Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, održana je 13. prosinca 2018. godine 8. dodjela nagrada za najbolje reportaže „Marko Polo – slavni putopisac“. Organizator manifestacije je FIJET Hrvatska (ogranak Međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu) u suorganizaciji s Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a ove godine se među nagrađenim reportažama našla i jedna objavljena na  portalu Gastronaut - KORNATI LIFESTYLE – BIZNIS NA GOLOM KAMENU, BEZ VODE, STRUJE I BRODSKE LINIJE, autorice Nives Matijević. Inspiracija za reportažu nastala je tijekom posjete Gastronauta Kornatima u studenom 2017. godine.

Ponosni smo na našu suradnicu Nives MATIJEVIĆ, a čestitamo svim dobitnicima nagrada Marko Polo!

Grand prix Marko Polo za 2018. dobili su novinarka Ashley COLBURN za opus filmova o Hrvatskoj i dizajner Boris LJUBIČIĆ za prepoznatljiv turistički identitet Hrvatske dok je nagradu za najbolje ocijenjenu foto reportažu FIJET kongresa 2017. održanog u Tunisu dobio Gilbert MENNE iz Belgije. 

Posebne Plakete dobili su časopisi CROATIA - Croatia Airlines i Zagreb – Moj Grad

Povelje Marko Polo uručene su:

Mariji BARIĆ za reportažu KESTENIJADA U SV. IVANU ZELINI.

Božici BRKAN za reportažu „POSTOJI LI JOŠ ZAGORSKI TRADICIJSKI VRT?“.

Zrinki KREŠO za reportažu KONAVOSKA KOLENDA. Za uspjeh reportaže zaslužan je sretan spoj rada i dara snimatelja Dražena LIPKA.

Željki KUNŠTEK za reportažu LJEPOTA USPAVANA POD ZVIJEZDAMA.

Krešimiru STANČIĆU za reportažu SKRIVENI KUTOVI HRVATSKOG ZAGORJA  - MILENGRAD.

Davorki VUKOV COLIĆ za reportažu TIHA OAZA PRVE HRVATSKE SKLADATELJICE - NAŠICE.

Posebno priznanje uručeno je:

NIKŠI BENDERU za objavljenu knjigu „Neizbrisivi tragovi 1 i 2  o osobama koje su doprinijele razvoju i uspjehu turizma u Dubrovniku“.

Priznanja za doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanju turizma Hrvatske uručena su:

HRT – EMISIJA „PLODOVI ZEMLJE“

LICE TURIZMA – uredništvu i Ivanu Dodigu

NOVA TV

RADIO KAJ

RADIO SLJEME

KSENIJI ŽLOF  za doprinos afirmaciji turističkog novinarstva.

Ivanu DODIGU - posebno  priznanje za doprinos aktivnostima FIJET-a.

Žiri je djelovao u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko i Ante Gavranović (predsjednik), a projekt je inicirala prije 8. godina predsjednica FIJET-a Hrvatska Tina Eterović Čubrilo. Program dodjele nagrada, vodio je Franjo Ridjan, a u programu dodjele sudjelovali su i mladi, talentirani virtuoz na gitari Zlatko Josip Grgić te Mirko Švenda – Žiga.

Dodjeli nagrada su prisustvovali i turistički novinari iz: Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Rumunjske,  Srbije, Tunisa i Turske, a na čelu s predsjednikom međunarodnog FIJET-a Tijani Haddadom. Tijekom trodnevnog boravka stranih novinara koji su u Zagreb došli popratiti manifestaciju Marko Polo, domaćini su im omogućili i da osjete čari zagrebačkog Adventa,

organizirali im posjetu Muzeju gastronomije u sklopu kompleksa Muzej hotel restoran Puntijaru kojem je izložena i najmanja kuharica na svijetu,

hotel Esplanade ih je počastio sa svojim čuvenim štrukalma,

a lokalane specijalitete su kušali sljubljene s vinima iz regija Kutjevo, Pelješac i Sv. Ivan Zelina u restoranima Potkova i Muzej. Primanje za stranu delegaciju FIJET-a organizirala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarević.

Sljedeći natječaj za najbolje reportaže „Marko Polo – slavni putopisac“ FIJET i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva planiraju raspisati u rujnu 2019. godine.