Restoran FOŠA, Zadar

  • Vlasnik: Jadera Zadar d.o.o.
  • Voditelj: Damir Tomljanović
  • Glavni kuhar: Damir Tomljanović, majstor kuhar
  • Ljetno radno vrijeme:
  • Zimsko radno vrijeme:
Zadar je svojom pozicijom sigurne luke i jakim zaleđem uvijek privlačio kolonizatore, tako da danas čitamo iz njegove arhitekture grčke, rimske i srednjevjekovne artefakte.
Riblji restoran Foša uvučen je u bedeme zadarske lučice Foša podignute u 16. stoljeću, nedaleko od monumentalnih Kopnenih vrata (Porta terraferma) Michelea Sanmichelija iz 1543. U njegovoj arhitekturi, uređenju interijera i gastronomiji spajaju se dalmatinski i suvremeni trendovi.
Od svježih namirnica karakterističnih za zadarsko podneblje, pripremaju se jela koja čuvaju davne okuse dalmatinske kuhinje, ali istodobno njeguju koncept zdrave prehrane i kreativne suvremene gastronomije.
Koncept otvorene (iza stakla) kuhinje u sredini prostora stvara prisnost gosta s namirnicama i pripremom, dok su blizina mora i terasa na samom moru neoboriv adut koji privlači gastroljupce da nadopune gastronomske senzacije pejsažnim.
S pojavom jednosortnih maslinovih ulja, čije karakteristike odgovaraju pojedinim vrstama namirnica, osoblje Foše uz svako jelo preporuča i maslinovo ulje koje najbolje odgovara. Vinska karta je konceptualno izmjenjena i sada je naglasak na velikom broju Hrvatskih etiketa, te manjim brojem stranih, osim nekih klasika Italije i Francuske. Od ove godine pored bogate Champagne liste imamo i Veći broj Hrvatskih pjenušaca. Sve možete vidjeti na našoj internet stranici.

U vodećih 100 restorana ušao je 9 puta i to 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016 godine.