerima i restoranima. Prepoznati ga možete i iz daljine, jer je prednja etikate bijela i ukrašena logom Krauthakera, stražnja zelenasta s infromacijama o lokaciji vinogorja, zaštičenom oznakom izvornosti te informacijom da je vino suho i da ima 12,5 % vol.

Zelenac je sorta koja je u svjetskom vinogradarstvu jedna od najmanje zastupljenih, u Hrvatskoj se uzgaja isključivo u vinogorju Kutjevo, a u Austriji pod imenom Rotgipfler u vinogorju Gumpoldskirchen - Thermenregion.

Zbog odlične rodnosti, rezidba mora biti samo na 6 pupova te obavezno zelena berba u lipnju.

Daje veliku mogućnost za proizvodnju predikatnih vina, za izbornu berbu prosušenih bobica i kao osnova za proizvodnju visokokvalitetnih vinjaka.

Ako se dokopate koje dragocjene boce, poželjno je da vam je serviraju rashlađenu 12°C.

Mi smo ga za Gastronaut portal sljubili sa specijalitetima:

Prepelice u bijelom grožđu

Pureći odrezak sa suhim šljivama

Proljetni smuđ

Som sa šampinjonima

Morski puževi na gulaš

Zagrljaj trilje, škampa i grdobine na krevetu od žute palente.

Možete ga poslužiti i uz brojna druga jela uključujući i manje slatki voćni kolač, eventualno savijaču od jabuke, pa i gibanicu od sira, suhe kolačiće, ali ne i one s čokoladom.

Preporučamo ga i samog, sljubljenog uz čavrljanje.